Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε εξέλιξη σχέδιο για την αποτροπή των χειρότερων από τράπεζες , ΤτΕ και ξένους

Σε εξέλιξη σχέδιο για την  αποτροπή των χειρότερων από τράπεζες , ΤτΕ και ξένους
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια συλλογική και εν μέρει συντονισμένη προσπάθεια αναχαίτισης των κερδοσκόπων σε ΧΑ και ομόλογα. Τραπεζίτες , ξένοι επενδυτές , ΤτΕ έχουν δημιουργήσει την δική τους γραμμή Μαζινό καθώς θεωρούν ότι οι επιθέσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι πραγματικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν.
Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας εστιάζεται στα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα καθώς τα μέτρα αυτά θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν η αγορά θα αντισταθεί στους κερδοσκόπους ή θα κατακρημνιστεί.
Οι εμπλεκόμενοι στην αγορά , αυτοί που δεν έχουν συμφέρον από το σορτάρισμα σε μετοχές και ομόλογα κατανοούν ότι αν το  spread διασπάσει τις  300 μονάδες βάσης και κινηθεί μεταξύ 300 και 350 μονάδων βάσης , υπάρχει κίνδυνος μαζικότερων ρευστοποιήσεων που θα συμπαρασύρει σε μεγαλύτερη πτώση την αγορά.
Κυβέρνηση , τράπεζες , ΤτΕ, ξένοι έχουν ένα κοινό στόχο να αποτρέψουν την κατάρρευση της αγοράς καθώς σε μια τέτοια περίπτωση όλοι γνωρίζουν ότι θα χάσουν.

Σε ξένους ομόλογα 180 δις ευρώ

Οι ξένοι που κατέχουν ομόλογα 180 δις ευρώ , ανησυχούν περισσότερο καθώς φοβούνται μην χτυπηθούν stop losses δηλαδή σημεία όπου υποχρεωτικά θα πρέπει να πωλήσουν, η ΤτΕ έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο Β με τεχνικές παρεμβάσεις στην αγορά για να αποτρέψει τους κερδοσκόπους , το ΤΤ έχει αγοράσει CDs περί το 1,2 δις ευρώ , η Εθνική και η Eurobank μαζεύουν την όποια προσφορά υπάρχει θέτοντας τιμές στο σύστημα της ΗΔΑΤ της δευτερογενούς αγοράς τίτλων.  Οι τράπεζες που διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων λόγω της εκτόξευσης του spread εμφανίζουν απώλειες στην αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους ύψους περίπου 1,2 δις ευρώ. Είναι αυτονόητο ότι οι τράπεζες με χαρτοφυλάκια 44 δις ευρώ σε ομόλογα επιδιώκουν την αποκλιμάκωση του spread ώστε να μειωθούν οι υποαξίες από τις αποτιμήσεις χαρτοφυλακίων και ταυτόχρονα να μπορούν να επιτυγχάνουν έκτακτα  κέρδη.
Με την αύξηση το spreads οι ελληνικές τράπεζες δέχθηκαν ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στα έσοδα τους.
Να ληφθεί υπόψη ως μέτρο σύγκρισης ότι η Εθνική με ομόλογα ύψους 18,5 δις ευρώ μετά και τις τελευταίες αγορές έχει επιβάρυνση στην αποτίμηση των χαρτοφυλακίων της 5 εκατ ευρώ σε κάθε άνοδο 1 μονάδας βάσης στο spread δηλαδή 500 εκατ ευρώ.
Συνολικά στις τράπεζες με βάση τις αποτιμήσεις η άνοδος του spread έπληξε την αξία των περιουσιακών  τους στοιχείων και ειδικά των ομολόγων κατά 1,2 δις ευρώ.
Από τα 44  δις ευρώ ευρώ ομόλογα των ελληνικών τραπεζών περίπου το 90% βρίσκεται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο δηλαδή 39 δις ευρώ και τα υπόλοιπα 4 με 5 δις ευρώ βρίσκονται στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο και υπόκεινται σε καθημερινή αποτίμηση.
Οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν μήπως το spread  κινηθεί πάνω από τις 300 μονάδες βάσης καθώς θα είναι ορατός ο κίνδυνος να χτυπηθούν stop losses. Το πλέον επικίνδυνο σημείο είναι οι 350 μονάδες βάσης που φαντάζει εξωπραγματικός στόχος αλλά διόλου απίθανος με την αβεβαιότητα που επικρατεί. Σε αυτά τα επίπεδα κυρίως funds θα υποχρεωθούν να πωλήσουν ομόλογα εξέλιξη άκρως ανησυχητική.
Οι τράπεζες του εξωτερικού με τις μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα , τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στο ελληνικό χρέος αλλά και funds που τοποθετήθηκαν στην αγορά όχι κερδοσκοπικά αλλά επενδύοντας συνολικά 180 δις ευρώ με στόχο την επίτευξη αποδόσεων 4% με 5,5% προφανώς και δεν επιθυμούν υψηλότερα το spread καθώς καταγράφουν λογιστικές απώλειες αξιόλογες.
Οι ξένοι με εξαίρεση τα κερδοσκοπικά funds δεν θέλουν άλλη διερεύνηση του spread , αντιθέτως υποστηρίζουν ότι η πραγματική αξία του spread είναι μεταξύ 150 και 200 μονάδες βάσης.

Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν

Οι μεγάλες τράπεζες και ειδικά η Εθνική και η Eurobank στήριξαν την αγορά θέτοντας τιμές στην δευτερογενή αγορά , απορροφώντας στο βαθμό του δυνατού την προσφορά ομολόγων ώστε να ανακόψουν το κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΤΤ που έλαβε μια μεγάλη θέση στα CDs στο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας ύψους 1,2 δις ευρώ για να κερδίσει και να αποτρέψει τους κερδοσκόπους.
Σε αυτή την συλλογική προσπάθεια και η ΤτΕ παρενέβη κάνοντας χρήση του πλάνου  Β δηλαδή ανοίγοντας τεχνικά στις 50 πόντους την διαφορά αγοράς και πώλησης στα ομόλογα από 10 πόντους που είθισται ώστε να αποτρέψει τους κερδοσκόπους.
Σε ανάλογες κινήσεις η ΤτΕ μέσω της ΗΔΑΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει.
Ρόλο κλειδί στην αγορά θα διαδραματίσει η στάση της κυβέρνησης.
Στελέχη της Moody’s έρχονται στην Αθήνα την νέα εβδομάδα  ενώ η Standard and Poor’s θα αποφασίσει αν θα υποβαθμίσει ή όχι την οικονομία στα μέσα Ιανουαρίου.
Το 2010 ως γνωστό λήγουν 31 δις ευρώ τίτλοι του ελληνικού δημοσίου και ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να αντλήσει πάνω από 55 δις ευρώ ώστε να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του κράτους. Η πρώτη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιανουαρίου θα είναι 10ετούς διάρκειας και θα αντληθούν 5 με 6 δις ευρώ.



Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης