Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται λιγότερα και ακριβότερα δάνεια το 2010 από τις τράπεζες - Γιατί άλλαξαν στάση οι τραπεζίτες;

Έρχονται λιγότερα και ακριβότερα δάνεια το 2010 από τις τράπεζες - Γιατί άλλαξαν στάση οι τραπεζίτες;
Μην περιμένετε περισσότερα δάνεια το 2010 αντιθέτως οι τράπεζες θα δώσουν λιγότερα και ακριβότερα δάνεια επισημαίνουν  στελέχη ελληνικών τραπεζών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρατηρηθούν αυξήσεις στα δάνεια από 0,50% έως 1,5% ανάλογα με την κατηγορία και τις εξασφαλίσεις που υπάρχουν.
Η πολιτική διακήρυξη  ότι οι τράπεζες θα δώσουν φθηνότερα και περισσότερα δάνεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τακτική των τραπεζιτών που σχεδιάζουν να χορηγήσουν λιγότερα και ακριβότερα δάνεια.
Προφανέστατα η πρώτη ερώτηση που τίθεται είναι οι τράπεζες διαθέτοντας πλεονάζουσα ρευστότητα δεν θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία;
Είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζίτες θεωρούν ότι σε μια περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας βάλλεται κυρίως από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Το 2010 θα παρατηρηθεί ένα φαινόμενο το οποίο δεν θα αρέσει στην κυβέρνηση , δεν θα αρέσει  στην κοινωνία και δεν θα αρέσει στις τράπεζες τονίζει τραπεζικό στέλεχος.
Απλά οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία λιγότερο από ότι περιμένει η αγορά και θα χορηγήσουν δάνεια με ακριβότερο κόστος.
Ήδη οι τράπεζες προετοιμάζονται να λανσάρουν «νέα προϊόντα» τα οποία επί της ουσίας απλά θα εμφανίζουν υψηλότερη τιμολόγηση σε σχέση με το παρελθόν.
Οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της θα πρέπει να επιστραφεί στην ΕΚΤ , στο ελληνικό δημόσιο. Μόνο ένα μέρος της ρευστότητας που διαθέτουν έχουν αποκτήσει με ίδια μέσα π.χ. μέσω καταθέσεων και άλλων εκδόσεων.
Η δεύτερη ερώτηση σχετίζεται με τα νομοσχέδια της κυβέρνησης , πόσο επηρεάζουν τις αποφάσεις των τραπεζών να χορηγήσουν λιγότερα και ακριβότερα δάνεια;
Οι τραπεζίτες είναι ξεκάθαροι.
Η πλειοψηφία των τραπεζικών στελεχών θεωρεί ότι τα νομοσχέδια της κυβέρνησης είναι προς την λάθος κατεύθυνση.
Δεν ενθαρρύνουν τους καλοπληρωτές αλλά τους κακοπληρωτές.
Οι τράπεζες το 2010 μπορεί να μην θέλουν να το κοινοποιήσουν για προφανείς επικοινωνιακούς σκοπούς αλλά ετοιμάζουν ακριβότερα δάνεια.
Όχι όμως σε όλες τις κατηγορίες καθώς ορισμένες μορφές δανείων όπως τα καταναλωτικά αυτοκινήτου και οι πιστωτικές κάρτες διάγουν περίοδο απραξίας.
Κυριαρχεί η στασιμότητα στα καταναλωτικά αυτοκινήτου και τις πιστωτικές κάρτες.
Τα  στεγαστικά δάνεια αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό κυρίως λόγω του γεγονότος ότι διαθέτουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Η μόνη κατηγορία δανείων που συνεχίζει να κινείται με σχετικά ικανοποιητικές επιδόσεις , τηρουμένων πάντα των αναλογιών είναι τα επιχειρηματικά δάνεια.
Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν χορηγηθεί περίπου 250 δις ευρώ πάσης φύσεως δάνεια και τα οποία παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα καθώς οι αποπληρωμένες τείνουν να είναι παραπλήσιες με τις νέες εκταμιεύσεις.
Οι κρατικές τράπεζες όπως αποδείχθηκε  στο πρόσφατο παρελθόν χορηγούν τα περισσότερα δάνεια σε σχέση με τις ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες είναι πιο συντηρητικές.


Πόσο θα αυξηθούν τα δάνεια το 2010;



Σε αντίθεση με την Τουρκία όπου προβλέπεται τα δάνεια να αυξηθούν με ρυθμό 12% με 15% , στην Ελλάδα τα δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμό 7% με 8%.
Οι επιδόσεις αυτές υπολείπονται μακράν τις αντίστοιχες επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών π.χ. του 2007 αλλά είναι βελτιωμένες σε σχέση με το 2009 όπου τα δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμό κοντά στο 4%.
Σημειώνεται ότι το 2007 οι τράπεζες αύξησαν τα δάνεια τους με ρυθμό της τάξης του 27% με 28% και προφανώς οι επιδόσεις 4% του 2009 χαρακτηρίζονται ισχνότατες.


Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης