Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενδιαφέρεται η Γαλλική Caisse D’ Epargne – Μπαίνει σφήνα στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών

  Για το  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενδιαφέρεται  η Γαλλική  Caisse D’ Epargne – Μπαίνει σφήνα στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών
Την ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Caisse D’ Epargne με στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο και το management του ΤΤ στην Ελλάδα.
Το Caisse D’ Epargne μπαίνει σφήνα και στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών οι οποίες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον αν πωληθεί το ΤΤ αυτόνομα και όχι συνδυαστικά με την ΑΤΕ..
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή οι Γάλλοι του Caisse D’ Epargne μετά την πρόταση της Πειραιώς να αποκτήσει το 77% της ΑΤΕ και το 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έχουν διερευνήσει το ενδεχόμενο να κατέλθουν σε διαγωνισμό για το ΤΤ εφόσον  προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Το Caisse D’ Epargne θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Επί διοίκησης Πάνου Τσουπίδη είχαν υπάρξει συζητήσεις ώστε το Caisse D’ Epargne αν αποκτήσει τον έλεγχο του ΤΤ αλλά οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν καθώς η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να πωλήσει εκείνη την περίοδο ενώ είχε υπάρξει και ζήτημα με το τίμημα.
Έκτοτε είχαν επανέλθει ακόμη 2-3 φορές στην Ελλάδα ενώ από τα αξιοσημείωτα ήταν ότι είχαν συνομιλήσει και με την Aspis Bank την οποία αγόρασε τελικά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Είναι προφανές ότι αν το ενδιαφέρον εξελιχθεί το Caisse d’ Epargne διαμορφώνει σκηνικό διαγωνισμού και για το ΤΤ.
Όπως διαφαίνεται και από άλλες τράπεζες θα υπάρξουν πιέσεις ώστε ΤΤ και ΑΤΕ να μην πωληθούν ως ένα αν τελικά προχωρήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης αλλά ως δύο ξεχωριστές τράπεζες. Ανεπίσημα έχουν αναφέρει στο www.bankingnews.gr ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το ΤΤ η Εθνική κατέχει το 6% Alpha bank, Eurobank κατέχει το 6%  Πειραιώς που το επισημοποίησε, Κύπρου και Marfin Popular Bank.
Είναι προφανές ότι αν υπάρξει διαγωνισμός μόνο για το ΤΤ  θα προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω της ιδιαιτερότητας του και της υψηλής καταθετικής τους βάσης.
Το Caisse D’ Epargne μετά την συγχώνευση με την Banque Populare πλέον BPCE και διαθέτει 1 τρις ενεργητικό και 38 δις ευρώ κεφάλαια.
Η μετοχή του ΤΤ χθες πάντως σημείωσε ράλι άνω του 8% και ορισμένοι αποδίδουν την άνοδο αυτή στην πληροφορία περί Caisse d’ Epargne. Κάποιοι χτίζουν ή αυξάνουν θέσεις να προλάβουν εξελίξεις.
Ωστόσο εξελίξεις νωρίτερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρξουν  καθώς τότε το ελληνικό δημόσιο θα έχει τις αποτιμήσεις σε ΑΤΕ και ΤΤ.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης