Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι νέοι άξονες της στρατηγικής της Εθνικής τράπεζας για το 2010- Προς νέο κοινωνικό συμβόλαιο

 Οι νέοι άξονες της στρατηγικής της Εθνικής τράπεζας για το 2010- Προς νέο κοινωνικό συμβόλαιο
(upd 2) Ισχυρή κεφαλαιακά τράπεζα  , που θα χρηματοδοτήσει την οικονομία και θα επιδείξει και κοινωνικό πρόσωπο θα αποτελέσει το τρίπτυχο της νέας επιχειρηματικής στρατηγικής της Εθνικής τράπεζας τόνισαν μεταξύ άλλων η διοίκηση υπό τους Β. Ράπανο και Α. Ταμβακάκη.
Η νέα διοίκηση αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει με έμφαση στην διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας.
Διαθέτοντας ισχυρά κεφάλαια μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου η Εθνική θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία.
Τα δάνεια αυξάνονται με ρυθμό 9% με 10%, ενώ η τράπεζα κάλυψε το 70% των νέων αιτήσεων στεγαστικών δανείων , εξέλιξη που θα επιδράσει θετικά και στις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζονται στο μέλλον.
Αναλύοντας τα σχέδια για το 2010 η διοίκηση τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της Εθνικής στην Ελλάδα , θα θα ενισχυθεί επίσης η παρουσία στα Βαλκάνια μέσω ανάπτυξης του υφιστάμενου δικτύου αλλά και μέσω εξαγορών.
Θα υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της Εθνικής με την κοινωνία ένα νέο συμβόλαιο που θα ακολουθήσει η Εθνική.
Στο παρελθόν όπως τόνισε ο κ Ταμβακάκης υπήρξαν υπερβολές ήρθε η ώρα να υπάρξει επαναχάραξη των σχέσεων με την κοινωνία.
Η Εθνική όπως τόνισε το management θα λάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας ενώ θα στηρίξει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και μέσω των αναχρηματοδοτήσεων.
Αναφερόμενη η νέα διοίκηση στο νομοσχέδιο για τις οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων , τονίστηκε ότι η ΕΕΤ και η ΤτΕ έχουν υποβάλλει αντιπροτάσεις σε ορισμένα σημεία και ειδικά στις ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές καθώς μπορεί να πληγεί το τραπεζικό σύστημα.
Αν χρειαστεί όμως όπως τόνισε η διοίκηση της Εθνικής σε περιπτώσεις που χρειάζεται η τράπεζα θα φανεί ίσως και πιο τολμηρή από τον νόμο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να αποσύρονται και οι τράπεζες να επιστρέφουν κεφάλαια στην ΕΚΤ η Εθνική σχεδιάζει να προχωρήσει σε ορθολογικότερη διαχείριση ενεργητικού , θα αναπροσαρμόσει την πολιτική προβλέψεων.
Θα ενισχύσει την καταθετική της βάση ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των καταθέσεων της είναι ανελαστικές.
Σχεδιάζει καλυμμένες ομολογίες από τις αρχές του 2010 με στόχο να ενισχύσει την ρευστότητα της.
Θα προβεί σε κινήσεις ενδυνάμωσης των καταθέσεων στα Βαλκάνια.
Παράλληλα θα μειώσει την εξάρτηση της από την ΕΚΤ.
Τον Ιανουάριο θα βρεθεί στα 8,5 δις ευρώ η συνολική της έκθεση για να υποχωρήσει στα 6 δις ευρώ στο τέλος του 2010.
Η Εθνική θα στηρίξει αδιάκοπα την οικονομία και αδιάκοπα θα την χρηματοδοτεί ήταν το μήνυμα της διοίκησης.
Απαντώντας σε  ερωτήσεις αν η Εθνική σχεδιάζει να στηρίξει τις δημοπρασίες ομολόγων τόνισε το management ότι κατέχει 17,5 δις ευρώ και παρ΄ ότι η σχέση δανείων προς καταθέσεις δεν είναι όπως στο παρελθόν η τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει το δημόσιο χρέος.

Νωρίτερα τονιζόταν
Η νέα διοίκηση της Εθνικής υπό τον Β. Ράπανο και Α. Ταμβακάκη  όντως καλοί γνώστες της τραπεζικής αγοράς αλλά και του ιδιαίτερου ρόλου της Εθνικής τράπεζας είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την οικονομία και να ισχυροποιήσουν την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική με τρέχοντα κεφάλαια 8 δις ευρώ και πλεονάζουσα ρευστότητα περί τα 5 με 6 δις ευρώ έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει σχέδια ανάπτυξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρωτεργάτης της εξωστρεφούς Εθνικής ήταν ο Α Ταμβακάκης ο οποίος όταν ήταν υποδιοικητής είχε διερευνήσει περίπου όλα τα Βαλκάνια για εξαγορές.
Είναι ξεκάθαρο ότι η νέα διοίκηση βρίσκει μια καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας άρα μπορεί να υλοποιήσει τα στρατηγικά σχέδια της χωρίς να υπάρχει κεφαλαιακή πίεση.
Η κερδοφορία της Εθνικής τράπεζας αποτελεί προφανώς προτεραιότητα. Παραδοσιακά η Εθνική επιτύγχανε την υψηλότερη κερδοφορία στο σύστημα μετά μάλιστα και την εξαγορά της Finansbank την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε το νέο management.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο δ΄ τρίμηνο λόγω της μετάβασης της διοίκησης, της έκτακτης εισφοράς που στην Εθνική θα φθάσει τα 50 εκατ ευρώ αλλά και της μείωσης των εκτάκτων εσόδων τα κέρδη δεν θα φθάσουν στο στόχο των 1,32 δις ευρώ αλλά μπορεί να κινηθούν πέριξ των 1,2 δις ευρώ ή και οριακά χαμηλότερα. Για το 2010 είναι προφανές ότι η κερδοφορία είναι συνάρτηση με την κατάσταση της οικονομίας.  
Όσον αφορά την χρηματοδότηση της οικονομίας η Εθνική είναι γεγονός αποτελεί στυλοβάτη της οικονομίας με 5 δις ευρώ νέα δάνεια στο 9μηνο του 2009.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης