Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι δήλωσε ο Α. Φιλιππίδης για οικονομία και τον ρόλο του ΤΤ στην αγορά

Τι δήλωσε ο Α. Φιλιππίδης για οικονομία και τον ρόλο του ΤΤ στην αγορά
Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του κ. Άγγελου Φιλιππίδη, η Τράπεζα εισήλθε σε μια δυναμική εποχή αναδιοργάνωσης, διαρκούς ανάπτυξης και σταθερής κερδοφορίας, ενώ παράλληλα κατέστη πυλώνας στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Το πρώτο εννιάμηνο του 2009 έκλεισε με ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 160,32 εκατομμύρια ευρώ. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 526,26εκ.ευρώ, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες, έφερε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην 1η θέση μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών και στην 3η μεταξύ των ευρωπαϊκών, από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας, αναδεικνύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται από το επενδυτικό κοινό.

Η πολυεπίπεδη αναδιάρθρωση που αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, «άγγιξε» τομείς, όπως:

•    Δημιουργία νέας εταιρικής ταυτότητας
Με τη δημιουργία νέου εταιρικού λογοτύπου και νέου εταιρικού προφίλ, η Τράπεζα επικοινωνεί το νέο της ισχυρά κοινωνικό χαρακτήρα και τη νέα εποχή ανάπτυξης και κερδοφορίας στην οποία εισέρχεται.
•    Νέα οργανωτική δομή
Mε σκοπό τη δημιουργία ενός ευέλικτου και προσαρμοσμένου στην τραπεζική πρακτική οργανογράμματος και την πρακτικότερη ομαδοποίηση των ροών εργασίας
•    Επέκταση στρατηγικής συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ ως το 2021.
•    Ανάπτυξη Ηλεκτρονικής Τραπεζικής - Επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.
•    Επέκταση και ομογενοποίηση του δικτύου
Με την αναβάθμιση υποδομών, τη δημιουργία συστεγαζόμενων shop in shop στα καταστήματα ΕΛΤΑ, νέων και ανακαινισμένων καταστημάτων, δημιουργείται ένα ευρύτατο πανελλαδικό δίκτυο συνολικά 997 σημείων εξυπηρέτησης πελατών.
•    Αναδιάρθρωση ανθρώπινου δυναμικού  
Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού με προγράμματα μετάταξης, εθελουσίας εξόδου και διαγωνισμούς πρόσληψης νέου προσωπικού, αναδεικνύει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα.
•    Μέτρα για μείωση του αναλαμβανόμενου κινδύνου.
Τα οποία μεταφράζονται σε εκσυγχρονισμό υποδομών, ενίσχυση, ανάπτυξη, επέκταση πληροφοριακών  συστημάτων,  αποτελεσματικότερη διαχείριση διαθεσίμων, θωράκιση και ενίσχυση της ρευστότητας της Τράπεζας.  
•    Επέκταση δραστηριοτήτων σε άλλους τομείς-ίδρυση θυγατρικών και εισαγωγή νέων καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Με την ίδρυση της Post Insurance για τη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, την ίδρυση της Post Credit για τη διάθεση προϊόντων καταναλωτικής πίστης, και την απόφαση ίδρυσης τριών νέων θυγατρικών που θα δραστηριοποιούνται στους τομείς του  Real Estate, του Leasing και της παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης έργων, για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργούνται νέα εταιρικά οχήματα για την κάλυψη μεγαλύτερου εύρους των σύγχρονων πελατειακών αναγκών.
•    Χρηματοδότηση βασικών τομέων της εγχώριας οικονομίας
Χρηματοδότηση των κατασκευαστικών έργων της Εγνατίας Οδού με ομολογιακό δάνειο ύψους 400.000.000 ευρώ, χρηματοδότηση της ΔΕΗ έναντι ποσού 180.000.000 ευρώ, του ΟΣΕ έναντι 100.000.000 και στήριξη του τομέα της Υγείας, αναλαμβάνοντας τη διευθέτηση των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων στους προμηθευτές.
•    Ανάπτυξη προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας με τίτλο «Κοινωνία Ευθύνης»
Έμπρακτη αρωγή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, υποστήριξη κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, υποστήριξη του τομέα της παιδείας και ενέργειες περιβαλλοντικού χαρακτήρα ανέδειξαν την ισχυρή κοινωνική παρουσία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
•    Η ανάπτυξη αυτή επιτεύχθηκε με σημαντικό περιορισμό λειτουργικού κόστους σε όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, χάρη στις στοχευμένες ενέργειες εξορθολογισμού του ανθρώπινου δυναμικού επιτεύχθηκε σημαντική μείωση λειτουργικού κόστους άνω των 6εκ. ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση. Η αναβάθμιση του δικτύου (αλλαγή σήμανσης, δημιουργία shop in shop, αναδιαμόρφωση γραφειακών χώρων κεντρικής υπηρεσίας, εκσυγχρονισμός των συστημάτων ασφαλείας και διαχείρισης κινδύνων) πραγματοποιήθηκε με οικονομία κλίμακος 25%, καθώς και η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων απέδωσε μείωση κόστους κατά 90% (όφελος 8,52 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση).
•    Διακρίσεις και Πιστοποιήσεις ISO
Σε επιβράβευση των διαρκών προσπαθειών προς την αποτελεσματική αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  απέσπασε πρόσφατα σημαντική διάκριση στην έρευνα αξιολόγησης Best Workplace, ως ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα, καθώς και τρεις πιστοποιήσεις, σύμφωνα με τα πρότυπα ISO από τον Φορέα Πιστοποίησης Bureau Veritas Certification Hellas A.E. και συγκεκριμένα: Πιστοποίηση ISO 9001:2000 για το Σύστημα Διαχείρισης των Προμηθειών, ISO 9001:2008 για τη Διαχείριση Απαιτήσεων Ληξιπρόθεσμων Δανείων και ISO 9001:2008 για τη Λειτουργία της Διεύθυνσης Ασφαλείας.

Ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης στην ομιλία του, δήλωσε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σήμερα είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος όμιλος, ο οποίος συνεχώς επεκτείνεται και διεκδικεί νέα μερίδια αγοράς και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του στην Τράπεζα για τη συνεργασία που είχαν, έκανε ειδική αναφορά στο Σύλλογο των υπαλλήλων για την υπεύθυνη στάση του σε όλα τα κρίσιμα θέματα και ζήτησε συγνώμη από όσους ενδεχομένως αδίκησε, χωρίς να το γνωρίζει ή να το επιδιώκει, με τις αποφάσεις του.


-    Ακολουθεί σύντομη καταγραφή των απαντήσεων σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


- Για το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΤΤ και Αγροτικής και το νομοσχέδιο της υπουργού Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτό το οποίο πετύχαμε, είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στη σημερινή κυβέρνηση να έχει ανοιχτές τις επιλογές της. Να μπορεί το ΤΤ να πορευθεί ανεξάρτητο και αυτόνομο, ως πυλώνας στήριξης της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
… δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω μια κυβέρνηση η οποία έχει βγει με ευρύτατη πλειοψηφία του ελληνικού λαού προ δύο μηνών και η οποία έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο πρέπει όλοι να ευχόμαστε να πετύχει γιατί δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας ως χώρα.
Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κρατήσει το ΤΤ αυτόνομο ως πυλώνα στήριξης ή έχει τη δυνατότητα να κάνει οποιαδήποτε άλλη στρατηγική κίνηση. Αυτή η απόφαση ανήκει στον Υπουργό ο οποίος χαίρει της αμέριστης εκτίμησης του Πρωθυπουργού που εξελέγη πριν από 60 μέρες με μια τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Το ίδιο ισχύει και για την κα Κατσέλη, η οποία κάνει μια προσπάθεια σε μία πιάτσα η οποία πραγματικά «χτυπιέται» να βρει κάποια πράγματα. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι θα πρέπει οι προσπάθειες που γίνονται να έχουν τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Γιατί θα πρέπει κάποιος να μη δει μόνο την ενέργεια, αλλά και τις παρενέργειες, οι οποίες έρχονται προκειμένου αυτά τα οποία κάνουμε να έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και όχι απλώς βραχυπρόθεσμο.

- Για την πιθανότητα να μην μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση; Αν θα πρέπει να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές;

Η χώρα θα αντέξει.! Θέλω να σας πω ότι η χώρα μας έχει πάρα πολλές δυνάμεις και θα αντέξει. Άρα δεν πρέπει να σκεφτόμαστε καν το ενδεχόμενο το να μην αντέξει η χώρα. Δεν είναι μόνο μία ευχή. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν όλες αυτές οι δυνάμεις ώστε να αντέξει.
Από εκεί και πέρα είναι εμφανές ότι πρέπει να γίνονται πράγματα για να αντέξει η χώρα. Και τα πράγματα τα οποία θα γίνουν πρέπει να έχουν και πάλι έναν μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Θεωρώ, ως οικονομολόγος, ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν  σωστή… αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, ενώ η μείωση των φόρων μπορεί να φέρει μεγαλύτερο φορολογητέο αποτέλεσμα, γιατί δημιουργεί περισσότερες επιχειρήσεις, γιατί δημιουργεί περισσότερα κίνητρα.
Αντί να έχει κάποιος τα λεφτά του στην τράπεζα και να φορολογείται στον τόκο, δημιουργείται το κίνητρο να τα πάρει και να τα βάλει σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα, και τελικώς δημιουργείται κίνηση της οικονομίας, η οποία σε τελικό αποτέλεσμα οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του κράτους.
… Πρέπει να δώσουμε και κάποια δείγματα ότι όλοι μας θα κάνουμε θυσίες. Ο κ. Προβόπουλος μείωσε το μισθό του κατά 20%. Το ίδιο διάβασα σήμερα ότι έπραξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι δύο αντιπρόεδροι. Αυτά δε θα σώσουν τον προϋπολογισμό, όμως είναι δείγματα ανθρώπων που λένε: καταλαβαίνουμε, είμαστε άνθρωποι σοβαροί, βλέπουμε ότι έχουμε κρίση και κάνουμε πρώτοι τη θυσία και δίνουμε ένα παράδειγμα σε όλους. Όλοι μας πρέπει να θυσιάσουμε. Γιατί δε θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση αν ο καθένας περιχαρακωθεί πίσω από το δικό του συμφέρον και ζητήσει θυσίες από όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του.
Πρέπει λοιπόν όλοι μας να θυσιάσουμε πράγματα, πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση ως μια εθνική κρίση, και συμφωνώ με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού προχθές ότι μία αδύναμη οικονομία υπονομεύει την εθνική μας θέση διεθνώς.
Μπορεί να μη βρισκόμαστε σε πόλεμο κυριολεκτικά, αλλά στην οικονομία κάθε μέρα υπάρχει ένας πόλεμος, κάθε επένδυση που φεύγει και πάει στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο, ή στην Τουρκία είναι μια χαμένη μάχη.
Μπορεί να μην έχει αίμα να βγει στα κανάλια, να το δούμε και το αντιληφθούμε όλοι, αλλά έχουν χαθεί 30 θέσεις εργασίας από εδώ, 50 θέσεις εργασίας από εκεί, ένα χωριό έχει χάσει τη δουλειά του. Όλα αυτά είναι χαμένες μάχες, που τελικά βεβαίως οδηγούν και σε  μικρότερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης κυριαρχικών δικαιωμάτων, όταν δεν έχεις ισχυρή οικονομία και όταν διαρκώς βρίσκεσαι σε δύσκολη κατάσταση.
Γι’ αυτό το λόγο εγώ θα σας πω ότι πιστεύω ότι οι Έλληνες σε περιόδους κρίσης,  όπως έχουμε κάνει πάντοτε, θα ενώσουμε τις δυνάμεις, θα στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται και σας είπα ανεξαρτήτως από πού προέρχεται ο καθένας είναι πολύ πιο σημαντικό να πετύχει αυτή η προσπάθεια και θα επιτύχουμε τελικά να βγούμε από αυτή την κρίση,
και θα αποδείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους, όπως αποδείξαμε πολλές φορές, και προσφάτως στους Ολυμπιακούς αγώνες, που όλοι μας είχαν ξεγραμμένους και νόμιζαν ότι θα ήταν οι χειρότεροι ολυμπιακοί αγώνες που έγιναν ποτέ, αλλά έγιναν οι καλύτεροι, θα κάνουμε το θαύμα και θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε.

Τα οικονομικά μέτρα - Ιρλανδικό μοντέλο. Θα επιστρέψετε στον Παναθηναϊκό;

Δεν είμαστε Ιρλανδία. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία βάσισε την ανάπτυξή της στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες οι οποίες είχαν φτάσει στο 120% των υπηρεσιών γιατί γινόντουσαν και πολλές offshore τράπεζες σε χρηματιστηριακές εταιρείες με funds μέσω Ιρλανδίας.  Άρα ήταν μια χώρα πλήρως εξαρτώμενη…
Το δεύτερο πράγμα το οποίο θέλω να πω είναι ότι σαφώς υπάρχει μια διαφοροποίηση της θέλησης των δανειστών μας, και της διεθνούς κοινότητας από εμάς. Δηλαδή ο δανειστής θέλει την καλύτερη εξασφάλιση των χρημάτων του. Το τι σημαίνει αυτό για τη χώρα, για το μέλλον της χώρας, για τους μισθούς των ανθρώπων και για τη δυστυχία ή την ευτυχία των ανθρώπων περνάει σε δεύτερη μοίρα, το καταλαβαίνετε.
Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση σαν πρώτο της στόχο έχει βεβαίως να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της έχοντας όμως ως πρώτο στόχο την ευημερία των ανθρώπων, την μακροημέρευση της χώρας και την ύπαρξη επενδύσεων.
Αν λέγαμε στους δανειστές: θα κρατικοποιηθούν όλα τα εργοστάσια, θα πάρουμε τα μηχανήματά, θα τα πουλήσουμε και μετά θα σας αποπληρώσουμε το χρέος, αυτοί θα έλεγαν μια χαρά. Εμείς όμως ως χώρα δεν θα ήμασταν καθόλου μια χαρά.
Αν τους λέγαμε να πάρουμε όλες τις καταθέσεις των ανθρώπων για να πληρώσουμε το χρέος, μια χαρά θα κάνουμε θα έλεγαν. Εμείς δεν θα λέγαμε καθόλου μια χαρά. Σας εξηγώ σε ακραίες μορφές για να καταλάβουμε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του ανθρώπου που δεν ενδιαφέρεται για το τι είναι Ελλάδα γιατί έχει να ασχοληθεί με 40 χώρες και όχι με μία, ή με όλο τον κόσμο, και τι είναι η διαφορά του ανθρώπου ο οποίος διαχειρίζεται τα της Ελλάδος.
Επομένως, δεν είμαστε ιρλανδικό μοντέλο.
Οπωσδήποτε οι λύσεις που θα δοθούν θέλουν θυσίες. Θέλουν όμως θυσίες που δε θα λύσουν απλώς το πρόβλημα των δανειστών μας αλλά θα λύσουν και το πρόβλημα της επόμενης γενιάς. Εγώ πραγματικά δε θα ήθελα να παραδώσω στα παιδιά μου μια Ελλάδα χειρότερη από αυτή που πήρα από τους γονείς μου. Θα ήθελα να παραδώσω μια Ελλάδα πολύ καλύτερη.
Και για αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε όλοι μας θυσίες και όλοι να πάμε προς την κατεύθυνση του να δώσουμε αυτά που μπορούμε, προκειμένου όμως να υπάρξει η επόμενη γενιά με ανάπτυξη, με υποδομές, με επενδύσεις. Οι δημόσιες επενδύσεις με βάση το Κεΐνσιανό μοντέλο, το οποίο είναι ένα αριστερό μοντέλο στην οικονομική θεωρία, αυξάνονται σε περίοδο κρίσης, όπου μπαίνει το κράτος και ξοδεύει. Το ίδιο κάνει και ο Ομπάμα σήμερα στις ΗΠΑ. Το να πεις ότι επειδή ο δανειστής μου φοβάται ότι αν ξοδέψει το κράτος θα αυξηθεί και άλλο το δημόσιο χρέος, εγώ πάω και κρύβομαι στο καβούκι μου και δημιουργώ έναν φαύλο κύκλο υπανάπτυξης, λιγότερο spending, λιγότερες επενδύσεις, μεγαλύτερη ανεργία, λιγότερη φορολογητέα ύλη, λιγότερες επιχειρήσεις, δε νομίζω ότι είναι λύση.
Όσον αφορά το τελευταίο σας ερώτημα, οφείλω να ομολογήσω ότι απείρως δυσκολότερο ήταν το management του Παναθηναϊκού!

Σχετικά με τα ομολογιακά δάνεια του Τ.Τ.

Η απόφασή μας να πάμε σε ομολογιακά δάνεια είναι γιατί το μέσο spread της Τράπεζας είναι πάρα πολύ χαμηλό. Η Τράπεζα δάνειζε στεγαστικά δάνεια τα οποία κυρίως τα δάνειζε βασισμένα στο ΕΚΤ. Και καταλαβαίνετε ότι όταν το ΕΚΤ πήγε στο 1% με το να παίρνεις πάνω στα δάνειά σου 1,5% στην ουσία χάνεις λεφτά. Και χάνεις λεφτά στα λεφτά, διότι η Τράπεζα πρέπει να έχει ένα περιθώριο κέρδους να μπορεί να βγάζει και τα γενικά της έξοδα. Τους μισθούς των υπαλλήλων, τα ενοίκιά της, τα διοικητικά της έξοδα κτλ. Όταν δίνεις παραπάνω επιτόκιο κατάθεσης,  χάνεις λεφτά δηλαδή προ εξόδων, η κατάσταση γίνεται δραματική. Επειδή λοιπόν τα στεγαστικά δάνεια δεν συνεισέφεραν καθόλου σε αυτή τη γραμμή, ο γρήγορος τρόπος για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα spread μας για να κάνουμε αυτό που είπαμε πραγματικότητα,
- γιατί δεσμευτήκαμε ότι θα βγάλουμε λεφτά από real banking και όχι από επενδύσεις εναλλακτικές, να αγοράσουμε στο εξωτερικό κάποιο fund ή κάτι τέτοιο, που τη μία χρονιά θα αποδώσει την άλλη όχι –
θελήσαμε να πάρουμε ένα exposure (ανάληψη κινδύνου) στον επιχειρηματικό κόσμο. Το exposure αυτό δεν αποφασίσαμε να το πάρουμε με τη μορφή του να φτιάξουμε επιχειρηματικό δάνειο. Υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό, που θα σας τους πω πολύ ευθαρσώς, γιατί μπορώ να σας τους πω χωρίς να κάνω καμία ζημιά στην επόμενη διοίκηση.
Το πρώτο πράγμα ήταν ότι δεν είχαμε κουλτούρα διευθυντών για επιχειρηματικό. Ο διευθυντής της ιδιωτικής τράπεζας π.χ. στην Πρέβεζα, κάθε βράδυ βρίσκεται σε επαφή με τους επιχειρηματίες της Πρεβέζης.
Ξέρει όλα τα παρασκήνια, ποιος ζήτησε παράταση σε μία επιταγή….. Ο δικός μου διευθυντής δεν είχε τέτοια κουλτούρα. Κατ’ ουσία ούτε μπορούσε να βγει έξω στο δρόμο να πάρει επιχειρηματικό, να φέρει πελάτη, ούτε είχε τη διασύνδεση να τσεκάρει μέσα από την πόλη κατά πόσον ο πελάτης αυτός είναι φερέγγυος και ασφαλής. Μία κουλτούρα πάρα πολύ σημαντική για να μπει στο επιχειρηματικό δάνειο (small business loan). Και αντίστοιχα οι υπάλληλοί μας που δεν είχαν εμπειρία χορηγική…
… Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, ναι, το ΤΤ έχει κοινωνικό ρόλο. Ο κοινωνικός μας ρόλος όμως είναι π.χ. να αγοράσουμε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου για την χώρα) το καλοκαίρι, όταν δεν αγόραζε κανένας, να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη θέση στον κόσμο,
- και σας λέω ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει καμία θέση στα CDS και εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη όχι από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν απλά, αλλά στον κόσμο –
και να μπορούμε τώρα να βγούμε και να παρέμβουμε και να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους στο κεφάλι.
Αυτό είναι μια στρατηγική πολιτική,  εθνικά πάρα πολύ ωφέλιμη, και για το ΤΤ ωφέλιμη, και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του ΤΤ.
Το να πω εγώ ότι κάνω κοινωνική πολιτική και βγαίνω και δίνω σε όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάρουν καταναλωτικό δάνειο, ναι, θα ανακουφίσω την κοινωνία και το πρόβλημα για τρεις μήνες, αλλά σε τρεις μήνες δε θα υπάρχουμε ως τράπεζα και συνεπώς δε θα μπορούμε να βοηθήσουμε…. Υπάρχουμε 110 χρόνια και ελπίζω ότι θα υπάρχουμε άλλα 1100 χρόνια. …
…… Επιλέξαμε λοιπόν, να κάνουμε το εξής: να πάρουμε το ρίσκο μας εκεί που θεωρούμε ότι είμαστε σίγουροι. Έχουμε δώσει λοιπόν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο σε ομολογιακά δάνεια και το πλάνο μας είναι να φτάσουμε στα 3 δις ευρώ.
Τα δάνεια που έχουν δοθεί, έχουν δοθεί με κριτήρια σιγουριάς και έχουν δοθεί με spreads τα οποία ανεβάζουν το μέσο spread σημαντικά. Για παράδειγμα, ακόμα και αν χάνουμε 50 εκατομμύρια το χρόνο από κακά δάνεια, είμαστε και πάλι κερδισμένοι. Γιατί τα λεφτά αυτά θα τα βάζαμε στο 1% ή στο 0,70% στη διατραπεζική.
Όμως δεν χάσαμε ούτε 1 ευρώ και δεν προβλέπεται να χάσουμε ευρώ.
Και επιπλέον, είμαι σίγουρος ότι διαχρονικά θα κερδίσουμε και πάρα πολύ. Γιατί εκμεταλλευτήκαμε πάρα πολύ γρήγορα τα μεγάλα spreads και τη δυσκολία εταιρειών να βρουν χρήματα τον Ιούνιο, τα οποία τους προσφέραμε εμείς. Με spread euribor +4. Το οποίο δεν υπήρχε ούτε πριν ούτε μετά. Αποφασίσαμε να αναλάβουμε αυτόν τον κίνδυνο και να δώσουμε  ομολογιακά δάνεια.
Επειδή έχει αναφερθεί και ένα συγκεκριμένο δάνειο σε ένα δημοσίευμα σας  - μη νομίζετε ότι δεν σας διαβάζω – θα σας πω ότι το συγκεκριμένο δάνειο είναι δάνειο ενός κτιρίου το οποίο έχουν νοικιάσει τα ΕΛΠΕ.
Και το ενοίκιο των ΕΛΠΕ βγάζει το δάνειο. Άρα η τράπεζα για να χάσει, δεν την ενδιαφέρει ουσιαστικά αν θα υπάρχει ή δε θα υπάρχει η  εταιρεία η οποία δανείστηκε, αλλά την ενδιαφέρει αν θα υπάρχουν τα ΕΛΠΕ. Και αν τα ΕΛΠΕ δεν υπάρχουν, συγνώμη, αλλά έχουμε θέμα εθνικό.
Όλα μας τα δάνεια είναι ή σε κρατικές εταιρείες, ή πάρα πολύ καλά collateralized. Αν είναι κτίρια είναι στο 80% της αξίας του κτιρίου και με τα ενοίκια τους πληρώνουν τη δόση του δανείου. Άρα είναι εξασφαλισμένα και σε αξία και σε cash flow.
Θεωρώ ότι το χαρτοφυλάκιο των ομολογιακών δανείων του Τ.Τ., και το λέω δημοσίως, είναι το καλύτερο όλων των ελληνικών τραπεζών.!

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης