Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς private placement 10 δισ ευρώ προχωρούν οι τράπεζες

Προς private placement   10 δισ ευρώ προχωρούν οι τράπεζες
Σε private placement ύψους έως 10 δις ευρώ σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες με στόχο να αντλήσουν ρευστότητα άμεσα καταδεικνύοντας ότι διαθέτουν εναλλακτικές πηγές ρευστότητας.


Ταυτόχρονα για να ενισχύσουν την πιστοληπτική διαβάθμιση των εγγυήσεων που έχουν παράσχει στην ΕΚΤ ώστε να πάρουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ως συμπληρωματική εγγύηση  ρευστά  δηλαδή έχουν δώσει εγγύηση δάνεια  τους π.χ. 1 δις ευρώ και συμπληρώνουν την εγγύηση με κεφάλαια 100 ή 150 εκατ ευρώ ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της εγγύησης.
Οι  ελληνικές τράπεζες θα ακολουθήσουν την τακτική του δανεισμού μέσω μεγάλων τραπεζών διαδικασία που απέφευγαν στο παρελθόν καθώς μια μεγάλη τράπεζα μπορεί ναι μεν να δανείσει μια ελληνική αλλά όχι για διάστημα μεγαλύτερο του 1 έτους.
Συνήθως οι τράπεζες επιζητούν ρευστότητα για διάστημα από 3 έως 5 χρόνια.
Έτσι λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες θα αντικαταστήσουν την ΕΚΤ και τις εγγυήσεις που έχουν δώσει με μεγάλες ξένες τράπεζες.
Ήδη έχουν υπάρξει συζητήσεις και τράπεζες όπως η J P Morgan , Morgan Stanley , Credit Suisse, UBS, Bank of America κ.α. αναμένεται να είναι οι μεγάλοι δανειστές των ελληνικών τραπεζών.
Η Εθνική φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη που θα ακολουθήσει αυτή την διαδικασία την οποία και θα υλοποιήσει αρχές με μέσα Ιανουαρίου.
Στις 14 Ιανουαρίου  του 2010 λήγουν 2,5 δις ευρώ της Εθνικής στην ΕΚΤ και τα οποία πρέπει να επιστρέψει.
Η Εθνική προφανώς και δεν θα τα ανανεώσει και θα λάβει πίσω περίπου τα 3 δις ευρώ σε  ομόλογα  του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ, που έχει χρησιμοποιήσει ως εγγύηση , ως collateral.
Αυτά τα ομόλογα εν συνεχεία μέσω της repo αγοράς θα τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση ώστε να πάρει από δυο μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού κατά πάσα πιθανότητα 2 από τις τράπεζες που ήταν και ανάδοχοι στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου ρευστότητα για ένα χρόνο ύψους περίπου 2,3 με 2,5 δις ευρώ.
Σε ανάλογες τακτικές θα προχωρήσουν και όλες οι μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα δηλαδή θα προχωρήσουν σε private placement σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού με στόχο να αντλήσουν 10 δις ευρώ υποκαθιστώντας την ΕΚΤ.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης