Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το γυρίζουν τα hedge funds στα Χρηματιστήρια από short σε long

Το γυρίζουν τα hedge funds στα Χρηματιστήρια από short σε long
Θέλετε να ανακαλύψετε τις νέες επενδυτικές τάσεις στην παγκόσμια οικονομία; παρακολουθήστε την επενδυτική στρατηγική των hedge funds! Παρότι έχουν κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας της οικονομίας, τα hedge funds είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων. Και διαμορφώνουν κλίμα...

Οι θεσμικοί επενδυτές υπολογίζουν πολύ τις αντιδράσεις των hedge funds ανάλογα με την εποχή. Πόσο μάλλον στην παρούσα φάση της οικονομικής αποσταθεροποίησης παγκοσμίως. Τα hedge funds σε ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα έκαναν συνεχώς τοποθετήσεις μεγάλων κεφαλαίων στις διεθνείς χρηματαγορές, κεφάλαια τα οποία ακόμα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους – και στην Ελλάδα – δεν έχουν αποσύρει.
Ο Karen Finerman της Metropolitan Capital επισημαίνει ότι οι παράγοντες των χρηματιστηριακών αγορών δεν φάνηκαν να έχουν σημαντικές τάσεις ρευστοποίησης μετά τα τελευταία δεδομένα. Δε θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος διπλής ύφεσης, αφού τρία στα τέσσερα hedge funds βλέπουν ακόμη ανάπτυξη. Η αγορά, ωστόσο, κραυγάζει ότι τα ομόλογα αποτελούν τη νέα τάση και τα hedge funds δεν θα μπορούσαν να έχουν την προσοχή τους αλλού. Η έρευνα της Greenwich Associates έδειξε ότι 20% των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ανήκουν σε hedge funds. Στόχος τους είναι να επωφεληθούν κυνικά από την κρίση χρέους των κρατών. Χαρακτηριστικό το στοιχείο της αύξησης των επενδύσεων σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου κατά 70% σε σύγκριση με το 2009.
Η συντριπτική πλειονότητα των hedge funds σημείωσε κέρδη τον μήνα Ιούλιο. Σύμφωνα με το Lipper Hedge Fund, ο κλάδος σημείωσε συνολική άνοδο της τάξης του 1,83% μέσα σε ένα μήνα, απόρροια των αυξημένων κερδών από επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα. Σε πρώτη προτεραιότητα για τα hedge funds βρίσκεται η αγορά κρατικού χρέους, όπου προβλέπουν ακόμη πιο συμφέρουσες τιμές στην αγορά το επόμενο διάστημα. Έρευνα της Thomson Reuters δείχνει απόσυρση κεφαλαίων που είχαν τοποθετηθεί στα χρηματιστήρια από hedge funds ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010.  Παρατηρείται μια αποστροφή στις short τοποθετήσεις. Συνολικά οι επιχειρηματικές κινήσεις εντός χρηματαγορών με σορτάρισμα μετοχών σημείωσαν απώλειες κατά 0,75% για όλα τα hedge funds. Μόνο τα short κεφάλαια στον δείκτη S&P 500 σημείωσαν πτώση 7% τον Ιούλιο. Τα hedge funds στρέφονται σε long τοποθετήσεις με έμφαση στις εταιρείες που πρόκειται σύντομα να ανακοινώσουν θετικά αποτελέσματα εξαμήνου. Μακροπρόθεσμα ο Anthony Scaramucci της Skybridge θεωρεί ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινώνονται θα επαναφέρουν τους δείκτες αποσοβώντας τις απώλειες και τη νευρικότητα που επικρατεί. Μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες οι αγορές θα σταθεροποιηθούν. Στα χρηματιστήρια των ασθενέστερων χωρών προτιμούν επενδύσεις μακροπρόθεσμες. Ποντάρουν στα παρεμβατικά μέτρα των κεντρικών τραπεζών των χωρών που θα προσδώσουν ρευστότητα, θα αντιστρέψουν το κλίμα και θα ανεβάσουν τους τόνους και τον τζίρο των αγορών. Οι ρευστοποιήσεις θα έρθουν μόλις το επενδυτικό κοινό στραφεί προς τις αγορές που θα παρουσιάσουν ανάπτυξη.
Το hedge fund Hennessee Group LLC παρουσίασε κέρδη 5,2% για τον Ιούλιο. Όπως εκτιμούν τα στελέχη του, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προήλθε από τη σοφή επένδυση στην αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Συνηγορούν μάλιστα στην άποψη ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει ακόμη αρκετά περιθώρια κέρδους.
“Τα hedge funds ανακάμπτουν γρήγορα. Όποιος θεωρούσε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα τα έθετε στο περιθώριο, σίγουρα δεν διέβλεψε καλά τις μελλοντικές εξελίξεις”, τονίζουν οι αναλυτές της Greenwich Associates. Το πλεονέκτημα με αυτά τα κεφάλαια είναι ότι σχεδόν πάντα διαθέτουν ρευστότητα για έγκαιρη διόρθωση της στρατηγικής των τοποθετήσεών τους. Το ρητό “συνταγή που κερδίζει, δεν αλλάζει” δεν ισχύει για τα hedge funds. “Μην επαναλαμβάνεις την τακτική που σε οδήγησε στην επιτυχία την πρώτη φορά, είναι σαν να αψηφάς την αλλαγή των παραγόντων και των συνθηκών που σε οδήγησαν εκεί και να υποτιμάς τους ανταγωνιστές σου”. Αυτό δηλώνει ο Farhan Mumtaz, αναλυτής της Eurekahedge Pte Ltd που ασχολείται αποκλειστικά με τα hedge funds. Ο Mumtaz αναμένει στροφή των hedge funds στα ασιατικά ομόλογα και στην αγορά των χωρών της Ασίας που εμφανίζουν προοπτική (Κίνα, Σιγκαπούρη, Ινδία). Αν, σύμφωνα με τον George Soros, τα hedge funds “ήταν η ίδια η αγορά” το 2007, εν έτει 2010 δημιουργούν σαφείς τάσεις.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης