Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ουκρανία - Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυρομαχικών κοντά στο Ντονέτσκ μετά το μνημόνιο ειρήνης με τους φιλορώσους αυτονομιστές

tags :
Ουκρανία - Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυρομαχικών κοντά στο Ντονέτσκ μετά το μνημόνιο ειρήνης με τους φιλορώσους αυτονομιστές
«Αυτή είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μια ζώνη κατάπαυσης του πυρός πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων» τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας
(upd) Ισχυρές εκρήξεις σε εργοστάσιο πυρομαχικών που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σημειώθηκαν σήμερα το πρωί, μερικές ώρες μετά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των ανταρτών και της ουκρανικής κυβέρνησης.
Στο εργοστάσιο που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης σημειώθηκε έκρηξη πρώτη φορά στις 09.45 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Στις 11.30, νέα σειρά πολύ ισχυρών εκρήξεων σημειώθηκε και πυκνός λευκός καπνός απλώθηκε πάνω από το εργοστάσιο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα αίτια των εκρήξεων δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής. Το κτίριο, ένα παλιό εργοστάσιο πυρομαχικών σοβιετικής εποχής, βρίσκεται σε τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες, περί τα 10 χλμ. από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.
Οι εκρήξεις αυτές σημειώνονται μετά την υπογραφή κατά τη διάρκεια της νύχτας μνημονίου ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση, τη Ρωσία, τους αντάρτες και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την εδραίωση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου. Το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής του μετώπου.

Nωρίτερα το bankingnews μετέδιδε: Σε κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν σήμερα το πρωί εκπρόσωποι της ουκρανικής πλευράς και των φιλορώσων αυτονομιστών καθώς και στη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία, ανακοινώθηκε μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Μινσκ.
«Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο» δήλωσε προς τους απεσταλμένους του Τύπου στο Κίεβο, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα.
Η συμφωνία προβλέπει εννέα σημεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η παύση της χρήσης των όπλων και η απόσυρση του βαρέως πυροβολικού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, είπε ο Κούτσμα.
«Αυτή είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μια ζώνη κατάπαυσης του πυρός πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.
Οι δυο εμπόλεμες παρατάξεις συμφώνησαν να μην χρησιμοποιούν βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές ενώ απαγορεύουν στα μαχητικά αεροσκάφη και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη ζώνη ασφαλείας που θα πρέπει να παρακολουθείται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, είπε ακόμη ο Λεονίντ Κούτσμα.
Σύμφωνα με το έγγραφο της συμφωνίας «όλες οι ένοπλες ομάδες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, οι στρατιώτες και οι μισθοφόροι» δεν θα εισέρχονται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.
«Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη πλήρους ασφάλειας», δήλωσε ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι από την πλευρά των αυτονομιστών που εκπροσωπούν την αποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές δεν συζητήθηκε.

(Πρώτη ενημέρωση 20/9 09:42)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης