Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 6 εναλλακτικές επιλογές που εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες για deals με ξένους στρατηγικούς επενδυτές

Οι 6 εναλλακτικές επιλογές  που εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες για deals με ξένους  στρατηγικούς  επενδυτές
Έξι εναλλακτικούς τρόπους εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να επιτύχουν στρατηγικές συμμαχίες με ξένους.
Τα σχέδια που έχουν εξεταστεί είναι πολυποίκιλα ωστόσο αποδεικνύουν ότι οι τραπεζίτες τον τελευταίο καιρό έχουν διερευνήσει πιθανές εκδοχές των deals αν και ως τώρα παραμένουν μόνο σχέδια, συμφωνίες δεν υπάρχουν ακόμη...
Σχέδιο1: Πουλάει ο βασικός μέτοχος
Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει ο βασικός μέτοχος να διαθέτει ένα επαρκές ποσοστό.
Στην περίπτωση της EFG Group που ελέγχει το 44% της Eurobank είναι πιο καθαρά τα πράγματα. Αν αποφασίσει η οικογένεια Λάτση να πουλήσει το 20% σε μια ξένη τράπεζα αυτομάτως αποκτά ένα στρατηγικό επενδυτή.
Στην περίπτωση της Alpha bank η οικογένεια Κωστόπουλου ελέγχει το 9% και αυτό το ποσοστό δεν επιτρέπει μεγάλη ευελιξία κινήσεων.
Στην Εθνική θα πρέπει να συναποφασίσουν τα ταμεία και η κυβέρνηση ότι θέλουν να απεμπολήσουν τον πλήρη έλεγχο ώστε να αποφασίσουν να πωλήσουν.
Με βάση το σχέδιο 1 μόνη η EFG Group έχει πλεονέκτημα λόγο του στρατηγικού ποσοστού που κατέχει στην Eurobank και βεβαίως το δημόσιο σε ΑΤΕ και ΤΤ.

Σχέδιο2: ΑΜΚ με παραίτηση των παλαιών μετόχων

Η τράπεζα που αποφασίζει να συνάψει μια στρατηγική συμμαχία με ξένη τράπεζα υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου η οποία καλύπτεται εξολοκλήρου από τον στρατηγικό επενδυτή.
Με αυτό τον τρόπο και κεφαλαιακά ενισχύεται η τράπεζα και αποκτά στρατηγικό σύμμαχο.

Σχέδιο3:ΑΜΚ χωρίς παραίτηση των παλαιών μετόχων

Με βάση το σχέδιο αυτό υλοποιείται αύξηση κεφαλαίου με ταυτόχρονη συμμετοχή των παλαιών μετόχων και εισόδου και στρατηγικού επενδυτή.
Νέα κεφάλαια προστίθενται στην τράπεζα, οι παλαιοί μέτοχοι δεν μεταβάλλουν το ποσοστό τους πλην από αυτούς που θα αποφασίσουν να μην ασκήσουν τα δικαιώματα τους ή αυτών που θα έχουν προσφυμφωνήσει με τον στρατηγικό επενδυτή.

Σχέδιο4: Η ξένη τράπεζα εξαγοράζει ποσοστό σε θυγατρική στο εξωτερικό

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας γενικότερης συνεργασίας.
Μια ελληνική τράπεζα συνάπτει μια στρατηγική συνεργασία με μια ξένη σε μια βαλκανική αγορά π.χ. μέσω συγχώνευσης δραστηριοτήτων ή εξαγοράς και έτσι οι δύο τράπεζες συνεργάζονται σε ευρύτερα θέματα όπως παροχή ρευστότητας.  

Σχέδιο5: Αύξηση κεφαλαίου σε θυγατρική και είσοδος ξένου
Μια ελληνική τράπεζα σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου σε θυγατρική της στο εξωτερικό και με αυτό τον τρόπο τοποθετείται ως στρατηγικός επενδυτής ξένη τράπεζα.
Η κίνηση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι η θυγατρική ενισχύεται κεφαλαιακά ενώ ο στόχος της συμπόρευσης μεταξύ ελληνικής και της ξένης τράπεζας επιτυγχάνεται.

Σχέδιο6: Ξένη τράπεζα εξαγοράζει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου
Το έχουν εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο ορισμένες  τράπεζες.
Επέρχεται συμφωνία μεταξύ μιας ελληνικής και μιας μεγάλης ξένης τράπεζας.
Αντί αύξησης η ξένη ζητά από το δημόσιο να μετατρέψει τις προνομιούχες σε κοινές και εν συνεχεία η ξένη τράπεζα της εξαγοράζει.
Ως γνωστό ο νόμος απαγορεύει την μεταβίβαση ή εκχώρηση των προνομιούχων μετοχών σε τρίτους. Ο νόμος όμως δεν απαγορεύει την μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές και την πώληση σε τρίτους.
Αν αυτό μπορούσε να συμβεί το ελληνικό δημόσιο δεν θα δεσμεύεται να πωλήσει στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου αλλά στην τρέχουσα.
Αγοράζει στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου μόνο η τράπεζα που εξέδωσε τις προνομιούχες μετοχές.
Σε μια τέτοια περίπτωση το ελληνικό δημόσιο μπορεί να επιτύχει ένα πολύ ικανοποιητικό κέρδος.
Π.χ. στην Alpha bank η αύξηση με προνομιούχες μετοχές είχε υλοποιηθεί  στα 4,7 ευρώ περίπου 23% υψηλότερα διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο η μετοχή της τράπεζας σε σχέση με την ονομαστική αξία. Στην Eurobank η ονομαστική αξία είναι 2,75 ευρώ  και στην Εθνική 5 ευρώ κ.ο.κ.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης