Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θεωρούν καλύτερα τα deals με τους ξένους αλλά δεν αποκλείουν συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών

 Θεωρούν καλύτερα τα deals με τους ξένους αλλά δεν αποκλείουν συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών
Τα deals μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών είναι οι βέλτιστες λύσεις καθώς θα υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα και θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια ωστόσο  οι συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ισχύει στο σύστημα, θα αυξηθεί το μέγεθος των τραπεζών και τα deals θα πραγματοποιηθούν με ανταλλαγή μετοχών...
Δύο είναι τα βασικά σενάρια που συζητούνται deal μεταξύ ελληνικών τραπεζών με ανταλλαγή μετοχών καθώς κεφάλαια δεν υπάρχουν ή ελληνική τράπεζα να παραχωρήσει ποσοστό 20% σε ξένη. Η Eurobank ανήκει σε αυτή την κατηγορία ενώ αν υπάρξει είσοδος ξένου στην Alpha bank θα μπορούσε να υλοποιηθεί με αύξηση κεφαλαίου και παραίτηση όλων των παλαιών μετόχων.
Παρά τις δηλώσεις και την διογκούμενη φημολογία οι τραπεζίτες δεν βιάζονται καθώς πρωτίστως αναμένουν να αποσαφηνισθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και εν συνεχεία θα προχωρήσουν στα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα.
Τα deals μεταξύ ελληνικών τραπεζών έχουν άλλα πλεονεκτήματα ωστόσο εγείρονται ζητήματα βασικών μετόχων. Η οικογένεια Κωστόπουλου περιορίζεται ενώ στην περίπτωση deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank τον πρώτο λόγο θα το έχει η το EFG Group η οικογένεια Λάτση.
Όμως όλη αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει στον χώρο των τραπεζών για deals έχει προκαλέσει εσωτερικές ζυμώσεις, καθώς τα στελέχη παίρνουν θέση για το ποια θεωρούν ως καλύτερη λύση.
Στην Εθνική θεωρούν ότι η εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα ήταν η καλύτερη λύση αλλά δεν αποκλείουν και ένα deal με την Alpha bank.
Στην Alpha bank θεωρούν ότι η καλύτερη λύση είναι μια διεθνής συμμαχία αλλά έχουν ενδοιασμούς αν μια ξένη τράπεζα θέλει να αναλάβει ελληνικό ρίσκο.
Θεωρούν ότι ένα deal με την Εθνική ή την Eurobank θα δημιουργούσε συνέργιες.
Στην Eurobank οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο εξωτερικό έχουν αναφερθεί τα ονόματα της HSBC και της BNP Paribas ωστόσο τελικά Eurobank και Alpha bank συνομίλησαν πρόσφατα και άφησαν ανοικτά τα ενδεχόμενα σύμπλευσης τους.
Στην Πειραιώς η πρόταση είναι πολύ σαφής αποκρατικοποίηση ΑΤΕ και ΤΤ ενώ η Πειραιώς είναι έτοιμη να βελτιώσει την οικονομική της προσφορά.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάρχουν συζητήσεις για δημιουργία κρατικού πυλώνα, ωστόσο η δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος δεν θα αλλάξει τα δεδομένα αντιθέτως θα προκαλέσει περισσότερες στρεβλώσεις.
Η ποιοτικότερη διαφορά πάντως σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι τα στελέχη, το μέσο management το οποίο διαμορφώνει τάσεις και κλίμα είναι διατεθειμένο για deal και αυτό αποτελεί ένα νέο ποιοτικό στοιχείο.
Στο παρελθόν χάλασαν τα deals καθώς τα στελέχη διαφωνούσαν, το να διάκειται θετικά τα στελέχη προφανώς και αποτελεί μια θετική εξέλιξη.


Οι δύο πυλώνες που εξετάζονται


Οι τραπεζίτες κατανοούν ότι το καλύτερο σχήμα για τα συμφέροντα των τραπεζών που διοικούν είναι οι διασυνοριακές συνεργασίες.
Μια ξένη τράπεζα δύο είναι κατά βάση τα ονόματα τα οποία έχουν αναφερθεί η HSBC και η BNP Paribas να αποκτήσουν ένα στρατηγικό ποσοστό σε μια μεγάλη ελληνική τράπεζα είτε με ανταλλαγή μετοχών είτε καταβάλλοντας κεφάλαιο.
Το βασικό κίνητρο είναι ότι αυτομάτως οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος καθώς ως γνωστό τα 94 δις ευρώ ρευστότητα που έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες αποτελεί πολύ μεγάλη εξάρτηση.
Όμως υπάρχουν δύο βασικά αντικίνητρα.
1)Οι ξένοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο; Εδώ προ μηνών βεβαίως σε πολύ χειρότερες συνθήκες για την οικονομία η HSBC ήθελε να σπάσει repo που είχε συνάψει με ελληνική τράπεζα άρον άρον.
2)Τα παραδείγματα της παρουσίας των Γάλλων στην Ελλάδα έχουν λειτουργήσει αποθαρρυντικά.
Βέβαια τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι θα παραχωρηθεί ένα ποσοστό 20% σε μια ξένη τράπεζα θα συμμετέχει στο ΔΣ και στο management αλλά η διοίκηση θα παραμείνει ελληνική.
Για την Eurobank π.χ. η παραχώρηση ενός ποσοστού 20% από το 44% που ελέγχει η οικογένεια Λάτση θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση.
Στην Alpha bank αν επέλεγε να συνεργαστεί με ξένη τράπεζα θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων ώστε και νέο κεφάλαιο να εισρεύσει στην τράπεζα και νέος στρατηγικός επενδυτής να προκύψει.
Όμως και ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι η βέλτιστη λύση είναι η συνεργασία με ξένη τράπεζα τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών λένε … καλύτερα με ελληνική τράπεζα.
Ωστόσο αναγνωρίζουν τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν.
Π.χ. η Alpha bank αν συγχωνευθεί με την Εθνική ουσιαστικά θα συγχωνεύεται με το δημόσιο. Η Alpha bank αν συγχωνευθεί με την Eurobank η οικογένεια Λάτση θα έχει τον έλεγχο και η οικογένεια Κωστόπουλου τον δεύτερο λόγο.
Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το μεγάλο κόστος μιας συγχώνευσης π.χ. λόγω της αλληλοεπικάλυψης του δικτύου καταστημάτων.

www.bankingnews.gr


Τα εναλλακτικά σενάρια στις τράπεζες

Εθνική

Deal με ξένο έχει διερευνηθεί η είσοδος του θα μπορούσε να υλοποιηθεί με αμκ

Προτιμητέα λύση η εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Alpha bank

O Γ Κωστόπουλος έχει εξετάσει deal εντός και εκτός
Με ξένη τράπεζα υλοποιεί αμκ και ο ξένος αποκτά στρατηγικό ποσοστό π.χ. 20%
Deal με Eurobank με ανταλλαγή μετοχών 1 προς 1
Ο έλεγχος του νέου σχήματος όμως περνάει σε Λάτση
Deal με την Εθνική σημαίνει κρατικοποίηση της Alpha

Eurobank
Έχει εξετάσει deal με HSBC και BNP Paribas
Θα παραχωρούσε 20% της τράπεζας
Με deal στην Alpha bank ο Λάτσης θα είχε τον πλήρη έλεγχο
Με την Εθνική ο Λάτσης θα αποκτούσε οριακά τον έλεγχο

Πειραιώς
Παραμένει προσηλωμένη στην πρόταση της για ΑΤΕ και ΤΤ
Θα βελτιώσει την προσφορά της
Το νέο τίμημα στα 850 εκατ με 1 δις ευρώ σε σχέση με τα 701 εκατ της αρχικής πρότασης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης