Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ήρθε η ώρα για την αντεπίθεση των Γάλλων στον τραπεζικό κλάδο;- Δαπάνησαν 5,5 δις ευρώ στην Ελλάδα

    Ήρθε η ώρα για την αντεπίθεση των Γάλλων στον τραπεζικό κλάδο;- Δαπάνησαν 5,5 δις ευρώ στην Ελλάδα
Το ποσό των 5,5 δις ευρώ έχουν επενδύσει στην Ελλάδα οι δύο γαλλικές τράπεζες η Credit Agcricole στην Emporiki και η Societe Generale στην Geniki bank.
Η Credit Agricole έχει επενδύσει μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου περίπου περίπου 4,8 δις ευρώ ενώ η Societe Generale περίπου 650 εκατ ευρώ....
Από τα πλέον παράδοξα και στις δύο τράπεζες είναι ότι εμφανίζουν τεράστιες ζημίες οι οποίες επιδρούν προφανώς στα κεφάλαια και υποχρεώνουν τις τράπεζες σε συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου.
Συνολικά οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει 7-8 αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να καλύψουν τις σωρευμένες ζημίες.
Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι οι τράπεζες διενεργούν και τις υψηλότερες προβλέψεις στο τραπεζικό σύστημα ωσάν μόνο η Emporiki και η Geniki να έχουν χρηματοδοτήσει την οικονομία και σχεδόν τα περισσότερα να είναι προβληματικά δάνεια σε αντίθεση με άλλες τράπεζες.
Οι Γάλλοι ακολούθησαν μια άκρως επιθετική πολιτική όσον αφορά τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως μετά τις σωρευμένες ζημίες και τις απανωτές αυξήσεις κεφαλαίου οι γάλλοι είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα και το κυριότερο να περάσουν στην αντεπίθεση.
Να τελειώνουμε με τις ζημίες και να δείξουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες είναι το μήνυμα που στέλνουν στελέχη και των δύο τραπεζών.
Στον Alain Strub έχει εναποθέσει η Credit Agricole  τις ελπίδες της ώστε να ανακάμψει η Emporiki bank η θυγατρική της Γαλλικής τράπεζας στην Ελλάδα σε ποσοστό 91%. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές για τον επικεφαλής της Emporiki  Α. Strub , η αγορά προσδοκά ότι το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα επιτρέψει να γυρίσει σελίδα η Emporiki ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει την εύνοια της εποπτικής αρχής.
Η διοίκηση της ΤτΕ αναγνωρίζει ότι ο A. Strub μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της Emporiki ώστε το εγχείρημα της Credit Agricole να αποδεχθεί επιτυχές.
Είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση κεφαλαίου 1 δις ευρώ που υλοποιήθηκε απέδειξε ότι οι Γάλλοι συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά την θυγατρική τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα μέσω του  business plan της Emporiki bank όπως παρουσιάσθηκε από την διοίκηση Strub αποδεικνύεται ότι ο Γάλλοι εργάζονται με σχέδιο και μεθοδικά για την οικονομική ανάπτυξη της Emporiki Bank.
To business plan της Emporiki bank περιλαμβάνει ισοσκελισμό του ισολογισμού το 2011 και από το 2012 κέρδη περί τα 150 εκατ και το 2013 κέρδη πάνω από 250 εκατ ευρώ.
Επίσης η μείωση  προσωπικού  κατά 1100 μέσω της μη ανανέωσης εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται θα συμβάλλει στην μείωση του λειτουργικού κόστους.
Το business plan κινείται προς την σωστή κατεύθυνση , φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο.
Μετά από χρόνια οικονομικών  περιπετειών η Emporiki Bank ακολουθεί μια νέα πολιτική εξυγίανσης με μείωση  εργαζομένων , με κλείσιμο 57 καταστημάτων  , την μετεγκατάσταση 33 και το άνοιγμα 22 νέων , την μείωση του κόστους και την εστίαση στις πωλήσεις.
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που θα διαρκέσει έως το 2013 έχει ως στόχο να καταστήσει την Emporiki bank κερδοφόρα και απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος.

Με 440 εκατ κεφάλαια η Geniki bank


Τέλη Σεπτεμβρίου ή το Οκτώβριο θα υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου η Geniki bank σύμφωνα με πληροφορίες.
Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι ύψους 339,773 εκατ ευρώ και θα εκδοθούν 3 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, στην τιμή των 3,19 ευρώ.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου και τις απομειώσεις λόγω ζημιών η Geniki bank θα διαθέτει συνολικά 440 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Με την κίνηση αυτή η Societe Generale δείχνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Geniki και την Ελληνική οικονομία σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για την χώρα.
Το μήνυμα της γαλλικής τράπεζας είναι ξεκάθαρο καθώς θα εισφέρει τουλάχιστον 180 εκατ ευρώ με βάση το ποσοστό της 54%
Όμως για να καταλήξει στην αύξηση κεφαλαίου θα προηγηθεί, reverse split με αναλογία 10 προς 1.
Θα προηγηθεί για τον σκοπό αυτό η αύξηση της  ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,72  σε 7,2  ανά μετοχή με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) με αναλογία 10/1, δηλαδή με μείωση του αριθμού των μετοχών από 354.998.669 σε 35.499.866.
Παράλληλα προχωράει σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 142.354.462,66 ευρώ  με συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών, με μείωση της ονομαστικής αξίας της τιμής της μετοχής από 7,2 σε  3,19 ανά μετοχή
Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά το ποσό των 339.733.717,62 ευρώ με καταβολή μετρητών, με την έκδοση 106.499.598 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας  3,19 η καθεμία με προτεινόμενη τιμή διάθεσης  3,19 ευρώ  και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία μιας (3) νέες μετοχές ανά μία  (1) παλαιά.
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι όροι της αύξησης μπορούν να χαρακτηρισθούν ρεαλιστικοί.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης