Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως απαξιώνεται η ΑΤΕ Bank – Υπάρχει σχέδιο ή κακή αντίληψη των πραγμάτων;

tags :
  Πως απαξιώνεται η ΑΤΕ Bank – Υπάρχει σχέδιο  ή κακή αντίληψη των πραγμάτων;
Πολλά παράδοξα συμβαίνουν στην ΑΤΕ Bank μια τράπεζα που επιχειρούσε να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία τα τελευταία χρόνια καθώς από σκουπιδοτενεκές του συστήματος επιχειρήθηκε να  καταστεί εκ νέου τράπεζα.
Τα παλιά τα χρόνια που άλλοι δεν θέλουν να θυμούνται η ΑΤΕ είχε αρνητική καθαρή θέση -389 εκατ ευρώ με αυξήσεις κεφαλαίου κοινών και προνομιούχων μετοχών η τράπεζα άρχισε να επανέρχεται στην αγορά με προβλήματα με αδυναμίες αλλά σιγά σιγά επανερχόταν...
Όμως εσχάτως έχουν παρθεί κάποιες πρωτοβουλίες οι οποίες τουλάχιστον προβληματίζουν.
Κάποιοι μιλούν για οργανωμένο σχέδιο ώστε η τράπεζα να καταπέσει ως απαξιωμένη στα μάτια της κοινωνίας και της αγοράς και έτσι να ιδιωτικοποιηθεί.
Ωστόσο εμείς αυτό το επιχείρημα δεν μπορούμε να το υιοθετήσουμε και κυρίως να το αποδείξουμε
Όμως παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία τα οποία επιτρέπουν την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων.
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Η νέα διοίκηση Πανταλάκη ερχόμενη στην ΑΤΕ αύξησε σημαντικά τον συντελεστή κάλυψης των προβληματικών δανείων σε επίπεδα ρεκόρ.
Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο στην Ελλάδα. Ο συντελεστής κινείται στο 55% περίπου ή 60% το λεγόμενο coverage ratio στις άλλες τράπεζες στην ΑΤΕ πολύ υψηλότερα.
Αναπροσάρμοσε την αξία των συμμετοχών και έτσι η τράπεζα εμφάνισε μια τεράστια ζημία.
Μέχρι εδώ μπορεί κανείς να αναφέρει ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν με στόχο την εξυγίανση και την πλήρη κάλυψη ανοικτών ζητημάτων. Δεκτό.
Όμως υπάρχει και συνέχεια.
Η πολιτική επιτοκίων της ΑΤΕ χρήζει προσεκτικής έρευνας.
Η τράπεζα παραμονές δεκαπενταύγουστου αποφάσισε να ανακοινώσει αυξήσεις επιτοκίων στο 7,5% το κυμαινόμενο βασικό χρηματοδοτήσεων από 6,55% και για τους αγρότες 6,40%.
Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που πρέπει να σχολιασθούν.
1)Το κράτος ζητάει από τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια δανείων τους. Όμως το κράτος καθώς στην ΑΤΕ ελέγχει το 77% αυξάνει τα επιτόκια και μάλιστα σημαντικά.
Άρα το κράτος δεν πιστεύει στο φθηνό χρήμα και με αυτές τις κινήσεις πυροδοτεί νέο γύρω αυξήσεων στα επιτόκια δανείων.
2)Ο χρόνος της αύξησης αποδεικνύει ότι κάτι ήθελε να αποφύγει η ΑΤΕ και το κυριότερο δεν αυξάνονται τα επιτόκια παραμονές 15αυγουστου.
3)Το επιχείρημα ότι ήταν χαμηλά έχει βάση αλλά δεν θα πρέπει κάποιος να δώσει το παράδειγμα των χαμηλών επιτοκίων.
Ποια η σκοπιμότητα η τράπεζα να αυξήσει τόσο πολύ τα επιτόκια της ειδικά αυτή την περίοδο;
Δεν είναι μόνο αυτό.

Οι καταθέσεις έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα

Στα 19,4 δις ευρώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διαμορφώνονται οι καταθέσεις της ΑΤΕ την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με τα 21,8 δις ευρώ που είχε στο α΄ τρίμηνο του 2010 ή 22,6 δις ευρώ στο τέλος του 2009.
Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων μειώθηκε στην κρίσιμη περίοδο Απριλίου με τέλη Ιουνίου όπου οι καταθέσεις κατήλθαν στα 20,7 δις ευρώ.
Όμως είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο διάστημα τέλη Ιουνίου έως πολύ πρόσφατα οι καταθέσεις συνέχισαν να μειώνονται.
Οι λόγοι για τις μειώσεις είναι γνωστοί.
Ο πρώτος λόγος για το διάστημα Απριλίου με Μάιο σχετίζεται με τις ανησυχίες της κοινωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους που είχε συνέπειες σε όλες τις τράπεζες.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το ότι στο δίκτυο παρατηρούνται ορισμένα φαινόμενα αδράνειας


Πως ήταν η ΑΤΕ στο πρόσφατο παρελθόν;


Το 2005 η Διοίκηση Μηλιάκου πραγματοποίησε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 1,25 δις ευρώ. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που αφενός μεν η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών προτύπων (Δ.Λ.Π) ήταν σε εξέλιξη και  η εφαρμογή τους στα οικονομικά αποτελέσματα  του 2004 κατεδείκνυε ζημίες, μετά φόρων, 135,9 εκ.ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 389 εκ ευρώ, αφετέρου δε λόγω του μεγάλου ύψους κεφαλαίου για το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων λόγω της διαγραφής χρεών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και της ολοκλήρωσης της ρύθμισης για τα Πανωτόκια. Από την εφαρμογή του Νόμου ευνοήθηκαν συνολικά 63.200 οφειλέτες εκ των οποίων 54.000 ήταν αγρότες. Οι διαγραφές ανήλθαν σε 1,8 δις από τα οποία 1,1 δις ευρώ αφορούσαν χρέη αγροτών.
Αυτή η αύξηση επέτρεψε την αντιμετώπιση των συσσωρεμένων προβλημάτων και συνέβαλε στην ουσιαστική εξυγίανση των οικονομικών καταστάσεων τη Τράπεζας.
Το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 84,5% που κατείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας συμμετείχε στην αύξηση για το σύνολο των δικαιωμάτων  καταβάλλοντας 1,05 δις ευρώ.
Από το 2005 έως το 2008 το Ελληνικό Δημόσιο είχε συνολικά έσοδα από την τράπεζα 756 εκ. ευρώ, από μερίσματα , επιστροφή κεφαλαίου, διάθεσης μέσω δευτερογενούς αγοράς ποσοστού 7,19% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε και φόρων χρήσης.
Υποχρεώθηκε να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ Leasing με 41 εκ. ευρώ, καθώς  οι επισφάλειες ανέρχονταν, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε 100εκ. ευρώ, στις 31-12-2004.
Αύξησε την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της FBB από 44% σε 49% και συμμετείχε στη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταβάλλοντας συνολικά 33,1 εκ. ευρώ.
Επεκτάθηκε στην Νοτιανατολική Ευρώπη με εξαγορά της Mindbank , που μετονομάστηκε σε ΑΤΕbank ROMANIA έναντι συνολικού ποσού 71,5 εκ. ευρώ. Η ΑΤΕbank ROMANIA διαθέτει σήμερα δίκτυο 35 καταστημάτων και 50 ΑΤΜ. Εξαγόρασε το 20% των κοινών και 25% των προνομιούχων μετοχών της ΑΙΚ Banka Σερβίας, με σημαίνουσα θέση ,μία από τις 10 μεγαλύτερες της Σερβίας , έναντι συνολικού ποσού 116,6 εκ. ευρώ.
Η Διοίκηση Μηλιάκου εφάρμοσε τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της Τράπεζας στα δάνεια Αγροτών και με δυναμική διείσδυση σε όλους του Τραπεζικούς τομείς καθιστώντας την κύριο παίχτη της Τραπεζικής αγοράς και ισχυροποιώντας την εταιρική της εικόνα.
Αποτέλεσμα να σημειωθεί εντυπωσιακή αύξηση όλων των μεγεθών του Ομίλου παρά την μεγάλη διαγραφή επισφαλειών που ανέρχεται σε 2,2 δις ευρώ και μείωση των NPL σε 5.5% από 20%, στο χαμηλότερο ιστορικό της Τράπεζας. Συγκρίνοντας τα μεγέθη του Ομίλου 31-3-2004 με 31-12-2009 έχουμε :

•    Αύξηση Ενεργητικού  85,3% από 17,7δις σε 32.8δις
•    Αύξηση καταθέσεων  58,3%  από 14,3δις σε 22,6δις έκτοτε οι καταθέσεις μειώνονται.
•    Αύξηση χορηγήσεων ( μετά προβλέψεων) 108,5% από  10,5 δις σε 21,9δις

Η ΑΤΕ λοιπόν από σκουπιδοτενεκές πήγε να γίνει δεν έγινε πλήρως αλλά πήγε να γίνει τράπεζα και διαφαίνεται ότι ίσως να μην γίνει σκουπιδοτενεκές αλλά μια παρηκμασμένη και απαξιωμένη τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης