Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα εμφάνιζαν ζημίες 800 εκατ με 1 δις ευρώ οι ελληνικές τράπεζες …αν ακολουθούσαν τις πρακτικές των Γαλλικών τραπεζών στα NPLs

 Θα εμφάνιζαν ζημίες 800 εκατ με 1 δις ευρώ οι ελληνικές τράπεζες …αν ακολουθούσαν τις πρακτικές των Γαλλικών τραπεζών στα NPLs
Προβλέψεις ύψους 11 δις ευρώ θα πρέπει να διενεργήσουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να καλύψουν πλήρως τον πιστωτικό κίνδυνο ο οποίος λόγω της ύφεσης της οικονομίας μπορεί να ενταθεί το Φθινόπωρο.
Με βάση την διαχρονική τάση και την αντιπαραβολή πολιτικής προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών με τις γαλλικές όπως καταγράφονται στις περιπτώσεις της Geniki bank και της Emporiki bank  εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα.
Συμπέρασμα πρώτο
Το 2008 οι τράπεζες διενέργησαν προβλέψεις 6,6 δις ευρώ.
Το 2009 οι τράπεζες διενήργησαν προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις 9 δις ευρώ.
Για το 2010 εκτιμάται ότι θα φθάσουν οι προβλέψεις τα 11 δις ευρώ που θα αποτελέσει επίπεδο ρεκόρ.
Συνολικά το NPLs δηλαδή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στον κλάδο θα διαμορφωθεί στο 9,8% με 10,2% που αντιστοιχεί σε 25 δις ευρώ προβληματικά δάνεια.
Συμπέρασμα δεύτερο
Συγκρίνοντας τις ελληνικές τράπεζες και τις Γαλλικές μέσω της Emporiki και Geniki bank προκύπτει μια μεγάλη έως τεράστια διαφορά στην πολιτική προβλέψεων.
Δρώντας όλοι στο ίδιο οικονομικό περιβάλλον η Emporiki με βάση το α΄ 6μηνο έχει διενεργήσει προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 2,5% των δανείων ή 567 εκατ ευρώ. Η Geniki bank έχει διενεργήσει προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 5,76% των δανείων της ή 219 εκατ ευρώ.
Αντιθέτως οι ελληνικές τράπεζες έχουν διενεργήσει προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 0,8% των δανείων.
Αν οι ελληνικές τράπεζες αποφάσιζαν να φθάσουν στο 50% του στόχου των Γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα μέσω των θυγατρικών τους τότε θα εμφάνιζαν ήδη στο α΄ 6μηνο 800 εκατ ευρώ με 1 δις ευρώ ζημίες.
Ενδεικτικά αναφέρεται με ορισμένες αναγωγές σε 6μηνιαία βάση η Εθνική από 650 εκατ θα έπρεπε να εμφανίζει προβλέψεις 1 δις ευρώ η Eurobank 1 δις ευρώ η Alpha bank 750 εκατ ευρώ.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι πως η Credit Agricole και η Societe Generale ακολουθούν τόσο επιθετική πολιτική στις προβλέψεις στην Ελλάδα και οι ελληνικές τράπεζες συντηρητικότερη.
Ακόμη πιο συγκεκριμένα, πως είναι δυνατό να έχουν χορηγήσει όλα τα προβληματικά δάνεια η Emporiki bank και η Geniki bank και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις;
Πως είναι δυνατό οι γαλλικές τράπεζες να έχουν χορηγήσει μόνο αυτές τα πιο προβληματικά δάνεια και οι υπόλοιπες τράπεζες να έχουν χρηματοδοτήσει την οικονομία υγιώς;
Ένα επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι Γαλλικές τράπεζες ξεκίνησαν να χορηγούν δάνεια στο τέλος του ανοδικού κύκλου και στην έναρξη του καθοδικού.
Αυτό είχε ως συνέπεια να εμφανίζουν μεγαλύτερα προβλήματα επισφαλειών.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σχετίζεται και με τα πιστοδοτικά κριτήρια της κάθε τράπεζας και τα μοντέλα παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου.
Ίσως όλοι αυτοί οι λόγοι να είναι βάσιμοι ωστόσο γεγονός είναι ότι οι Γαλλικές τράπεζες μπορεί να εμφανίζουν μια εικόνα αποκαρδιωτική, ωστόσο   εμφανίζουν την πραγματική τους εικόνα.
Υπάρχουν τράπεζες που δεν είναι βέβαιο ότι αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση των προβλημάτων.
Δεν είναι μόνο η πολιτική αναχρηματοδοτήσεων που φθάνει τα 5 με 6 δις ευρώ αλλά οι γενικότερες τακτικές που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες ωραιοποιώντας πολλά προβληματικά δάνεια μη παραβαίνοντας όμως το νόμο.
Πάντως φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι άλλα τα μέτρα και σταθμά των ξένων τραπεζών στην πολιτική προβλέψεων και άλλα των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης