Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 155 εκατ ευρώ τα κέρδη της Κύπρου στο α΄ 6μηνο - Πότε θα υλοποιήσει την αμκ

tags :
Στα 155 εκατ ευρώ τα κέρδη της Κύπρου στο α΄ 6μηνο - Πότε θα υλοποιήσει την αμκ
Στα 155 εκατ ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της τράπεζας Κύπρου στο α΄ 6μηνο του 2010 σε σχέση με το α΄ 6μηνο του 2009 που είχαν διαμορφωθεί στα 148 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα και στο β΄ τρίμηνο του 2010 συνεχίζει τις καλές τις επιδόσεις ενώ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από το εξωτερικό πλην Ελλάδος ειδικά στην Ρωσία.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν 30 Αυγούστου μαζί με την Eurobank.
Ο στόχος για κέρδη 300-400 εκατ ευρώ για το 2010 παραμένει...
Με βάση τον σχεδιασμό της τράπεζας η αύξηση κεφαλαίου των 345 εκατ ευρώ στα 2 ευρώ θα πραγματοποιηθεί περί τον Οκτώβριο.
Η κίνηση της Κύπρου σε κάθε περίπτωση είναι ορθή, στρατηγικά ευέλικτη και η διοίκηση Ηλιάδη αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι διαθέτει ισχυρά αντανακλαστικά.
Οι πραγματικοί βασικοί λόγοι πίσω από την αύξηση κεφαλαίου  σχετίζονται με 6 βασικές παραμέτρους
1)Ο προφανής λόγος η Κύπρου ήθελε να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της.
Διαθέτει συνολικά 2,83 δις ευρώ ενώ αυτά που αντιστοιχούν στους μετόχους στα 2,5 δις ευρώ.
Το core tier1 στο 1,8 δις ευρώ, και τα υβριδικά 763 εκατ ευρώ.
Το tier 1 capital διαμορφώνεται στα 2,56 δις ευρώ και το tier II στα 274 δις ευρώ.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 11,3%.
Με τα 345 εκατ ευρώ ουσιαστικά αυξάνει το καθαρό της κεφάλαιο τον σκληρό της πυρήνα κατά 345 εκατ ευρώ και θωρακίζεται περαιτέρω.
2)Η τράπεζα λόγω της καλής γεωγραφικής διασποράς, των επενδύσεων της ειδικά στην Ρωσία χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια με στόχο να ενισχύσει τις δομές του ομίλου και παράλληλα να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν.
Ίσως μέρος των κεφαλαίων χρησιμοποιηθεί για επιλεκτική εξαγορά τράπεζας στο εξωτερικό.
3)Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ανέρχεται στα 5,6 δις ευρώ.
Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω των ομολόγων και όλες ουσιαστικά αύξησαν τα χαρτοφυλάκια HTM και LaR δηλαδή τα χαρτοφυλάκια στα οποία τα ομόλογα αποτιμώνται στην τιμή κτήσης δηλαδή απλά δεν αποτιμώνται.
Η Κύπρου αναφέρει ότι ενόψει του γεγονότος ότι δεν υπήρχε ενεργός αγορά, κάποια ομόλογα Ελληνικού δημοσίου επαναταξινομήθηκαν από την κατηγορία διαθέσιμων προς πώληση στην κατηγορία Δάνεια και Απαιτήσεις. Επιπρόσθετα, άλλα Ελληνικά ομόλογα επαναταξινομήθηκαν από την κατηγορία διαθέσιμων προς πώληση στην κατηγορία επενδύσεις κρατούμενες μέχρι τη λήξη.
Οι αρνητικές επιδράσεις στα ομόλογα δεν επηρεάζουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά επηρεάζουν λογιστικά τον ισολογισμό δηλαδή απλά τα κεφάλαια μειώνονται.
4)Η τράπεζα επιδίωξε μέσω αυτής της κίνησης να βελτιώσει την δομή του tier 1 καθ΄ ότι το είχε ζητήσει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
5)Με την αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα αποκτά μια σχετική ευελιξία σε ένα θέμα που σχετίζεται με τα αξιόγραφα κεφαλαίου.
Μεταξύ 15 και 30 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να μετατραπούν σε μετοχές της Κύπρου στην τιμή των 5,5 ευρώ.
Η μετοχή το ΧΑ στα 4 ευρώ απέχει 27% από την τιμή μετατροπής.
Με την αύξηση κεφαλαίου θα υπάρξουν σημαντικές αναπροσαρμογές κοινώς θα μειωθεί η τιμή πολύ χαμηλότερα των 5,5 ευρώ για τα μετατρέψιμα αξιόγραφα.
6)Τα συνολικά δάνεια και καταθέσεις του στις 30 Ιουνίου 2010 ανέρχονται σε περίπου 28 δις και 33 δις αντίστοιχα, σε σύγκριση με 27 δις δάνεια και 29 δις καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Για την περαιτέρω επέκτασης της χρειαζόταν κεφάλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης