Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αποτιμήσεις στων ευρωπαϊκών τραπεζών προεξοφλούν περαιτέρω ύφεση

Οι αποτιμήσεις στων ευρωπαϊκών τραπεζών προεξοφλούν περαιτέρω ύφεση
Η πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αγορές ενέχει πολλές ομοιότητες με ότι συνέβη και στις αμερικανικές τραπεζικές μετοχές λίγους μήνες νωρίτερα, εκτιμούν οι αναλυτές. Υπάρχει μία διάχυτη αίσθηση αβεβαιότητας, γεγονός που έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις στων ευρωπαϊκών τραπεζών να χάνουν ολοένα και περισσότερο έδαφος τον τελευταίο μήνα.
Οι ανησυχίες οι οποίες εκφράζονται εντοπίζονται, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο μέγεθος των διαγραφών που μπορεί να προκαλέσει η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της ζώνης. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να σημειώσουν περισσότερες διαγραφές από προβληματικά δάνεια σε σχέση με το 2009, ενώ και η ικανότητα τους στην πώληση ομολόγων θα μειωθεί εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων των ευρωχωρών, είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές του μήνα. Με τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, ο κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού των τραπεζών είναι σημαντικός, πλήττοντας ταυτόχρονα και την κερδοφορία τους.
Η ευρωπαϊκή αγορά προεξοφλεί μία τέτοια εξέλιξη, όπως ακριβώς είχε γίνει και στη Wall Street, όταν το δίδυμο των  Fannie Mae και Freddie Mac είχαν απωλέσει σημαντικό ποσοστό της χρηματιστηριακής τους αξίας, υπό το φόβο των προβληματικών στεγαστικών δανείων.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, επιπλέον, αντιμετωπίζουν και μία επιπλέον πρόκληση, εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν τα χειρότερο αρνητικά σενάρια περί χρεοκοπίας κάποιας χώρας μέλους. Ο βαθμός έκθεσης των γερμανικών τραπεζών απέναντι σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, περιπλέκουν την εικόνα των τραπεζικών μετοχών, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η προτίμηση που δείχνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στις overnight καταθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφεύγοντας το διατραπεζικό δανεισμό. Το έλλειμμα αυτό εμπιστοσύνης έχει εκτοξεύσει και το κόστος αασφάλισης τραπεζικών ομολόγων στα ύψη, αφού σύμφωνα με το δείκτη Markit iTraxx Financial Index που συντίθεται από 25 ευρωπαϊκά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα, έφτασε στις 208 μονάδες βάσης, μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 210 μονάδων βάσης που είχε φτάσει το Μάρτιο του 2009.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης