Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Που πήγαν 77 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών;

tags :
Που πήγαν 77  δισ. ευρώ σε κεφάλαια και ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών;
Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν συνολικά  77 δις ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και το ερώτημα που ανακύπτει είναι που πήγαν τόσα κεφάλαια αφού σε δάνεια πήγαν μόλις 12 δις ευρώ;
Τα υπόλοιπα 65 δις ευρώ που πήγαν;
Πρωτίστως πως  προκύπτουν τα 77 δις ευρώ;
Τα 11 δις ευρώ προήλθαν από το ελληνικό δημόσιο , τον νόμο Αλογοσκούφη  , 42 δις ευρώ από την ΕΚΤ ,  περίπου 5 με 6 δις ευρώ από δικές τους εκδόσεις και 3 με 4  δις ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές, ενώ προστέθηκαν και 9 δις ευρώ νέες καταθέσεις και περίπου 5 δις ευρώ μέσω της repo αγοράς.
Η αύξηση των χορηγήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται στο 4,5% και η αύξηση του ενεργητικού (γιατί αν δεν πάνε σε δάνεια τα κεφάλαια μπορεί να πηγαίνουν σε αύξηση ομολόγων) περίπου 8% με 10% ή κατά 25 δις ευρώ.
Διερευνώντας α)αν πήγαν τα κεφάλαια του νόμου Αλογοσκούφη των 28 δις ευρώ στην αγορά β)που πήγε η ρευστότητα από την ΕΚΤ και 3) που πήγε η ρευστότητα που άντλησαν με ίδια μέσα οι τράπεζες προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα.
Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 12 δις ευρώ στο σύστημα άρα δάνεια δίνονται κάπως περιορισμένα  ίσως αλλά δίνονται.
Οι τράπεζες που πήραν ρευστότητα σε κάποιο βαθμό τήρησαν τον νόμο Αλογοσκούφη , σε κάποιο βαθμό όμως.
Η ρευστότητα από την ΕΚΤ στράφηκε ως επί το πλείστον στην αγορά νέων ομολόγων ή στην χρηματοδότηση funding υφιστάμενων ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Με μια πρώτη εκτίμηση αν η ΕΚΤ σταματήσει να δίνει ρευστότητα , τότε η μείωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών από την εκμετάλλευση του χαμηλού επιτοκίου θα ήταν περίπου 20% με 30%.
Υπήρξαν τράπεζες που έλαβαν ομόλογα αντί των προνομιούχων μετοχών και τα πήγαν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να λάβουν ρευστότητα με επιτόκιο 1%.
Οι τράπεζες επίσης για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα άντλησαν περίπου 5 με 6 δις ευρώ από δικές τους εκδόσεις.
Από κοινά ομολογιακά και καλυμμένες ομολογίες.
Ταυτόχρονα οι καταθέσεις στις τράπεζες σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκαν κατά 9  δις ευρώ στο 9μηνο.
Συνολικά στο σύστημα προστέθηκαν 77 δις ευρώ σε κεφάλαια και ρευστότητα, Που πήγαν τα κεφάλαια αυτά που ως ποσό είναι προφανώς εντυπωσιακό;
Με βάση πληροφορίες τα 77 δις ευρώ έχουν κατανεμηθεί ή χρησιμοποιηθεί ως εξής:
1)Έδωσαν 12 δις ευρώ δάνεια άρα από τα 77 δις ευρώ απομένουν  65 δις ευρώ.
2)Αγόρασαν ελληνικά ομόλογα οι τράπεζες αυξάνοντας τα χαρτοφυλάκια τους τελευταίους 12 μήνες κατά 10  δις ευρώ οι αγοραπωλησίες έφθασαν τα 20 δις αλλά μετράει η καθαρή νέα εισροή.
Άρα από τα 65 δις ευρώ έμειναν τα 55 δις ευρώ.
3)Αναχρηματοδοτούν πάσης φύσεως δάνεια και επενδυτικά προϊόντα , από ομόλογα ως σύνθετα προϊόντα , προθεσμιακά προιόντα κ.α. ύψους 20-25 δις ευρώ.
Άρα από τα 55 δις ευρώ μένουν 30 δις ευρώ.
4)Πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό ειδικά στα Βαλκάνια με περίπου 5 δις ευρώ. Μένουν δηλαδή από τα 30 δις ευρώ 25 δις ευρώ.
Αφαιρώντας και την πλεονάζουσα ρευστότητα που διακρατούν οι τράπεζες περίπου  8 με 10 δις ευρώ μας απομένουν 15 δις ευρώ.
5)Αν ληφθεί υπόψη ότι η ρευστότητα της ΕΚΤ σταδιακά θα βαίνει μειούμενη με κορύφωση τον Ιούνιο και Σεπτέμβριο του 2010 που θα πρέπει να επιστραφούν έως 29 δις ευρώ ,  είναι προφανές ότι δεν μένει και  πολύ ρευστότητα στο σύστημα , στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την εθνική οικονομία.
Οπότε για το 2010 η εθνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία μάλλον θα πρέπει να περιμένουν το 2011 και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει και άλλη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας γιατί τότε θα πρέπει να περιμένουν από το 2012.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης