Τραπεζικά νέα

Ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ΕΤΕ- Eurobank , Πειραιώς –Marfin

Ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ΕΤΕ- Eurobank , Πειραιώς –Marfin
Οι αλλαγές στις διοικήσεις των κρατικών τραπεζών και η τοποθέτηση στελεχών με τραπεζική εμπειρία προφανώς είναι προς την σωστή κατεύθυνση μια περίοδο όπου οι συνθήκες ίσως επιδεινωθούν ωστόσο τι θα συμβεί στον τραπεζικό κλάδο ;
Σε αντίθεση με το παρελθόν είναι καταφανές ότι οι τραπεζίτες είναι πιο κοντά καθώς τους ενώνουν τα κοινά προβλήματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο παραδοσιακά συγκρουόμενες δυνάμεις στον κλάδο η Εθνική με την Eurobank και η Πειραιώς με την Marfin Popular bank βελτιώνουν τις σχέσεις τους.
Η έλευση του Α. Ταμβακάκη στην Εθνική θα συμβάλλει στην σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων των δύο τραπεζών και θα αποδειχθεί γεφυροποιός.
Στο παρελθόν η κόντρα μεταξύ Εθνικής και Eurobank ήταν σφοδρότατη.
Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τραπεζικές εξελίξεις γνωρίζουν ότι το 2008 με τις μεγάλες μετακινήσεις καταθέσεων Εθνική και Eurobank βρέθηκαν σε πραγματική ρήξη φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να παρέμβει ακόμη και η  ΤτΕ.
Η κόντρα συνεχίσθηκε και καθ΄όλο το 2009 ως συνέπεια όχι μόνο του ανταγωνισμού αλλά και της έντασης μεταξύ των δύο τραπεζών.
Ο Α. Ταμβακάκης έχοντας περάσει από το EFG Group και διατηρώντας άριστες σχέσεις με την οικογένεια Λάτση πλέον θα έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων με την τράπεζα που ανήκει στην οικογένεια Λάτση την Eurobank.
Και ενώ διαφαίνεται ότι οι σχέσεις Εθνικής με Eurobank βαίνουν προς εξομάλυνση , οι σχέσεις των πρώην αντιπάλων του Α. Βγενόπουλου της Marfin και του Μ. Σάλλα της Πειραιώς έχουν πλήρως αποκατασταθεί.
Μάλιστα οι δυο κορυφαίοι παράγοντες της τραπεζικής αγοράς έχουν συναντηθεί 2-3 φορές το τελευταίο διάστημα ενώ μετά από πολύ καιρό ο Α. Βγενόπουλος επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Μ. Σάλλα. Ταυτόχρονα οι τράπεζες πλέον δανείζουν η μια την άλλη.
Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τραπεζιτών προφανώς και εκπορεύεται από τον στόχο της αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων αλλά αποδεικνύει πλέον ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην αγορά ώστε οι τραπεζίτες με μεγαλύτερη νηφαλιότητα να συνομιλούν και να σκέπτονται για το μέλλον.
Στο μέλλον εγγύς ή απώτερο θα υπάρξουν deals;
Τα deals στην Ελλάδα μπορούν  να πραγματοποιούν είτε  με πρωτοβουλία του δημοσίου π.χ. να συγχωνευθούν δύο τράπεζες η ΑΤΕ και το ΤΤ , σημειωτέον στο ΤΤ κατέχουν ποσοστό 6% τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank είτε με πρωτοβουλία των ιδιωτών τραπεζών αν διαγνώσουν ότι πλησιάζουν σε αδιέξοδα.
Πρόσφατα καλλιεργήθηκε το σενάριο συγχώνευσης του ΤΤ με την ΑΤΕ.
Μάλιστα θεώρησαν ότι με την παρουσία του Θ Πανταλάκη στην διοίκηση της ΑΤΕ θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Όμως μια συγχώνευση ΑΤΕ με ΤΤ δεν θα προκαλούσε ανατροπή σκηνικού.
Το νέο σχήμα θα εμφάνισε συνολικό ενεργητικό 46 με 47 δις ευρώ όταν η Εθνική βρίσκεται στα 112 δις ευρώ και η Πειραιώς στα 53 δις ευρώ.
Το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΑΤΕ με ΤΤ δεν μπορεί να αποκλεισθεί αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη  ότι είναι δυσδιάκριτα τα οφέλη.
Αν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τάση που θα διαφανεί το 2010 δεν αποκλείεται με αφορμή ένα τέτοιο deal οι ιδιώτες τραπεζίτες να προχωρήσουν σε πραγματική αναδιάρθρωση του τραπεζικού χάρτη.
Στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί εκούσια ή ακούσια ή καλύτερα συνειδητά ή υποχρεωτικά η Εθνική κατέχει ένα περίοπτο ρόλο ούσα η ισχυρότερη τράπεζα στην χώρα.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διάκειται υπέρ της πολιτικής εθνικών πρωταθλητών στις τράπεζες ωστόσο μέσα στο 2010 μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.
Πάντως η  διοίκηση της  Eurobank δεν προβλέπει deal. O Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ Ν Καραμούζης δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται deals μέσα στο 2010 και προφανώς η άποψη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Άλλοι τραπεζίτες θεωρούν ότι το 2010 θα ξεκαθαρίσει η τάση αν δηλαδή υπάρξει συγκέντρωση στον κλάδο ή οι τράπεζες θα παραμείνουν αυτόνομα.



Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης