Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με 51% θα μείνει το ελληνικό δημόσιο στην ΑΤΕ

tags :
Με 51% θα μείνει το ελληνικό δημόσιο στην ΑΤΕ

Με την αλλαγή της κυβέρνησης πολλά σενάρια περί την ΑΤΕ κυκλοφόρησαν ωστόσο με βάση πλέον πιο κατασταλαγμένες προσεγγίσεις μάλλον η διαχρονική προσπάθεια το κράτος να μειώσει το ποσοστό του από το 77% στο 51% παραμένει.

Ουσιαστικά εν καιρώ , δηλαδή μέσα στην επόμενη διετία το κράτος θα εξετάσει να πωλήσει έως και το 26% της ΑΤΕ.

Προφανώς δύο παράγοντες θα διαδραματίσουν ρόλο για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου που διαφαίνεται ότι παραμένει ως στρατηγικός στόχος.

1)Οι αποτιμήσεις και 2) οι προνομιούχες μετοχές.

Είναι ξεκάθαρο ότι η νέα διοίκηση και ο βασικός μέτοχος το κράτος θα επιδιώξει εφόσον θέλει να πωλήσει πακέτο μετοχών της ΑΤΕ να βρεθεί η μετοχή σε προφανώς υψηλότερα επίπεδα ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει placement.

Για να συμβεί αυτό όμως χρειάζεται η ΑΤΕ να καταφέρει στο μέλλον να εμφανίζει επαναλαμβανόμενη και υψηλή κερδοφορία ώστε η αγορά να αντιμετωπίσει θετικά την προοπτική ενός placement. Στο 9μηνο τα κέρδη που θα ανακοινωθούν στις 12 Νοεμβρίου θα διαμορφωθούν πέριξ των 80 εκατ ευρώ.

Στην προσπάθεια πώλησης πακέτου μετοχών της ΑΤΕ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι προνομιούχες μετοχές.

Ως γνωστό η ΑΤΕ έλαβε από το δημόσιο 675 εκατ ευρώ.

Όμως με δεδομένο ότι στην ΑΤΕ το κράτος ελέγχει το 77% ίσως ο βασικός μέτοχος να μετατρέψει τις προνομιούχες σε κοινές μετοχές.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως το κράτος από 77% θα έφθασε στο 90% ίσως και περισσότερο.

Στόχος λοιπόν δεν είναι η περαιτέρω κρατικοποίηση η οποία δεν έχει και νόημα οικονομικό για το κράτος αλλά η αποκρατικοποίηση με βασικό μέτοχο όμως να παραμένει το δημόσιο.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης