Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Deals μεταξύ τραπεζών μόνο με ανταλλαγή μετοχών – Γιατί είναι προβληματισμένοι οι βασικοί μέτοχοι;

Deals μεταξύ τραπεζών  μόνο με ανταλλαγή μετοχών – Γιατί είναι προβληματισμένοι οι βασικοί μέτοχοι;
(upd)Ελλείψει κεφαλαίων και με δεδομένη την κρατική βοήθεια σε όλες τις τράπεζες αν υπάρξει ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις και εξαγορές θα πραγματοποιηθούν με ανταλλαγή μετοχών.
Βέβαια το μεγάλο ερωτηματικό είναι θα συμφέρει τους μεγαλομετόχους διαδικασίες ανταλλαγής μετοχών ή θα προτιμήσουν το ξένο κεφάλαιο;..
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η Εθνική διαθέτει πλεόνασμα κεφαλαίου 650 εκατ ευρώ ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες διαθέτουν οριακά πλεονάσματα με βάση τα stress tests περίπου 150 έως 250 εκατ ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η  σχέση ανταλλαγής της Εθνικής με όρους χρηματιστηριακούς είτε με την Alpha bank είτε με την Eurobank είναι 1 μετοχή ETE προς 2 μετοχές των ιδιωτικών τραπεζών.
Δηλαδή 1 μετοχή της Εθνικής ισοδυναμεί με 2 μετοχές της Alpha bank ή Eurobank.
Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής στα 6,8 δις ευρώ της Alpha bank στα 3,2 δις και της Eurobank 3,25 δις ευρώ.
Όμως αν η Alpha bank συγχωνευόταν με την Εθνική τα ασφαλιστικά ταμεία από 17,5% χωρίς να περιλαμβάνονται και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που αγγίζουν το 24,7% θα υποχωρούσαν στο 11,5% περίπου ενώ η οικογένεια Κωστόπουλου θα υποχωρούσε το ποσοστό της στο 3% περίπου.
Στην περίπτωση Eurobank με Εθνικής λόγω του υψηλού ποσοστού της οικογένειας Λάτση στο 44% το EFG Group και όχι το ελληνικό δημόσιο θα είχαν τον πρώτο λόγο.
Στην περίπτωση της Alpha bank με την Eurobank η σχέση ανταλλαγής θα μπορούσε να καθοριστεί μια προς μια ωστόσο εγείρεται το θέμα των βασικών μετόχων. Με 44% στην Eurobank o Λάτσης και 9% στην Alpha bank ο Κωστόπουλος προφανώς τον πρώτο λόγο θα τον έχει η οικογένεια Λάτση.
Το 44% στο νέο σχήμα θα γίνει 22% και το 9% του Κωστόπουλου 4,5% άρα προφανώς υπάρχει μετοχικό ζήτημα.
Θα αποδεχόταν να χάσει η οικογένεια Κωστόπουλου τον πρώτο λόγο στην Alpha bank που με σύνεση δημιούργησε δεκαετίες;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης