Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ρευστότητα πάνω από 20 δις ευρώ έχουν δανεισθεί οι ελληνικές τράπεζες από τους ξένους

Ρευστότητα πάνω από 20 δις ευρώ έχουν δανεισθεί οι ελληνικές τράπεζες από τους ξένους
Στην ρέπο αγορά στρέφονται οι ελληνικές τράπεζες ώστε να χρηματοδοτήσουν κατά βάση τα ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζει μια θέση περίπου 42 με 43 δις ευρώ σε ομόλογα , περίπου 17,5  η Alpha με 7,5 δις η Eurobank με περίπου 9,5 δις ευρώ η ΑΤΕ με 1 δις ευρώ το ΤΤ με 5 δις ευρώ κ.α.
Οι περισσότερες εκ των ελληνικών τραπεζών στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν την ΕΚΤ ως μηχανισμό funding δηλαδή χρηματοδότησης των ομολόγων.
Έδιναν εγγύηση τα ομόλογα και λάμβαναν ρευστότητα με επιτόκιο 1%.
Σταδιακά όμως όταν αποφασίσθηκε οι τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ , οι ελληνικές τράπεζες στράφηκαν στις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού και ακολούθησαν την ίδια τακτική μέσω της ρεπο αγοράς.
Συγκεκριμένα μια ελληνική τράπεζα κλείνει μια συμφωνία με μια ξένη και δίνει ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα και έναντι αυτών λαμβάνει ρευστότητα με επιτόκιο όχι 1% που έδινε η ΕΚΤ αλλά euribor + 0,80% ή 0,90%.
Προφανώς και πληρώνουν ακριβότερα οι τράπεζες την ρευστότητα που λαμβάνουν αλλά και πάλι είναι φθηνότερη σε σχέση με άλλες μορφές άντλησης κεφαλαίων.
Η ελληνική τράπεζα κερδίζει φθηνό χρήμα και η ξένη τράπεζα που δανείζει κερδίζει το επιτόκιο της συναλλαγής ενώ διαθέτει και εξασφαλίσεις ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες μέσω της ρέπο αγοράς έχουν δανεισθεί από ξένες τράπεζες πάνω από 20 δις ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης