Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έφαγε «πόρτα» το ελληνικό δημόσιο από τους ξένους - Στήριξαν οι ελληνικές και η San Paolo

Έφαγε «πόρτα» το ελληνικό δημόσιο από τους ξένους - Στήριξαν οι ελληνικές και η San Paolo
Το χθεσινό private placement  το οποίο πραγματοποίησε το ελληνικό δημόσιο καταφεύγοντας στην  Alpha η οποία αγόρασε  600 εκατ , Εθνική 500 εκατ ,  Eurobank 350 εκατ , ΤΤ 300 εκατ  και San Paolo 260 εκατ  (σειρά με βάση την συμμετοχή στην κάλυψη των 2 δισ) απέδειξαν ότι στα δύσκολα οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν το ελληνικό χρέος την προσπάθεια του δημοσίου να αντλήσει κεφάλαια.
Το  www.bankingnews.gr αποκάλυψε ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης το σχέδιο για private placement.
Όμως το placement είχε έντονο παρασκήνιο.
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΟΔΔΗΧ άρχισε τα τηλεφωνήματα στους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς χθες το μεσημέρι περίπου στις 2.
Προσέγγισε πρώτα ξένες τράπεζες οι οποίες απλά ανέφεραν ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ιδιωτική τοποθέτηση για ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου  FRNs 5ετούς διάρκειας.
Κοινώς οι περισσότερες ξένες απλά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
To επιχείρημα απλό εν μέσω αβεβαιότητας, υψηλών spreads και μεγάλης μεταβλητότητας οι ξένες τράπεζες δεν ήταν διατεθειμένες να πάρουν έστω και το ελάχιστο ρίσκο του κυμαινόμενου επιτοκίου.
Εν συνεχεία ο ΟΔΔΗΧ κατέφυγε στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες ειδικά η Alpha και η  Εθνική απορρόφησαν  περίπου 1,1 δις ευρώ  σε σύνολο 2 δις ευρώ. Η Alpha αγόρασε το  μεγαλύτερο ποσό , ακολούθησαν Eurobank, ΤΤ  και στο τέλος η San Paolo.  
H ιταλική τράπεζα San Paolo συμμετείχε στην διαδικασία καθώς αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι τα FRΝs δεν εμφανίζουν επί της ουσίας επιτοκιακό ρίσκο.
Ρόλο κλειδί για την συμμετοχή της San Paolo διαδραμάτισε ο Χ Σαρδελής επικεφαλής την San Paolo στην Ελλάδα και πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.
Γιατί το δημόσιο εξέδωσε FRNs , γιατί 5ετία και γιατί αυτή την χρονική στιγμή;
Σύμφωνα με πληροφορίες εξέδωσε FRNs αφενός γιατί συνηθίζεται στα private placement αφετέρου ήθελε να μειώσει το επιτοκιακό κόστος και ταυτόχρονα να δώσει ένα προιόν στις τράπεζες με χαμηλό ρίσκο.  
Η 5ετία σταθερού επιτοκίου εμφανίζει επιτόκιο 5,02% ενώ το FRNs εμφάνισε επιτόκιο 3,5%.
Το δημόσιο εξέδωσε 5ετία γιατί διαφαίνεται ότι σχεδιάζει τον Ιανουάριο να εκδώσει 10ετία ή 5ετία.
Αν οι συνθήκες είναι καλύτερες θα εκδώσει 10ετία αν είναι χειρότερες θα εκδώσει 5ετία.
Γιατί επέλεξε αυτή την χρονική στιγμή να υλοποιήσει ιδιωτική τοποθέτηση ;
Οι λόγοι είναι δυο να καλυφθούν ανάγκες του υπουργείου Υγείας καθώς και να δοκιμαστούν οι δυνατότητες του δημοσίου ενόψει της μεγάλης δημοπρασίας 10ετών ή 5 ετών ομολόγων ύψους 5 με 6 δις ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης