Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βέτο στον κρατικό πυλώνα στις τράπεζες θέτει η Τρόικα - Γιατί φωτογραφίζει το ΤΧΣ - Στα 3,2 δις ευρώ η εκροή καταθέσεων στην ΑΤΕ

tags :
 Βέτο στον κρατικό πυλώνα στις τράπεζες θέτει η Τρόικα - Γιατί φωτογραφίζει το ΤΧΣ - Στα 3,2 δις ευρώ η εκροή καταθέσεων στην ΑΤΕ
Βέτο στην δημιουργία κρατικού πυλώνα στις τράπεζες φέρεται να έχει θέσει η Τρόικα ενώ ταυτόχρονα και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ενδοιασμούς στην δημιουργία μιας νέας κρατικής τράπεζας από την συγχώνευση τραπεζών που βασικός μέτοχος είναι το κράτος.
"Ποια η σκοπιμότητα της συγχώνευσης των κρατικών τραπεζών;" Αποτελεί το βασικό ερώτημα μέχρι να  ολοκληρωθεί η συγχώνευση αυτή η νέα κρατική τράπεζα θα έχει πληγεί  από τον ανταγωνισμό αλλά και από τις ραγδαίες εξελίξεις..
Επίσης και στην ΑΤΕ δεν είναι σαφές αν πραγματικά επιδιώκουν αυτή την λύση καθώς πολλά στελέχη απλά διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για την σκοπιμότητα του κρατικού πυλώνα.
Με βάση πληροφορίες η Τρόικα έχει θέσει δύο εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι, ή ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ ή ένταξη της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το βέτο που θέτει η Τρόικα από την μια πλευρά και η θετική ανταπόκριση της λύσης της ιδιωτικοποίησης από την άλλη και από την ΕΕ για την ΑΤΕ προφανώς αποτελεί μια ανατρεπτική προσέγγιση και προφανώς δημιουργεί νέα δεδομένα.
Ο διοικητής της ΑΤΕ Θ Πανταλάκης είχε υποβάλλει πρόταση για την δημιουργία κρατικού πυλώνα ωστόσο η πρόταση αυτή φαίνεται να προσκρούει στην άρνηση της Τρόικα ενώ δεν είναι σαφές ακόμη αν η δημιουργία κρατικού πυλώνα αποτελεί πραγματική προτεραιότητα της διοίκησης Πανταλάκη.
Μπορεί να ειπώθηκε από την διοίκηση αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αποτελεί και πραγματική επιλογή…
Το ελληνικό δημόσιο όμως πρέπει να λύσει ένα μείζον και ακανθώδες πρόβλημα στην ΑΤΕ την κεφαλαιακή της ενίσχυση.
Ποιες είναι οι λύσεις;
1)Προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την λύση αυτή προκρίνει η Τρόικα.
2)Αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες από τον εναπομείναν κεφάλαιο του νόμου Αλογοσκούφη.
3)Μετατροπή των υφιστάμενων προνομιούχων σε κοινές
4)Αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές.
5)Προχωράει άμεσα σε ιδιωτικοποίηση που δεν θα τις στοιχήσει σε κεφάλαια αλλά ο πήχης του τιμήματος δεν μπορεί να ανέβει.
Όπως αποδείχθηκε από τα stress tests δεν  περιορίζεται μόνο στα 242 δις ευρώ αλλά υπερβαίνει τα 900 εκατ ευρώ το  έλλειμμα κεφαλαίου στην ΑΤΕ Bank.
Αν δεν υπάρξει ιδιωτικοποίηση που φαίνεται ότι επικροτεί η Τρόικα η επόμενη εναλλακτική πρόταση το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αυτό συνεπάγεται ότι θα κατατεθεί εντός 6μήνου σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ.
Σημαντική και αυτή η εξέλιξη καθώς η Τρόικα θα ήθελε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν το ελληνικό δημόσιο να  προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου πάνω από τον αρχικό στόχο των 350 με 400 εκατ ευρώ ίσως φθάσουν και στα 600 εκατ ευρώ τα κεφάλαια που θα αντλήσει μέσω νέας αύξησης κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές.
Άρα η ΑΤΕ ή θα χρησιμοποιήσει από το απόθεμα των 5 δις ευρώ σε κεφάλαιο του νόμου Αλογοσκούφη, έχει απομείνει 1 δις ευρώ  περίπου 600 εκατ ευρώ με έκδοση προνομιούχων θα καταφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εκροή καταθέσεων 3,2 δις ευρώ σε 8 μήνες στην ΑΤΕ


Στα 19,4 δις ευρώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διαμορφώνονται οι καταθέσεις της ΑΤΕ την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με τα 21,8 δις ευρώ που είχε στο α΄ τρίμηνο του 2010 ή 22,6 δις ευρώ στο τέλος του 2009.
Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων μειώθηκε στην κρίσιμη περίοδο Απριλίου με τέλη Ιουνίου όπου οι καταθέσεις κατήλθαν στα 20,7 δις ευρώ.
Όμως είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο διάστημα τέλη Ιουνίου έως πολύ πρόσφατα οι καταθέσεις συνέχισαν να μειώνονται.
Οι λόγοι για τις μειώσεις είναι γνωστοί.
Ο πρώτος λόγος για το διάστημα Απριλίου με Μάιο σχετίζεται με τις ανησυχίες της κοινωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους που είχε συνέπειες σε όλες τις τράπεζες.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το ότι στο δίκτυο παρατηρούνται ορισμένα φαινόμενα αδράνειας
Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με το ότι παρατηρήθηκαν εκροές και μετά την πρόταση της Πειραιώς ορισμένοι αποφάσισαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε άλλες τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης