Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στόχο για επιπλέον ανάπτυξη κατά 1,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 έθεσε η ομάδα των G20 - Θα αυξηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές

tags :
Στόχο για επιπλέον ανάπτυξη κατά 1,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 έθεσε η ομάδα των G20 - Θα αυξηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές
Μέσα σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας....
(upd) Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) ανακοίνωσαν σήμερα στην Αυστραλία πως έλαβαν νέα μέτρα για να αυξήσουν την αξία του ΑΕΠ κατά 1,8 μονάδα επιπλέον μέχρι το 2018, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις στις υποδομές. 
«Προκαταρκτικές αναλύσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ δείχνουν πως αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν το ΑΕΠ μας κατά 1,8% επιπλέον» αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση της G20 έπειτα από μια διήμερη σύνοδο στο Κερνς.
Μέσα σ' ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, επιπλέον πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί μέχρι το 2019 ο στόχος των 2 επιπλέον μονάδων που είχαν ορίσει το Φεβρουάριο οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών J. Lew κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη που χάνει έδαφος.
«Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να οδηγήσει την οικονομία της εκεί όπου θα έπρεπε να είναι» δήλωσε ο αμερικανός, σημειώνοντας:
«Αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ, είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο. Πρέπει πραγματικά να κάνει κανείς τα δύο πράγματα ταυτόχρονα».
«Η πρόκληση για την Ευρώπη έγκειται στο να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει αυτά τα δύο μαζί. Η ανησυχία μου είναι πως, αν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η ζήτηση αναβληθούν για υπερβολικά μεγάλη περίοδο, υπάρχει κίνδυνος οι αντίθετοι άνεμοι να είναι ισχυρότεροι» εξήγησε.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως οι μεγάλες οικονομίες επιβραδύνονται, ιδιαίτερα η Ευρωζώνη που πάσχει από μια αναιμική ανάπτυξη την οποία πρέπει να ενισχύσει πάση θυσία, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής


Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20 συμφώνησαν σε «μια πρωτοβουλία υπέρ των υποδομών»
Γίνεται επίσης λόγος για «μέτρα-κλειδιά» στην αναπτυξιακή στρατηγική, ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, καθώς «οι προσπάθειές μας είναι να προσελκύσουμε τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρεται στα συμπεράσματα. Συνέχεια σε όλα αυτά θα δοθεί στην σύνοδο κορυφής της G-20, τον Νοέμβριο, στο Brisbane της Αυστραλίας. Οι αυστραλοί οικοδεσπότες εκτιμούν ότι οι σημερινές αποφάσεις θα ενισχύσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις προσπάθειές τους να δρομολογήσουν τα περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ, νομικό πλαίσιο για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες, με στόχο να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή σχεδιάζουν οι χώρες της G20, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Ο γάλλος υπουργός δήλωσε πως 47 χώρες συμφώνησαν ήδη ότι μέχρι το 2017 θα έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Χτες το bankingnews έγραφε: Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20 που συναντώνται στο Κέιρνς της Αυστραλίας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εμφανίζονται διχασμένοι στου τρόπους ενίσχυσης τη παγκόσμιας ανάπτυξης.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η διήμερη σύνοδος των 20 υπουργών λειτουργεί ως πρόβα τζενεράλε για την σύνοδο κορυφής του G20, το Νοέμβριο στην πόλη Μπρίσμπαν.
Η σύνοδος γίνεται υπό την σκιά μεγάλων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των αυστραλιανών αρχών, αλλά και της αύξησης του επιπέδου κινδύνου για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα από μέτριο σε υψηλό.
Ο προεδρεύων, αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκεϊ, εστίασε στην παγκόσμια ανάπτυξη, στην προστασία του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και στο κλείσιμο των φορολογικών παραθύρων για τις μεγάλες πολυεθνικές. «Πρέπει να αλλάξουμε το πεπρωμένο της παγκόσμιας οικονομίας», είπε.
Ωστόσο, τα μέλη εμφανίζονται διχασμένα για το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι, ειδικά η ανάπτυξη σε ποσοστό 2% περισσότερο μέχρι το 2018, όπως επιδιώκεται στο σχέδιο του αυστραλού υπουργού Οικονομικών.
Ο στόχος φαντάζει μακρινός, καθώς Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία και άλλα μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως διαπιστώνει και ο ΟΟΣΑ.
Η Ουάσιγκτον φέρεται να πιέζει, ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, για μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αλλά αντιστέκεται η Γερμανία που επιμένει ότι το χρέος εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό για να επιτρέψει να αυξηθούν οι δαπάνες. Στο προοίμιο της συνόδου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, «χωρίς όμως νέα χρέη», όπως φρόντισε να διευκρινίσει.

Να μείνει ανοιχτή η πόρτα στη Μόσχα
Σημείο τριβής για την Αυστραλία είναι αν θα επιτραπεί να έρθει στην σύνοδο κορυφής ο V. Putin. Το κλίμα εδώ είναι αρνητικό για τον ρώσο πρόεδρο, μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ουκρανία, όπου στους περίπου 300 νεκρούς υπήρχαν 38 από την Αυστραλία. Ο αυστραλός υπουργός Οικονομίας είπε ότι για τυχόν αποκλεισμό της Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει όλο το G20, ωστόσο οι περισσότερες χώρες υποστηρίζουν ότι η πόρτα θα πρέπει να μείνει ανοικτή στην Μόσχα.

(Πρώτη ενημέρωση 20/9 17:18)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης