Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απαξιώνονται ΧΑ και ομόλογα λόγω της αποχής των ξένων επενδυτών – Πως θα επανέλθουν στην ελληνική αγορά;

 Απαξιώνονται  ΧΑ και ομόλογα λόγω της αποχής των ξένων επενδυτών – Πως θα επανέλθουν στην ελληνική αγορά;
Η δραματική μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας τόσο στο ΧΑ όσο και στην αγορά ομολόγων είναι απόρροια της απομάκρυνσης των ξένων επενδυτών που συνακόλουθα οδήγησε στην απομόνωση την ελληνική αγορά. Οι ξένοι επενδυτές έχουν αποστασιοποιηθεί από την εσωτερική αγορά κυρίως γιατί απλά δεν θέλουν να ρισκάρουν σε μια χώρα με αβέβαιο μέλλον...
Θα πρέπει να διευκρινήσουμε κάτι οι ξένοι διατηρούν long θέσεις στις τράπεζες αλλά νέα κεφάλαι από νέους επενδυτές δεν έχουν υπάρξει.
Ακόμη και οι παλαιοί επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα νέα κεφάλαια πριν ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο...
Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει αποθαρρύνει τους ξένους και προφανώς η έλευση του ΔΝΤ υποχρεώνει πολλά funds να μην αγγίζουν την Ελλάδα.
Με βάση ενδείξεις περίπου το 20% ίσως και υψηλότερο ποσοστό των ξένων που ήταν δυνητικοί επενδυτές στην Ελλάδα έχουν πλήρως αποχωρήσει καθώς τα καταστατικά τους απαγορεύουν τοποθετήσεις σε χώρες ή αγορές όπου βρίσκεται το ΔΝΤ.
Στο Λονδίνο είναι διάχυτη η αντίληψη μεταξύ των ξένων ότι για να καταστεί εκ νέου ευκαιρία η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει σοβαρά δείγματα γραφής ειδικά στην μείωση των ελλειμμάτων.
Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι ένα δείγμα δεν φθάνει θα περάσει από αρκετές εξετάσεις η Ελλάδα και το ΧΑ πριν οι ξένοι αρχίσουν να θέτουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές στο καλάθι των χαρτοφυλακίων τους.
Μια επίσης μείζονος σημασίας παράμετρος είναι ότι όσο ελλοχεύει ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας τόσο ασαφές θα παραμένει το τοπίο της αγοράς.
Είναι ενδεικτικό ότι αναδιάρθρωση έστω και μέσω επιμήκυνσης θα σήμαινε υποχώρηση έως 20-40% από τα τρέχοντα επίπεδα των τραπεζών και του χρηματιστηρίου.
Για τις βασικές αιτίες που έφυγαν οι ξένοι από το ΧΑ και τα ομόλογα έχουν ειπωθεί πολλά.
Οι ισχνοί όγκοι το καταδεικνύουν όμως το μείζον ερώτημα είναι με ποιους τρόπους θα επανέλθουν οι ξένοι στην αγορά;
Στα ομόλογα είναι δύσκολο άμεσα. Το φθινόπωρο θα διαφανεί αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή όχι του χρέους.
Παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις το κεφάλαιο αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ανοικτό.
Όταν ο εθνικός πλούτος μειώνεται και οι δανειακές υποχρεώσεις παραμένουν στάσιμες είναι ξεκάθαρο ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί.
Παράλληλα μπορεί να υπάρξουν αλλαγές  στην δομή του χρέους από τα 320 δις ευρώ τα 100 δις ευρώ θα μετατραπούν υποχρεώσεις της Ελλάδος προς το ΔΝΤ και την ΕΕ και όχι προς την αγορά. Τα 100 δις ευρώ δεν μπορούν να αναδιαρθρωθούν.
Τα υπόλοιπα όμως 200 δις ευρώ περίπου της αγοράς δηλαδή, ομόλογα που κατέχουν ξένες τράπεζες και θεσμικοί μπορούν να αναδιαρθρωθούν.
Στο ΧΑ επίσης οι όγκοι είναι ισχνοί και οι ξένοι επικεντρώνονται τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις και αποχωρούν.
Για να αλλάξει όλο αυτό το σκηνικό απαξίωσης καθώς θα απαξιωθεί η αγορά αν οι ξένοι απέχουν θα πρέπει
1)Η Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της.
Αυτό απαιτεί χρόνο από Φθινόπωρο θα αρχίσουν να διαφαίνονται τάσεις.
2)Σχεδιάζονται παρουσιάσεις της Ελλάδος στο μεγάλο road show στο Λονδίνο όπου το ελληνικό κράτος θα επιδιώξει να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία.
3)Οι τράπεζες επίσης πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς της ύφεσης.
Ο τραπεζικός κλάδος θα αποδειχθεί καταλύτης για την επάνοδο των ξένων στην ελληνική αγορά.
Είναι ενδεικτικό ότι στις καλές εποχές κάθε μέρα ίσως να έκανα πράξεις και 200 ξένοι την τρέχουσα περίοδο είναι αμφίβολο αν κάνουν 10-15 ξένοι το πολύ.
4)Οι τράπεζες όπως και στο παρελθόν θα είναι η αφορμή και αιτία επανόδου των ξένων.
Όμως με βάση την τρέχουσα κατάσταση ίσως ακόμη να μην είναι έτοιμες να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς ώστε οι ξένοι να έρθουν εκ νέου στην Ελλάδα. Θα απαιτηθεί χρόνος.
Ένα πάντως είναι βέβαιο οι ξένοι πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα στο ΧΑ και στα ομόλογα έτσι ώστε να μπορέσει να κινητοποιηθεί η οικονομία.
Χωρίς τους ξένους ΧΑ δεν υπάρχει…..

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης