Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Eurobank συγκεντρώνει 1 δις ευρώ έως το τέλος του 2009

tags :
Η  Eurobank συγκεντρώνει 1 δις ευρώ έως το τέλος του 2009
Νέα υβριδική έκδοση ύψους 200 εκατ ευρώ σχεδιάζει άμεσα η Eurobank με στόχο να ενισχύσει τα ίδια της κεφάλαια περαιτέρω δίνοντας έτσι μια απάντηση  στην κίνηση της Alpha bank που προχωράει σε αμκ 986 εκατ ευρώ. 

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι οι υβριδικές εκδόσεις προφανώς και στηρίζουν τα ίδια κεφάλαια και το tier 1 ωστόσο η αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές θεωρείται πιο καθαρό κεφάλαιο.

Η Eurobank με αυτές τις κινήσεις της απομακρύνει το ενδεχόμενο υλοποίησης αύξησης κεφαλαίου με μετρητά και ουσιαστικά μέσω των υβριδικών εκδόσεων ενισχύει τα ίδια της κεφάλαια.

Μέχρι τώρα έχει αντλήσει 300 εκατ ευρώ μέσω υβριδικής έκδοσης με επιτόκιο 8,25%.

Ταυτόχρονα ενίσχυσε τα κεφάλαια της με καθαρό κεφάλαιο 250 εκατ ευρώ από την πώληση των ιδίων μετοχών.

Άρα διαθέτει 550 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια το τελευταίο διάστημα.

Επίσης  με την νέα έκδοση 200 εκατ ευρώ η Eurobank θα έχει συγκεντρώσει περίπου 750 εκατ ευρώ σε κεφάλαια τους τελευταίους 3 με 4 μήνες ενώ αν προστεθούν και τα κέρδη του 2009 που εκτιμώνται σε 380 εκατ ευρώ πρακτικά αυτό σημαίνει ότι την τρέχουσα χρονιά η τράπεζα συγκέντρωσε 1 δις ευρώ σε κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι η Eurobank άντλησε από το ελληνικό δημόσιο 950 εκατ ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου και της έκδοσης προνομιούχων μετοχών τις οποίες απέκτησε εξολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο.

Το μόνο ερώτημα που ίσως ακόμη δεν έχει απαντηθεί είναι αν είναι εφικτό με υβριδικά κεφάλαια να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές;

 

Πάνω από 4 δις ευρώ η ρευστότητα

Πλεονάζουσα  ρευστότητα που υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ εμφανίζει η Eurobank σύμφωνα με ενδείξεις από στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν στενά την διατραπεζική.

Με την ρευστότητα αυτή η Eurobank μπορεί να χρηματοδοτήσει  διάφορες επενδυτικές θέσεις π.χ. ομόλογα , funding στις αναδυόμενες αγορές κ.α.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Eurobank παρά τις κατά καιρούς αναφορές δεν χρηματοδοτεί τις θυγατρικές της στο εξωτερικό.

Σε ένα ποσοστό περίπου 80% καλύπτουν την ρευστότητα τους με ίδια μέσα και κατά ένα ποσοστό 20% χρηματοδοτεί τις θυγατρικές στο εξωτερικό η Eurobank.

Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η τράπεζα μειώνει την εξάρτηση της από την ρευστότητα που έχει αντλήσει από την ΕΚΤ.

Το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα επιδιώξουν να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.

Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια , το κόστος χρήματος προς τα μέσα του 2010 και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν μέτρα σχετικά σύντομα.

Κέρδη περί τα 280   εκατ στο 9μηνο

Περίπου στα 280 εκατ ευρώ  εκτιμώνται τα κέρδη 9μήνου της Eurobank  καταγράφοντας πτώση 57% σε σχέση με τα 647 εκατ ευρώ που είχαν σημειωθεί στο 9μηνο του 2008.

Το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι στα Βαλκάνια η κατάσταση σταθεροποιείται ενώ ακόμη δεν είναι σαφές αν η τράπεζα χρησιμοποιήσει στα κέρδη τα έκτακτα έσοδα από τα ομόλογα.

Στο β΄ τρίμηνο δεν είχε εμφανίσει επί της ουσίας έκτακτα έσοδα από ομόλογα αποφεύγοντας έτσι την ωραιοποίηση των κερδών.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης