Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται ότι προκρίνει η κυβέρνηση για ΑΤΕ και ΤΤ - Οι δύο κρίσιμες παράμετροι…

Το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται ότι προκρίνει η κυβέρνηση για ΑΤΕ και ΤΤ  - Οι δύο κρίσιμες παράμετροι…
Το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται ότι προκρίνει για το ΤΤ και την ΑΤΕ το ελληνικό δημόσιο υιοθετώντας έτσι και την στρατηγική της Τρόικα η οποία θα ήθελε να δει να λαμβάνονται πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού χάρτη...
Με βάση ορισμένες πηγές δύο είναι οι κρίσιμες παράμετροι που θα αξιολογηθούν
1)Εξετάζεται η πώληση της ΑΤΕ και του ΤΤ όχι όμως από κοινού αλλά ως ξεχωριστές τραπεζικές οντότητες
2)Εξετάζεται το ενδεχόμενο υπαγωγής της ΑΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να εξυγιανθεί άμεσα και να πωληθεί εν συνεχεία.
Βέβαια οι δύο αυτές κρίσιμες παράμετροι θα αξιολογηθούν με την δέουσα προσοχή όταν το ελληνικό δημόσιο έχει τις αποτιμήσεις για την ΑΤΕ και το ΤΤ. Όπως έχει τονισθεί η αποτίμηση του 77% της ΑΤΕ και του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκτιμάται μεταξύ 850 εκατ και 1,1 δις ευρώ.

Οι προτεραιότητες στην ΑΤΕ


Το ελληνικό δημόσιο όμως πρέπει να λύσει ένα μείζον και ακανθώδες πρόβλημα στην ΑΤΕ προχωράει στην  κεφαλαιακή της ενίσχυση ή προχωράει σε ιδιωτικοποίηση;
Βέβαια η κεφαλαιακή ενίσχυση δεν αναιρεί την ιδιωτικοποίηση αλλά αυτό είναι ζητούμενο.
Όπως έχει τονισθεί στο σκέλος της κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ποιες είναι οι λύσεις;
1)Προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την λύση αυτή προκρίνει η Τρόικα.
2)Αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες από τον εναπομείναν κεφάλαιο του νόμου Αλογοσκούφη.
3)Μετατροπή των υφιστάμενων προνομιούχων σε κοινές
4)Αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές.
5)Προχωράει άμεσα σε ιδιωτικοποίηση που δεν θα τις στοιχήσει σε κεφάλαια αλλά ο πήχης του τιμήματος δεν μπορεί να ανέβει.
Όπως αποδείχθηκε από τα stress tests δεν  περιορίζεται μόνο στα 242 δις ευρώ αλλά υπερβαίνει τα 900 εκατ ευρώ το  έλλειμμα κεφαλαίου στην ΑΤΕ Bank.
Αν δεν υπάρξει ιδιωτικοποίηση που φαίνεται ότι επικροτεί η Τρόικα η επόμενη εναλλακτική πρόταση το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αυτό συνεπάγεται ότι θα κατατεθεί εντός 6μήνου σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ.
Σημαντική και αυτή η εξέλιξη καθώς η Τρόικα θα ήθελε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν το ελληνικό δημόσιο να  προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου πάνω από τον αρχικό στόχο των 350 με 400 εκατ ευρώ ίσως φθάσουν και στα 600 εκατ ευρώ τα κεφάλαια που θα αντλήσει μέσω νέας αύξησης κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές.
Άρα η ΑΤΕ ή θα χρησιμοποιήσει από το απόθεμα των 5 δις ευρώ σε κεφάλαιο του νόμου Αλογοσκούφη, έχει απομείνει 1 δις ευρώ  περίπου 600 εκατ ευρώ με έκδοση προνομιούχων θα καταφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο ισχυρός μπαλαντέρ

Οι ενδιαφερόμενοι για το ΤΤ πλείστοι.
Εσχάτως το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Caisse D’ Epargne, οι ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι στο ΤΤ έχουν ποσοστό Εθνική 6% και Eurobank 6% ενώ σε ένα πλειοδοτικό διαγωνισμό περίπου το σύνολο των τραπεζών θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Αυτό είναι βέβαιο.
Όμως το ερώτημα είναι το ΤΤ πωλείται με διαγωνισμό ή πωλείται σε εύθετη βάση για να αποτελέσει τον ισορροπιστή του τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή αν υπάρξει μια συγχώνευση τραπεζών να δοθεί στο αντίπαλο δέος ώστε να φέρει σε ισορροπία το σύστημα;


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης