Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαφαίνεται επιχειρηματικό αδιέξοδο σε ορισμένες τράπεζες

Διαφαίνεται επιχειρηματικό αδιέξοδο σε ορισμένες τράπεζες
Η μεγάλη ανατροπή που έχει σημειωθεί στην οικονομία η καθίζηση στην αγορά επηρεάζουν στρατηγικά τις τράπεζες οι οποίες ορισμένες εξ αυτών τουλάχιστον φαίνεται να βρίσκονται εμπρός σε επιχειρηματικό αδιέξοδο.
Αξιολογώντας το τραπεζικό σύστημα με όρους του παρελθόντος προκύπτει το συμπέρασμα ότι το 2009 θα ήταν μια ακόμη χρυσή χρονιά για τα κέρδη και την ανάπτυξη αλλά λόγω κρίσης διαψεύστηκε μερικώς ο στόχος των τραπεζιτών.
Πέτυχαν κέρδη μειωμένα κατά 50% το 2009 σε σχέση με το 2008 ή 60% σε σχέση με το 2007. Αλλά πέτυχαν κέρδη.
Όμως όλο το μοντέλο ανάπτυξης των τραπεζών το οποίο δεν αντιμετωπίζεται κοντόφθαλμα αλλά στρατηγικά και μεσοπρόθεσμα στηρίχθηκε στις εξής παραμέτρους.
Υψηλή αύξηση του ΑΕΠ , λόγω μεγάλης αύξησης των δανείων από τις τράπεζες, αύξηση των κερδών και του ενεργητικού σε Ελλάδα και εξωτερικό, βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου , χαμηλά NPLs, χαμηλό κόστος καταθέσεων και άντλησης ρευστότητας και σχετικά ικανοποιητική απόδοση ενεργητικού και ιδίων κεφαλαίων.
Οι περισσότερες από αυτές τις παραμέτρους όμως δεν πληρούνται και υπάρχει ενδεχόμενο για την επόμενη 2ετία να μην πληρούνται.  
Οι τράπεζες υποχρεωτικά εισέρχονται σε μια φάση επιχειρηματικής στασιμότητας και για ορισμένες υπάρχουν απλές ενδείξεις ότι πλησιάζουν σε επιχειρηματικό αδιέξοδο.
Πως θα επιλυθούν τα επιχειρηματικά αδιέξοδα;
Η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει ή θα υπάρξουν υποχρεωτικές συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών.
Όποιες συγχωνεύσεις εξετασθούν ή μελετηθούν ή διερευνηθούν μέσα στο 2010 θα είναι απόρροια επιχειρηματικού αδιεξόδου.
Προφανώς και ένα deal αν υπάρξει θα χαρακτηριστεί ως αδυναμία και δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που υπάρχουν ψίθυροι για deals οι μετοχές κατακρημνίζονται.
Οι τραπεζίτες για πρώτη φορά κατανοούν ότι οι τύχες τους δεν εξαρτώνται πλέον τόσο πολύ από τους ίδιους όσο από την ελληνική οικονομία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης