Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα υπάρξει ανάκαμψη ή διόρθωση στις αγορές το φθινόπωρο; - Το κρίσιμο ερώτημα των επενδυτών

Θα υπάρξει ανάκαμψη ή διόρθωση στις αγορές το φθινόπωρο; - Το κρίσιμο ερώτημα των επενδυτών
Οδεύουμε σε double-dip ύφεση; Οι απόψεις των αναλυτών διίστανται. Όπως όμως και να ονομαστεί, η κάμψη της οικονομίας στις ΗΠΑ έχει προεξοφληθεί από τους περισσότερους αναλυτές. Η Fed παίρνει μέτρα αύξησης της ρευστότητας, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη στήριξή της για τη μείωση του δημόσιου χρέους μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων από τους ίδιους τους Αμερικανούς αλλά η ανάκαμψη σε κάθε περίπτωση απαιτεί χρόνο...
Οι αναλυτές μιλούν για αρνητικό κλίμα με αποτελέσματα που θα δείχνουν στασιμότητα και κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει τα χρηματιστήρια σε πτώση.
Σύμφωνα με τον Robin Griffiths, στρατηγικό αναλυτή της Cazenove Capital, το ράλι του καλοκαιριού τελείωσε. Ο Griffiths δεν βλέπει μέλλον στα χρηματιστήρια και εναλλακτικά προκρίνει τη λύση της αγοράς ομολόγων. “Stocks for losers, bonds for winners”. Στις έξι αυτές λέξεις συνοψίζεται η στρατηγική που προτείνει για το ερχόμενο διάστημα. Δεν στηρίζει την αγορά μετοχών. Στα ομόλογα βλέπει σαφώς καλύτερες προοπτικές.
Για το δυσοίωνο μέλλον των χρηματιστηρίων συμφωνεί μαζί του και ο Sanjeev Agarwal της Capital Management. “Τα κεφάλαια που διακινούνται εντός των αγορών αναμένεται να παρουσιάσουν συρρίκνωση μέσα στον Οκτώβριο”, τονίζει ο Agarwal.
Ο John Taylor της FX Concepts θεωρεί πως οι οικονομικές συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο ασθενικές και το δολάριο κατρακυλάει. Αν και πιστεύει ότι το δολάριο θα ανακάμψει στα τέλη Σεπτέμβρη, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης.
Τα αποτελέσματα της Thomson – Reuters έδειξαν ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις του δείκτη Standard & Poor's 500 είχαν καλύτερα αποτελέσματα στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αυτή η κούρσα θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα; Οι φήμες οργιάζουν  ότι σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke θα προχωρήσει σε επίσημη τοποθέτηση περί επιβράδυνσης  της αμερικανικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις με τα υψηλά κέρδη τους θέτουν ψηλά τον πήχυ. Τι θα συμβεί με τις μετοχές τους όταν ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του έτους; Ή, μάλλον, ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτά μέσα στη συγκυρία μιας υποβαθμισμένης οικονομίας και μιας αγοράς χωρίς ρευστότητα;
Ανάλογη είναι και η ανησυχία που προκύπτει από τα αποτελέσματα της εταιρείας αναλύσεων Deloitte για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. "Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εμφάνισαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους μεγάλα ποσοστά κερδών, υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Ωστόσο, η συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά είναι εύθραυστη καθώς τα νοικοκυριά βρίσκονται σε φάση αναπροσαρμογής των εξόδων τους". Πόσο θα επηρεάζει η μείωση της κατανάλωσης τις μετοχές των εισηγμένων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εταιρειών; Η απάντηση των αναλυτών της ισπανικής τράπεζας BBVA είναι αποκαρδιωτική. Βάσει του μειωμένου κύκλου εργασιών των εταιρειών που αναμένεται σε τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, η BBVA προβλέπει διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών στα επίπεδα του 7% με 9%. Από την άλλη πλευρά, η εκτίμηση της Elliott Wave International βλέπει τον Dow Jones να υποχωρεί πάνω από 500 μονάδες μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο και να ανακάμπτει πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων τον Ιανουάριο του 2011. Η αντίστοιχη πρόβλεψη για τον S&P 500 τον τοποθετεί κάτω από τις 1100 μονάδες – περίπου στις 1080 με 1090 – έως και τα μέσα Δεκεμβρίου. Η Goldman Sachs, που είχε εκτιμήσει τον δείκτη S&P 500 να "κλείνει" στις 1250 μονάδες στο τέλος του έτους, διόρθωσε χθες την εκτίμησή της κατά 50 μονάδες χαμηλότερα.
Ο δανεισμός των αμερικανικών τραπεζών βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε πως το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης μπορεί να αποφευχθεί. “Το τέλος της τραπεζικής κρίσης είναι μακριά”, δήλωσε ο Robin Bew, επικεφαλής της Economist Intelligence Unit.
"Η ενίσχυση της αμερικανικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι νέες επενδύσεις μεταφράζονται σε νέες θέσεις εργασίας", τονίζουν οι αναλυτές της Barclays Capital. Με τις τράπεζες όμως να μην έχουν εξασφαλίσει ακόμη το πλεόνασμα χρημάτων για να προβούν στις απαιτούμενες επενδύσεις  - ακόμη δεν έχουν περιορίσει σε ικανοποιητικό βαθμό τον υπέρογκο δανεισμό τους - και με τους δείκτες που αφορούν την ανεργία και την αγορά εργασίας να παρουσιάζουν σταθερότητα, η ανάκαμψη μάλλον έχει ακόμη δρόμο...
Ο Tim Roberts, σύμβουλος επενδύσεων της Cavendish Asset Management παρουσιάζεται πιο αισιόδοξος. Εκτιμά πως ο όρος “διπλή ύφεση” είναι υπερβολικός. “Τα δεδομένα που έχουμε για το ερχόμενο διάστημα σίγουρα δεν είναι ενθαρρυντικά για να μιλήσουμε για άκρατη ανάπτυξη. Όμως δεν έχουμε και κάποιο τόσο συγκλονιστικό στοιχείο για να μιλήσουμε για ύφεση που να συγκριθεί με εκείνη της εποχής της κρίσης. Σίγουρα οι καταθέτες και οι επενδυτές αισθάνονται λίγο άβολα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Προτείνω όμως να παραμείνουν πιστοί στις τοποθετήσεις των χρημάτων τους. Ίσως να μην έχουμε πολλά θετικά αποτελέσματα στην επόμενη περίοδο. Δεν θα το ονόμαζα ύφεση αλλά παύση για μιαν ανάσα, ανάσα που η αγορά δείχνει πως έχει ανάγκη”.
Ο Roberts δεν θεωρεί ότι το δυσμενές σενάριο νέας ύφεσης θα αποτυπωθεί στο 100% στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Αφενός εκτιμά ότι η δομές του συστήματος δεν θα αφήσουν να φτάσουμε σε μια διπλή ύφεση, αφετέρου ποντάρει πολλά στις αμερικανικές μετοχές που τις θεωρεί φθηνές και πιστεύει πως μέσ στο φθινόπωρο η αμερικανική χρηματαγορά θα αποκτήσει ώθηση εκ των έσω με πολλές αγοραπωλησίες μετοχών με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Τέτοιες διακυμάνσεις, σύμφωνα με τον Roberts, θα αποτρέψουν τη δημιουργία ενός γενικευμένου αρνητικού κλίματος που θα διαμορφώνεται μόνο με μακροοικονομικά κριτήρια.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης