Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Άντλησαν 2-3 δισ ευρώ οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ - Στα 96,9 δισ οι συνολικές προσφορές

Άντλησαν 2-3 δισ ευρώ οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ - Στα  96,9 δισ οι συνολικές προσφορές

(upd 2) Συμμετείχαν όπως αναμενόταν  με μικρά ποσά οι ελληνικές τράπεζες στην δημοπρασία που πραγματοποίησε  η ΕΚΤ επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του www.bankingnews.gr
Τα ποσά με βάση τα οποία συμμετείχαν οι τράπεζες ήταν της τάξης των 500 εκατ. περίπου η κάθε μια και συνολικά πρέπει να άντλησαν 2 με 3 δις ευρώ. Συνολικά η ΕΚΤ χορήγησε ρευστότητα στις ευρωπαικές τράπεζες περί τα 96,9 δισ ευρώ.
Οι περισσότερες τράπεζες πάντως εξέταζαν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr εδώ και μια εβδομάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά και μετά τις  επιστολές της ΤτΕ προς τις τράπεζες για την υπερβολική ρευστότητα ύψους 42 δις ευρώ  που έλαβαν από την ΕΚΤ  είχαν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν στην δημοπρασία παροχής ρευστότητας για διάστημα 1 έτους που θα πραγματοποιηθεί 15 και 16 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα οι τράπεζες επέστρεψαν  πίσω στο δημόσιο ρευστότητα , επιστρέφουν ρευστότητα στην ΕΚΤ και επανακτούν τα collateral που είχαν χρησιμοποιήσει.
Έλαβαν ρευστότητα 40 δις ευρώ και χρησιμοποίησαν εγγυήσεις 55 δις ευρώ.
Όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και την επιδείνωση του κλίματος στην αγορά οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να δανεισθούν από την ελεύθερη αγορά.
Οι μεγάλες τράπεζες πάγωσαν σχέδια για καλυμμένες ομολογίες ενώ διαφαίνεται ότι παγώνει επικίνδυνα και η repo αγορά.
Ως εκ τούτου υπάρχουν τραπεζικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει σε συνεννόηση με την ΤτΕ να συμμετάσχουν στην ΕΚΤ στην δημοπρασία παροχής ρευστότητας αντλώντας περίπου 5 δις ευρώ για ένα χρόνο.
Οι τραπεζίτες δεν έχουν λάβει μια ξεκάθαρη θέση και αύριο το πρωί θα φανεί ποιες τράπεζες τελικά συμμετείχαν.
Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες στην τελευταία δημοπρασία ωστόσο κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία.
Όλοι πάντως σκέφτονται αυτή την εναλλακτική λύση με το επιχείρημα ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει επιδεινωθεί σημαντικά.


Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης