Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί προβληματίζονται οι τραπεζίτες από τα road shows στο εξωτερικό;

Γιατί  προβληματίζονται οι τραπεζίτες από τα road shows στο εξωτερικό;
Η εικόνα που αποκομίζουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό όσον αφορά την στάση των ξένων επενδυτών είναι αποκαρδιωτική.
Τράπεζες που πραγματοποιούν road shows στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ όπως η Εθνική αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Συγκεκριμένα στα road shows που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας στις ΗΠΑ διαπίστωσε 1)ότι στις παρουσιάσεις συμμετείχαν οι διοικήσεις των funds που έχουν επενδύσει στην Εθνική και όχι απλά στελέχη και
2)Οι ξένοι επενδυτές είναι όντως πολύ αρνητικοί για την Ελλάδα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγάλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία η οποία αιφνιδίασε αρνητικά έχει αποθαρρύνει το διεθνές κεφάλαιο. Αντιθέτως το διεθνές κεφάλαιο παραμένει θετικό για τις άλλες αγορές και δεν είναι τυχαίο ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη ανακάπτουν.
Οι ξένοι πρωτίστως θέλουν να μάθουν την πραγματική κατάσταση και δεν είναι τυχαίο ότι σε ερωτήσεις που έθεταν ενδιαφέρονταν να μάθουν πόσο πραγματικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην οικονομία.
Οι Έλληνες τραπεζίτες  έχουν αναλάβει τον ρόλο του υπερασπιστή της οικονομίας καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων ενδιαφέρεται να μάθει για την οικονομία.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πότε οι ξένοι θα αποφασίσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στο ΧΑ και στις τράπεζες καθώς χωρίς την συμμετοχή των ξένων άνοδος στο ΧΑ δεν μπορεί να υπάρξει.
Με βάση όλες τις ενδείξεις οι ξένοι θα αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση ώστε να πεισθούν ότι λαμβάνονται πρωτοβουλίες και εν συνεχεία θα αποφασίσουν να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές.
Συν τοις άλλοις το spread στα ομόλογα έχει διολισθήσει έως τις 283 μονάδες βάσης ένδειξη της επενδυτικής απάθειας των μεγάλων ξένων επενδυτών.
Δεν αποκλείεται το spread να υποχωρήσει και προς τις 300 με 320 μονάδες βάσης και το ΧΑ να βρεθεί αρχικά πέριξ των 2000 μονάδων ή και να κινηθεί με βάση το χειρότερο σενάριο στις 1800 μονάδες.
Όταν οι ξένοι αποφασίσουν να τοποθετηθούν στην αγορά το ΧΑ και οι τράπεζες θα ανακάμψουν.
Προς το παρόν οι ξένοι δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης