Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ανησυχούν και τι πραγματικά φοβούνται για το 2010 οι Έλληνες τραπεζίτες ;

Γιατί ανησυχούν και τι  πραγματικά φοβούνται για το 2010 οι Έλληνες τραπεζίτες ;
Οι τράπεζες είναι κατ΄ εικόνα και ομοίωση της οικονομίας υποστηρίζουν επενδυτές , οικονομολόγοι , τραπεζίτες ανά τον κόσμο.
Αν ισχύει αυτό το αναξιόπιστο ελληνικό κράτος θα πρέπει να διαθέτει και αναξιόπιστες τράπεζες.
Όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί καλύτερα από την ελληνική οικονομία.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι γεγονός ότι κεφαλαιακά αλλά και σε επίπεδο ρευστότητας είναι εύρωστες.
Ένα νόμισμα όμως έχει δύο όψεις η μια πλευρά του αντικατοπτρίζει την τωρινή εικόνα που εμφανίζει προς τα έξω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δηλαδή της σταθερότητας.
Η άλλη όψη είναι αυτή που κρατούν καλά κρυμμένη οι ελληνικές τράπεζες και η οποία αντικατοπτρίζει την κατάσταση της οικονομίας. Απλά οι τράπεζες δεν λένε όλη την αλήθεια για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους, για την ποιότητα του ενεργητικού τους.  
Το 2009  οι τράπεζες κατάφεραν να απορροφήσουν τους κραδασμούς ωστόσο είχαν χείρα βοηθείας από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν οικονομική ενίσχυση 10 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και 42 δις ευρώ από την ΕΚΤ υπό την μορφή παροχής ρευστότητας.
Ολοκληρώνοντας το 2009 και μπαίνοντας στο 2010 οι Έλληνες τραπεζίτες όχι όλοι είναι πιο ανήσυχοι σε σχέση με το 2009 την κακή χρονιά για όλο τον πλανήτη.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι χωρισμένες σε δύο κατηγορίες αυτές που έχουν μικρά προβλήματα και τα έχουν συγκαλύψει και αυτές που έχουν μεγάλα προβλήματα και επίσης τα έχουν συγκαλύψει.
Δεν είναι παράδοξο που η οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση και το τραπεζικό σύστημα θα επιτύχει κέρδη το 2009 μετά τον έκτακτο φόρο και τις ζημίες της Emporiki bank  περίπου 2,2 δις ευρώ.
Δηλαδή σε ένα ενεργητικό 480 δις αναλογούν 2,2 δις ευρώ κέρδη που τηρουμένων των αναλογιών είναι ικανοποιητικά.
Πως οι τράπεζες καταφέρνουν να επιτυγχάνουν κέρδη σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον;
Προφανώς στηρίχθηκαν στα ομόλογα , συμμάζεψαν τα έξοδα τους  και μείωσαν τις χορηγήσεις τους ώστε να μην δημιουργήσουν άλλες επισφάλειες.
Όμως το 2010 θα είναι μια εντελώς διαφορετική χρονιά , χειρότερη χρονιά για το τραπεζικό σύστημα.
Ορισμένες τράπεζες οι οποίες εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα όπως μεγάλες υποαξίες από μετοχοδάνεια , δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και βρίσκονται σε καθεστώς συνεχώς αναχρηματοδοτήσεων , δάνεια που έχουν ξενιτευτεί ώστε να μην εμφανίζονται ή assets που βρίσκονται εκτός στοιχείων ενεργητικού και τα οποία αν εμφανίζονταν θα υποχρέωναν ορισμένες τράπεζες να εμφανίσουν έως και τα μισά κέρδη από αυτά που τελικά θα εμφανίσουν το 2009 και λιγότερα κεφάλαια.
Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι αν η κατάσταση στην οικονομία δεν βελτιωθεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα κύμα που θα συμπαρασύρει και τις τράπεζες , κύμα που θα φέρει στην επιφάνεια όλα τα κακώς κείμενα αλλά καλώς καλυμμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες κρύβουν προβλήματα;

Δεν υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που να μην κρύβει πρόβλημα.
Θα αναφέρουμε 3  παραδείγματα.
Μεγάλη τράπεζα εμφάνισε τεράστια ζημία η οποία έφτασε και λογιστικά τα 680 εκατ ευρώ και η οποία απορροφάται  από την τράπεζα χωρίς ποτέ να έρθει στην επιφάνεια. (βλέπε αμοιβαία κεφάλαια)
Μεγάλη τράπεζα χρησιμοποίησε ως εγγύηση στην ΕΚΤ collateral εγγυήσεις δηλαδή οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αγορά. Το μεμπτό  είναι ότι οι εγγυήσεις αυτές ύψους 1,5 δις ευρώ υποχρεώνουν την τράπεζα να τις αυτοχρηματοδοτεί.
Μεγάλη τράπεζα είχε χορηγήσει μεγάλο αριθμό μετοχοδανείων τα οποία συνεχίζουν να χτυπούν την αποτίμηση της τράπεζας ή δε εξασφαλίσεις δεν είναι επαρκείς.
Το θέμα με τα μετοχοδάνεια είναι πολύ πιο σύνθετο καθώς στην κυριολεξία έχουν συμβεί σημεία και τέρατα προκαλώντας κραδασμούς που απορροφώνται  στο εσωτερικό ορισμένων τραπεζών.
Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί τότε θα υποχρεωθούν να φέρουν στην επιφάνεια όλα αυτά τα προβλήματα.
Οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι το 2010 θα επιτύχουν λιγότερα κέρδη.
Ήδη υπάρχουν οι πρώτες δειλές εκτιμήσεις για μείωση κερδών από 10% έως 20% το 2010 σε σχέση με το 2009.
Ορισμένες τράπεζες θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση που μπορεί να φθάσει και το 30% με 40%.
Ένας επίσης σημαντικός προβληματισμός των Ελλήνων τραπεζιτών είναι ότι  οι ξένοι αντιμετωπίζουν τις ελληνικές τράπεζες με καχυποψία.
Όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος «πρόσφατα βρέθηκα στο Λονδίνο και συναντώντας ξένους σχολίαζαν την αναξιοπιστία της Ελλάδος και όταν φθάσαμε να μιλάμε για τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας που εκπροσωπώ , μου ανέφεραν μεταξύ σοβαρού και αστείου δεν πιστεύουμε τα είναι πλαστά τα οικονομικά στοιχεία;»
Σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν προς τα έξω οι τραπεζίτες , οι ξένοι είναι διατεθειμένοι να δανείσουν τις τράπεζες πολύ όμως ακριβά.
Τιμολογούν τον κίνδυνο χώρας και όχι τον κίνδυνο τράπεζας.
Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να προστεθεί είναι αν οι υποβαθμίσεις μπορεί να πλήξουν τις τράπεζες;.
Μέχρι τώρα τις επηρεάζουν αλλά όχι δομικά.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πληγούν σοβαρά αν υπάρξουν και νέες υποβαθμίσεις και από ΒΒΒ+ βρεθεί η χώρα στο ΒΒΒ.
Η ΕΚΤ στο τέλος του 2010 θα δέχεται ως assets μόνο αυτά που βαθμολογούνται από Α- ή ΒΒΒ+ και υψηλότερα.
Θέμα θα ανακύψει και με τις τιτλοποήσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες τιτλοποίησαν τα καλά τους δάνεια και πλέον δεν έχουν τι άλλο να τιτλοποιήσουν.
Τα καλά , τα εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί , τα υπόλοιπα απλά οι τράπεζες τα διαχειρίζονται.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά των τιτλοποιήσεων έχει εγκαταλειφθεί.
Όσες τιτλοποιήσεις έχουν υπάρξει μέσα στο 2009 π.χ. απλά χρησιμοποιήθηκαν ως εγγύηση στην ΕΚΤ  και δεν κατέληξαν σε τελικούς επενδυτές.
Το κεφαλαιακό θέμα είναι σοβαρό αλλά οι περισσότερες τράπεζες ή υλοποίησαν αύξηση κεφαλαίου ή προχώρησαν σε κινήσεις ενδυνάμωσης των κεφαλαίων τους.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες πάντως θα επηρεάσουν τις αποτιμήσεις των τραπεζών.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης