Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατά 58% έχει αυξηθεί ο ισολογισμός της ΤτΕ …. To 2010 θα έχει μεγαλύτερα κέρδη και μέρισμα;

  Κατά 58% έχει αυξηθεί ο ισολογισμός της ΤτΕ …. To 2010 θα έχει μεγαλύτερα κέρδη και μέρισμα;
Κατακόρυφη αύξηση εμφανίζουν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 86,6 δις ευρώ στο τέλος του 2009 διαμορφώνεται το ενεργητικό της ΤτΕ με βάση τα στοιχεία Ιουλίου στα 136,809 δις ευρώ δηλαδή αύξηση 58%.


Η σημαντική αύξηση του ενεργητικού αποδίδεται σε συντριπτικό βαθμό στην αύξηση των δανείων που έχουν συνάψει οι τράπεζες μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής , την ρευστότητα που έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ έφθασε πλέον στα 96,2 δις ευρώ.
Με βάση τον ρυθμό που εξελίσσεται το ενεργητικό της ΤτΕ και με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις των 25 δις ευρώ αυτό σημαίνει ότι το ενεργητικό της ΤτΕ στο τέλος του 2010 μπορεί να φθάσει τα 150 δις ευρώ.
Βέβαια η αύξηση του ενεργητικού δηλαδή των πηγών εσόδων αυξάνει και τα στοιχεία παθητικού.
Οι υποχρεώσεις έχουν φθάσει τα 97 δις ευρώ.
Με βάση ενδείξεις οι αλλαγές που έχουν υπάρξει στον ισολογισμό της ΤτΕ χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχουν άλλες μεγάλες αποκλίσεις π.χ. από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων ή να έχουν συμβεί κάποιες δραματικές αλλαγές πλην της αυξομείωσης του ευρώ προκύπτει ότι η ΤτΕ θα έχει αύξηση εσόδων και κερδών το 2010 σε σχέση με το 2009.
Το 2009 είχε εμφανίσει κέρδη 228,2 εκατ ευρώ και είχε διανείμει μέρισμα 2,4 ευρώ.
Αν και όπως έχει τονιστεί η ΤτΕ θα έπρεπε να διανείμει περισσότερο μέρισμα στους μετόχους και όχι δια νόμου να δίδεται η πλειοψηφία στο ελληνικό δημόσιο ωστόσο το 2010 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά με βάση τα τωρινά δεδομένα για την ΤτΕ αλλά και για τους μετόχους της καθώς θα λάβουν μεγαλύτερο μέρισμα.
Βέβαια δεν είναι σαφές αν η ΤτΕ καταβάλλει ή όχι την έκτακτη εισφορά προς το δημόσιο λόγω κερδοφόρου χρήσης αλλά θα είναι μια καλή χρονιά για την ΤτΕ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης