Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

ΕΟΠΥΥ: Θα αποζημιώνει τα τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας

tags :
ΕΟΠΥΥ: Θα αποζημιώνει τα τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας
Για μια φορά τον χρόνο
Κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν για την περικοπή σε διαγνωστικές δαπάνες ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως σε ότι αφορά το «τεστ Παπ», θα αποζημιώνει τα τεστ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, μια φορά τον χρόνο.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Οργανισμός είναι ανοιχτός στον διάλογο και σε προτάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες προκειμένου να βελτιωθεί το πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών, που έχουν δοθεί και για τις άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.
Πάντως, ο ΕΟΠΥΥ δίνει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται «έκρηξη» σε τρεις κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων. Ειδικότερα από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν 1.011.538 αξονικές τομογραφίες (κόστος 51,9 εκατ. ευρώ), 581.242 μαγνητικές τομογραφίες (κόστος 92,5 εκατ. ευρώ) και 639.699 τρίπλεξ (κόστος 25,6 εκατ. ευρώ).
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνεται ότι καμία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν περικόπτεται, αλλά ότι αντίθετα θα είναι διαθέσιμες και θα αποζημιώνονται για τους ασφαλισμένους.
Ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα δικαίωσε το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, καθώς και ότι ο καθηγητής Κυτταρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Καρακίτσος, επιβεβαίωσε ότι οι Οδηγίες τεκμηριώνονται επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ορίζει ως έναρξη το 21ο έτος ηλικίας για το "τεστ Παπ" όταν οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν το 25ο έτος».
Παράλληλα τόνισε ότι «αν μιλάμε για πρόληψη χωρίς συμπτωματολογία η επανάληψη ανά τρία χρόνια τεκμηριώνεται πλήρως επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι εκτελείται ανά τρία χρόνια». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα η μικρότερη ηλικία εμφάνισης καρκίνου της μήτρας είναι το 29ο έτος».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης