Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To δ΄ τρίμηνο θα είναι το χειρότερο τρίμηνο του 2009 για τις τράπεζες

To δ΄ τρίμηνο θα είναι το χειρότερο τρίμηνο του 2009 για τις τράπεζες
To χειρότερο τρίμηνο θα αποδειχθεί το δ΄ τρίμηνο όσον αφορά τις επιδόσεις των τραπεζών από έκτακτες πηγές και ειδικά τα ομόλογα. Αν συμπεριληφθεί και η εγγραφή έκτακτου φόρου που αντιστοιχεί σε 210 εκατ ευρώ τότε προφανώς θα είναι το χειρότερο του 2009.
Στο διάστημα  Οκτωβρίου –Δεκεμβρίου  υπάρχουν τράπεζες που ουσιαστικά έχασαν ή εξανέμισαν την πλειοψηφία των κερδών που είχαν επιτύχει στα προηγούμενα τρίμηνα και κάποιες που εμφανίζουν ζημίες.
Ακόμη και οι μεγάλες τράπεζες που παραδοσιακά στηρίζουν την αγορά χρεογράφων η Εθνική με 17,5 δις η Alpha με 7,5 δις η Eurobank με περίπου 9,5 δις ευρώ η ΑΤΕ με 1 δις ευρώ το ΤΤ με 5 δις ευρώ κ.α. στο δ΄ τρίμηνο αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα εμφανίσουν πολύ χαμηλότερα έσοδα από ομόλογα συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα ή και ζημίες.  
Η μείωση των εκτάκτων εσόδων σημαντικά στο δ΄ τρίμηνο , σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση υποχωρεί συνεχώς και τείνει στο 4% καθώς την καταβολή της έκτακτης φορολογίας του 10% προς το δημόσιο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το δ΄ τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών θα είναι το χειρότερο του 2009.
Η αγορά εν μέρει έχει προεξοφλήσει τις επιδόσεις του 2009 αλλά είναι γεγονός ότι το 2009 θα είναι μια φωτογραφική χρονιά για το 2010.
Είναι περίπου ξεκάθαρο ότι σταδιακά υποχωρεί ο πήχης των προσδοκιών και διαφαίνεται ότι προσεχώς η χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών μάλλον δεν θα βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης