Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απορεί η ΕΚΤ με τις υπερδανεισμένες τράπεζες

Απορεί η ΕΚΤ με τις υπερδανεισμένες τράπεζες

Την απορία της ΕΚΤ έχει προκαλέσει ο υπερδανεισμός των ελληνικών τραπεζών στις δημοπρασίες που πραγματοποιούνται για παροχή ρευστότητας.

Οι ελληνικές τράπεζες ,   δανείζονται δυσανάλογα μεγάλα ποσά σε σχέση με το μέγεθος τους από την ΕΚΤ που αγγίζουν τα 35 δις ευρώ  όταν άλλα τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης προφανώς μεγαλύτερου του ελληνικού έχουν δανεισθεί ποσοστιαία λιγότερα.

Η ΕΚΤ λοιπόν έστειλε επιστολή στην ΤτΕ ζητώντας να ενημερωθεί γιατί οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται τόσο μεγάλα ποσά.

Η ΤτΕ με την σειρά της έστειλε εσπευσμένα επιστολές στις ελληνικές τράπεζες ζητώντας τους να μειώσουν  δραστικά την έκθεση δανεισμού στην ΕΚΤ , να εξηγήσουν γιατί έχουν λάβει τόσο σημαντικά ποσά και να δώσουν χρονοδιάγραμμα πότε θα τα επιστρέψουν αλλά και με ποιους  τρόπους θα την αντικαταστήσουν  με ίδια μέσα.

Είναι αξιοσημείωτο  ότι στην τελευταία δημοπρασία οι ελληνικές τράπεζες δανείσθηκαν 7 δις επί συνόλου 70 δις ευρώ δηλαδή το 10% στο σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στην δημοπρασία του Ιουνίου δανείσθηκαν 22 δις ευρώ.

Το όλο θέμα είναι προφανώς μείζον καθώς οι τράπεζες θα πρέπει σταδιακά να αντικαταστήσουν τα 35 δις ευρώ με ρευστότητα που θα βρουν με ίδια μέσα.

Ταυτόχρονα οι τράπεζες πρέπει να προετοιμασθούν καθώς η ΕΚΤ θα κλείσει την στρόφιγγα  παροχής ρευστότητας στις τράπεζες.

Όμως γιατί οι τράπεζες έχουν δανεισθεί 35 δις ευρώ;

Όταν οι τράπεζες διαπίστωσαν ότι η  ΕΚΤ παράσχει ρευστότητα προς τις τράπεζες έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα εναλλακτικά τους εργαλεία , δάνεια , τιτλοποιήσεις , ομόλογα κ.α. ώστε να δανεισθούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με χαμηλό κόστος.

Προφανώς έχουν καταφύγει στην ΕΚΤ καθώς οι αγορές δεν ήταν διατεθειμένες να δανείσουν τις τράπεζες.

Δανείσθηκαν 35 δις ευρώ οι ελληνικές τράπεζες για να αναχρηματοδοτήσουν ομολογιακά δάνεια , άλλες εκδόσεις , για να χρηματοδοτήσουν ανάπτυξη αλλά όπως αποδεικνύεται και για να χρησιμοποιήσουν την ρευστότητα κερδοσκοπικά.

Οι τράπεζες αγοράζουν ομόλογα , την δανείζουν σε άλλες τράπεζες με προφανώς πολύ υψηλότερο κόστος κ.α.

Πότε υποχρεούνται να επιστρέψουν τα 35 δις ευρώ;

Τον  Ιούνιο του 2010 θα πρέπει να επιστρέψουν 22 δις ευρώ και τον Σεπτέμβριο 7 δις ευρώ.

Προφανώς και μέσα στο 2010 συνολικά θα κληθούν να επιστρέψουν και άλλα ποσά.

Όμως για να επιστραφούν π.χ. τα 22 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2010 δηλαδή σε 8 μήνες από τώρα θα πρέπει οι τράπεζες να προετοιμασθούν ώστε να βρουν να επιστρέψουν τα 22 δις ευρώ και απλά να αντικαταστήσουν  τα 22 δις ευρώ της ΕΚΤ από ένα εξίσου μεγάλο ποσό ώστε να έχουν επαρκή ρευστότητα.

Πραγματικά κερδοσκοπούν οι ελληνικές τράπεζες με την ρευστότητα της ΕΚΤ;

Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται για να κλείσουν ανοικτές υποθέσεις , παλαιές εκδόσεις αλλά κυρίως δανείζονται ώστε να έχουν διαθέσιμη ρευστότητα ώστε να αποκομίσουν κέρδη.

Π.χ. λαμβάνουν ρευστότητα  από την ΕΚΤ και αγοράζουν ομόλογα.

Δανείζονται ρευστότητα από την ΕΚΤ και την δανείζουν με ένα κόστος σχεδόν τετραπλάσιο στην αγορά.

Πως θα κινηθούν οι τράπεζες;

Η Εθνική μπορεί να διαθέτει ρευστότητα περί τα 10 δις ευρώ αλλά έχει ξεκινήσει μπαράζ  καλυμμένων ομολογιών. Ήδη άντλησε 1,5 δις ευρώ και σχεδιάζει να αντλήσει άλλο 1,5 δις ευρώ άμεσα.

Η Alpha bank έχει ζητήσει από παλαιούς ομολογιούχους της να άρουν ρήτρα που υπάρχει σε παλαιές συμβάσεις ώστε να μπορεί να υλοποιεί καλυμμένες ομολογίες.

Μάλιστα πληρώνει για να αρθεί η ρήτρα αυτή 0,10 ευρώ.

Η Alpha σχεδιάζει καλυμμένη ομολογία 1 δις ευρώ τον Φεβρουάριο του 2010.

Η Eurobank υλοποιεί νέα υβριδική έκδοση 200 εκατ ευρώ με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της ενώ εξετάζει καλυμμένη ομολογία και κοινά ομολογιακά δάνεια.

Σημειώνεται ότι μέσω υβριδικών εκδόσεων η Eurobank θα έχει εκδώσει 500 εκατ ευρώ στηρίζοντας τα κεφάλαια της.

Η Πειραιώς εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους ώστε όταν λήξει η χρονική περίοδος κατοχής της ρευστότητας από την ΕΚΤ να αντικαταστήσει τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει.

Σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν και άλλες τράπεζες όσον αφορά τις τιτλοποιήσεις.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης