Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει με τα νομίσματα; Προμηνύουν νέα κρίση;

tags :
Τι συμβαίνει με τα νομίσματα; Προμηνύουν νέα κρίση;
Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου οι διεθνείς αγορές φαίνεται να περνούν μία διαφορετική φάση μέσα στα κοντά τρία χρόνια που διαρκεί η κρίση, καθώς ενώ δεν υπάρχει σαφής τάση, από το μέτωπο των εξελίξεων τα μηνύματα είναι διάχυτα. Το ενδιαφέρον και η βαρύτητα των εξελίξεων διαρκώς αλλάζουν «χέρια» μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ασίας. Οι επενδυτές φαίνεται να αλλάζουν διαθέσεις μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ οι μακροπρόθεσμες θέσεις φαίνονται «αιωνιότητα» για τους παραδοσιακούς «παίκτες».
Οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης, τα σχόλια και οι αποφάσεις της Fed για τη «μετριοπαθή» ανάκαμψη των ΗΠΑ, η υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας και μια σειρά από ανησυχητικά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ασία έχουν δημιουργήσει έναν εκρηκτικό συνδυασμό που προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις και στα νομίσματα. Μέσα σε μόλις πέντε μέρες το ευρώ, από το 1,34 δολ. βρέθηκε στο 1,28 δολ., επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές που είχε μόλις δύο μήνες πριν, ενώ το δολάριο υποχωρεί σε χαμηλά 15 ετών έναντι του γιεν. Το γουάν ανατιμάται και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας δεν κρύβει τις παρεμβάσεις της για το φράγκο.
Το www.bankingnews.gr σας παραθέτει τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν οι έντονες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος. Σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας υπάρχουν ισοτιμίες που στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρουν σημαντικές θετικές αποδόσεις και έχουν αρνητική συσχέτιση με αγορές οι όποιες μπορεί να υποφέρουν. Για παράδειγμα η επένδυση σε ελβετικά φράγκα από ευρώ έχει συνήθως αρνητική συσχέτιση με τις μετοχικές αγορές και προσφέρει θετικές αποδόσεις σε περίπτωση πτωτικών μετοχικών αγορών.
Ποιοι όμως είναι οι πραγματικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες;
1. Διαφορές στον πληθωρισμό
Ο γενικός κανόνας θέλει τη χώρα που αντιμετωπίζει χαμηλό πληθωρισμό να βλέπει να αυξάνεται η αξία του νομίσματος, καθώς η αγοραστική δύναμη βελτιώνεται. Αντίθετα, στις χώρες που οι εκτιμήσεις για πληθωριστικές πιέσεις είναι θετικές, παρατηρείται πτώση του νομίσματος.
Εάν για παράδειγμα το αμερικανικό ποσοστό πληθωρισμού είναι υψηλότερο, οι επενδυτές είναι λιγότερο πιθανό να προτιμήσουν τις ΗΠΑ - ακόμη και με τα υψηλότερα επιτόκια λόγω της προσδοκίας ότι η αξία του δολαρίου θα διαβρωθεί από τον πληθωρισμό. Εάν το ποσοστό πληθωρισμού μας είναι χαμηλότερο, οι επενδυτές είναι πιθανότερο να προτιμήσουν τις ΗΠΑ, επειδή δεν θα υπάρξει καμία προσδοκία που η αξία του δολαρίου θα διαβρώσει.
2. Διαφορές στα επιτόκια
Επιτόκια, πληθωρισμός και νόμισμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Με την παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών μέσω των επιτοκίων, τότε αντίστοιχη κίνηση παρατηρείται και στην αξία των νομισμάτων και στον πληθωρισμό. Με υψηλά επιτόκια, επιτυγχάνεται προσέλκυση ξένων κεφαλαίων με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της αξίας του νομίσματος, λόγω αύξησης της ζήτησης του.
Εάν τα επιτόκια είναι υψηλότερα, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ απ’ ότι σε άλλες χώρες, κατόπιν οι επενδυτές θα επιλέξουν να επενδύσουν στις ΗΠΑ, που αυξάνουν τη ζήτηση για το δολάριο, υπό τον όρο ότι ο αναμενόμενος ρυθμός πληθωρισμού δεν είναι υψηλότερος στις ΗΠΑ απ' ό, τι μεταξύ των εμπορικών εταίρων μας. Εάν τα επιτόκια είναι χαμηλότερα στις ΗΠΑ απ' ό, τι σε άλλες χώρες, οι επενδυτές θα επιλέξουν να μην επενδύσουν στις ΗΠΑ, που μειώνουν την απαίτηση για το δολάριο.
3. Έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου
Ένα υψηλό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μίας χώρας δείχνει ότι αυτή ξοδεύει πολλά περισσότερα σε εισαγωγές, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη ζήτηση συναλλάγματος για να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες πληρωμές. Υπό αυτήν την εξέλιξη αυτή σαφώς δέχεται πιέσεις το εγχώριο νόμισμα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα.
4. Δημόσιο έλλειμμα
Οι χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα προσελκύουν πολλοί λιγότερους επενδυτές και δανειστές, καθώς η αξιοπιστία της δοκιμάζεται. Αποτέλεσμα μίας τέτοιας εξέλιξης είναι το νόμισμα της να υποχωρεί καθώς μειώνεται η ζήτηση. Μάλιστα, οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις «ενθαρρύνουν» τον πληθωρισμό, καθώς τις περισσότερες φορές υποχρεώνονται να εκδώσουν χρήμα ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η υπερπροσφορά χρήματος οδηγεί αναπόφευκτα σε υποτίμηση του νομίσματος.
5. Οι όροι του εμπορίου
Οι εξαγωγικές χώρες προσπαθούν να διατηρούν σχετικά σταθερές τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ώστε να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα η ανταγωνιστικότητα τους. Μάλιστα, αν το νόμισμα τους ισχυροποιείται συνεχώς τότε και τα προϊόντα τους γίνονται ακριβότερα στους εμπορικούς τους εταίρους.
Εάν οι επενδυτές είναι βέβαιοι ότι η οικονομία θα είναι ισχυρή, θα είναι πιθανότερο να αγοράσουν τα προϊόντα της, που ωθούν επάνω την αξία του νομίσματος. Εάν οι επενδυτές δεν είναι τόσο βέβαιοι που η οικονομία θα είναι ισχυρή, θα είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν τα προτερήματα της χώρας, που ωθούν την αξία του νομίσματος κάτω.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης