Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλάζουν στρατηγική οι τράπεζες – Deals με επίκεντρο την ρευστότητα και την εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα

 Αλλάζουν στρατηγική οι τράπεζες – Deals με επίκεντρο την ρευστότητα και την εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα
Μια νέα στρατηγική που δεν ακολουθεί την πεπατημένη ή τις παραδοχές του παρελθόντος και στηρίζεται στον διπολικό άξονα ρευστότητα και νέα κεφάλαια στην Ελλάδα φαίνεται ότι αποτελούν τις δομικές προτεραιότητες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το έλλειμμα ρευστότητας αποτελεί το μείζον θέμα και πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Η βασική αδυναμία του συστήματος είναι ότι εμφανίζουν εντυπωσιακά μεγάλη εξάρτηση από την ΕΚΤ έχουν δανεισθεί 94 δις ευρώ η οποία είναι μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας.
Δηλαδή έχουν δανεισθεί ρευστότητα για μια εβδομάδα έως 3 μήνες.
Με δεδομένη την σύντομη ληκτότητα της ρευστότητας οι τράπεζες είναι δέσμιες ενός φαύλου κύκλου ανανέωσης της και έτσι εξηγείται γιατί δεν χορηγούν δάνεια.
Στο παρελθόν αντλούσαν ρευστότητα οι τράπεζες για 5 ή 7 χρόνια και τώρα αντλούν ρευστότητα για 3 μήνες το πολύ.
Άρα είναι προφανές ότι η ρευστότητα και η σύντομη λήξη της είναι μείζονος σημασίας δομικό πρόβλημα του κλάδου.
Το δεύτερο ζήτημα που προβληματίζει τις τράπεζες είναι πως θα έρθει νέο χρήμα στην Ελλάδα πως δηλαδή θα έρθουν νέα κεφάλαια να επενδυθούν ώστε να τροφοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Αυτοί πλέον είναι οι δύο άξονες της στρατηγικής των τραπεζών.

Η ρευστότητα μπορεί να κρίνει τα deals

Μια τράπεζα έχει δανεισθεί 14 δις ευρώ από την ΕΚΤ αυτά τα ανακυκλώνει και ως εκ τούτου το τελευταίο που εξετάζει είναι να χρηματοδοτήσει την οικονομία υπό τον φόβο τα νέα δάνεια να μετατραπούν σε προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες προσπαθούν να ξεφύγουν  από αυτό τον φαύλο κύκλο πως θα συμβεί αυτό;
Είτε αν συγχωνευθούν είτε αν αναζητήσουν μια παγκόσμια τράπεζα ως στρατηγικό εταίρο ο οποίος θα διασφαλίσει την παροχή ρευστότητας.
Χωρίς ρευστότητα δεν υπάρχει επιβίωση αλλά μια διαδικασία λειτουργίας των τραπεζών προβληματική.
Το κεφαλαιώδες θέμα της ρευστότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτούς τους τρόπους.
Συν τοις άλλοις σε ορισμένες τράπεζες δεν άρεσε ότι αποφασίσθηκε να υπάρξει νέο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 25 δις ευρώ.
Δεν το χρειάζονται όλες οι τράπεζες αναφέρουν ορισμένοι με νόημα.


Πως θα έρθουν κεφάλαια στην Ελλάδα

Το κομβικό σημείο δεν είναι μόνο η ανακύκλωση του υφιστάμενου χρήματος αλλά να επενδυθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.
Οι τρόποι μπορεί να είναι μέσω αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, μέσω στρατηγικών συμμαχιών με καταβολή κεφαλαίων.
Το ενδεχόμενο π.χ. μια τράπεζα να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και στην αύξηση αυτή να εμφανισθεί μια μεγάλη τράπεζα ως στρατηγικός επενδυτής αποτελεί ένα πυλώνα που αξιολογούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Παρ΄ ότι έχουν πολλάκις διαψευσθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου αποτελούν μια εναλλακτική λύση που εξετάζουν πολλές διοικήσεις καθώς αποτελεί καθαρή λύση ώστε να υλοποιηθούν πολύπλευρα επιχειρηματικά σχέδια.

Το σχέδιο αλλά Ρουμανία

Μια άκρως ρηξικέλευθη πρόταση έχει καταθέσει η διοίκηση μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας στις άλλες ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ρουμανία.
Η πρόταση είναι να συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους στην Ρουμανία δημιουργώντας μια νέα θυγατρική τράπεζα στην οποία θα συμμετέχουν με ποσοστά με βάση την δυναμική της κάθε τράπεζας με στόχο να αποκτήσουν το 25% της Ρουμανικής αγοράς...
Την μεγαλύτερη  παρουσία την Ρουμανία διαθέτει η Alpha bank κατέχοντας μάλιστα μερίδιο αγοράς 8,6%, 200 καταστήματα και 2500 εργαζομένους.
Στην Ρουμανία όπου η Alpha bank αναπτύχθηκε αυτόνομα διαθέτει 4,2 δις ευρώ ενεργητικό και 1,587 δις ευρώ καταθέσεις.
Πολύ ισχυρή είναι η παρουσία και της Eurobank σχεδόν στα μεγέθη της Alpha bank με 5,47 δις ευρώ ενεργητικό 3,4 δις ευρώ δάνεια 1,91 δις ευρώ καταθέσεις και 289 καταστήματα.
Αξιόλογη και η παρουσία της Πειραιώς, διαθέτοντας 3,4 δις ευρώ δάνεια και μερίδιο αγοράς στο 5,5% της ρουμανικής αγοράς.
Η Πειραιώς διαθέτει 187 καταστήματα εργάζονται περίπου 2000 άτομα ενώ το ενεργητικό της θυγατρικής στην Ρουμανία φθάνει τα 3,9 δις ευρώ.
Παρουσία στην Ρουμανία διαθέτει και η Εθνική τράπεζα επιτυγχάνοντας μάλιστα κέρδη 12 εκατ ευρώ.
Με βάση την πρόταση της μεγάλης ελληνικής ιδιωτικής τράπεζας, (είναι μια από τις 3 πλην της Εθνικής που έχουν παρουσία στην Ρουμανία) στόχος της κίνησης αυτής είναι να ομογενοποιηθεί και να καταστεί πιο λειτουργική η απόδοση των επενδύσεων στην Ρουμανία.
Αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα η νέα ελληνική τράπεζα θα διαθέτει το 25% της αγοράς και μέσα από διαδικασίες συγχωνεύσεων καταστημάτων και λειτουργικών διαδικασιών θα μειωθούν τα κόστη.
Η πρόταση αυτή είναι ρηξικέλευθη και αν εξετασθεί από τις άλλες τράπεζες θα αποτελέσει μια μεγάλη καινοτομία στον σχεδιασμό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Υποσημείωση:
Οι τραπεζίτες εξετάζουν πολλά ο στόχος είναι να υλοποιηθούν γιατί αν αυτό δεν συμβεί .....

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης