Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ελληνικό δημόσιο που ελέγχει μετοχικά 10 τράπεζες ζητάει deals – Στα 635 εκατ οι τόκοι από τις προνομιούχες και οι χαλαροί επίτροποι…..

 Το ελληνικό δημόσιο που ελέγχει μετοχικά 10  τράπεζες ζητάει deals – Στα 635 εκατ οι τόκοι από τις προνομιούχες και  οι χαλαροί επίτροποι…..
Το ελληνικό δημόσιο έχει προτρέψει συνολικά 8 φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα τις ελληνικές τράπεζες να συγχωνευθούν.
Όμως το ελληνικό δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος 10 ελληνικών τραπεζών και απέκτησε αυτή την ιδιότητα με τις αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές.
Το ελληνικό δημόσιο αντί να προτρέπει θα μπορούσε να επιβάλλει μέσω των επιτρόπων που έχει τοποθετήσει στις τράπεζες τις διαδικασίες...
Όμως οι επίτροποι αποδείχθηκαν περισσότερο διακοσμητικοί χωρίς να μπορούν ή ενδεχομένως και να μην θέλουν να επιβάλλουν κάποιες καταστάσεις.
Πάντως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καλείται να δει την επόμενη μέρα υπό ένα νέο πρίσμα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού χάρτη.
Το ελληνικό δημόσιο πάντως είναι διασφαλισμένο.
Οι προνομιούχες μετοχές του αποδίδουν 400 εκατ ευρώ τόκους σε προ φόρων βάση. Μέχρι τώρα οι τράπεζες έχουν καταβάλλει 235 εκατ ευρώ για το 2009 και 400 εκατ ευρώ για το 2010.
Αν παραμείνουν και το 2011 θα προστεθούν άλλα 400 εκατ ευρώ και αν μείνουν έως την λήξη της 5ετίας οι τράπεζες θα έχουν δώσει σε τόκους στο ελληνικό δημόσιο 2,27 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι πλέον στην λήξη της 5ετίας δεν είναι υποχρεωτική η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών αλλά για κάθε χρόνο μετά την 5ετία θα υπάρχει προσαύξηση στο επιτόκιο 2% δηλαδή για το 2015 π.χ. το επιτόκιο θα είναι 12% για το 2016 14% κ.ο.κ.
Είναι καταφανές ότι το επιτόκιο που λαμβάνει το δημόσιο είναι χαμηλό.
Στις υβριδικές εκδόσεις π.χ. οι τράπεζες πληρώνουν επιτόκια 18% και 20%.
Πάντως και ενώ ο βασικός μέτοχος των τραπεζών το ελληνικό δημόσιο δηλαδή ζητάει deals οι επίτροποι αποδείχθηκαν πολλοί χαλαροί ίσως περισσότερο από το εκτιμώμενο.
Κατά την άποψη πολλών οι επίτροποι δεν άσκησαν τον εποπτικό τους ρόλο στις τράπεζες με εξαίρεση 2 ίσως 3 περιπτώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης