Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Standard and Poor’s - Τι εκτιμά η Goldman Sachs

Υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Standard and Poor’s - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
Στην μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Standard and Poor’s και συγκεκριμένα της  Eurobank και Alpha Bank ενώ τοποθέτησε σε καθεστώς παρακολούθησης  CreditWatch την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, απόρροια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε  "BBB+" από "A- ".
Η Eurobank και η Alpha bank υποβαθμίζονται σε ΒΒΒ από ΒΒ+
Η Εθνική που βαθμολογείται  με BBB+  τίθεται σε καθεστώς  CreditWatch όπως επίσης και την πιστοληπτική ικανότητα της  UBB της θυγατρικής της Εθνικής στην Βουλγαρία BBB-.
Σε ΒΒΒ διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Πειραιώς  με αξιολόγηση όμως CreditWatch  δηλαδή πιθανής υποβάθμισης.
Η Standard and Poor’s κάνει λόγι για κρυφό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια ενεργητικού των τραπεζών λόγω των ομολόγων και θεωρεί ότι οι τράπεζες θα επηρεαστούν από την γενικότερη κατάσταση στην οικονομία.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δέχεται ως εγγυήσεις collateral ομόλογα βαθμίδας ΒΒΒ- πριν την κρίση δεχόταν Α-.

Τι λέει η Goldman  Sachs

"Αδιανόητη" θεωρούν οι αναλυτές της Goldman Sachs την προοπτική να μην γίνουν αποδεκτά ομόλογα μιας χώρας μέλους ως collateral στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές θεωρούν επίσης αστήρικτη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δηλαδή η ΕΚΤ να εξαρτά την αποδοχή των ομολόγων ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. από την αξιολόγηση μιας ιδιωτικής εταιρίας αξιολόγησης.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου, στα χέρια της Moody’s βρίσκεται η κρίσιμη απόφαση για το μέλλον των εγγυήσεων (collateral) του ελληνικού χρέους στην ΕΚΤ. Ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι αν δεν υπάρξει σημαντική αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ θα βρεθεί σε "δυσάρεστη κατάσταση" σε περίπτωση που αποφασίσει να επιστρέψει στο παλαιό καθεστώς αποδοχής ομολόγων, με rating Α- και πάνω.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Moody’s είναι ο μόνος οίκος που διατηρεί την αξιολόγηση Α1 για την Ελλάδα, τρεις βαθμίδες πάνω από το Baa1 (που είναι ισότιμο με το BBB+ των άλλων οίκων). Σε περίπτωση που συμβεί η υποβάθμιση αυτή, τα ελληνικά ομόλογα θα «κοπούν» από το καλάθι αποδοχής της ΕΚΤ από τις αρχές του 2011.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης