Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Πωλούν καυσόξυλα από Αλβανία, Βουλγαρία και λένε ότι είναι από τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο - Ο Έλληνας λατρεύει το παραμύθι

tags :
Πωλούν καυσόξυλα από Αλβανία, Βουλγαρία και λένε ότι είναι από τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο - Ο Έλληνας λατρεύει το παραμύθι
Στα 110 ευρώ το κυβικό τα καυσόξυλα
Aν η Αλβανία, η Βουλγαρία ακόμη και τα Σκόπια προχωρήσουν σε εμπάργκο κατά της Ελλάδας (σενάριο επιστημονικής φαντασίας) τα νοικοκυριά που ζουν στις μεγαλουπόλεις θα ξεπαγιάσουν το φετινό χειμώνα καθώς δεν θα έχουν ξύλα να βάλουν στο τζάκι τους.
Οι βόρειοι γείτονες μας είναι η κύρια πηγή προέλευσης καυσοξύλων και τροφοδοτούν την εγχώρια αγορά με τις αναγκαίες ποσότητες. Ωστόσο οι μεταπωλητές ξύλων σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν διανοούνται να πουν την προέλευση των ξύλων διότι έτσι διαμορφώνουν την τελική τιμή πώλησης στα μέτρα τους ενώ ο Έλληνας καταναλωτής νοιώθει καλύτερα όταν τα ξύλα που αγοράζει νομίζει ότι προέρχονται από τον Όλυμπο.
Σε διάστημα δύο ετών ( 2012-2014) το ύψος των εισαγωγών ξύλων ανήλθε σε 163.418.642 τόνους. Το 2012 διαμορφώθηκαν σε 88.441.021 τόνους , για να μειωθούν σε 59.800.300 τόνους το 2013. Μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου οι εισαγωγές καυσοξύλων ανέρχονταν σε 15.150.250 τόνους.

Το ισχυρό ευρώ που έχουν στα χέρια τους οι Έλληνες επιτρέπει να αγοράζουν το προϊόν σε ανταγωνιστικές τιμές. Οι εισαγωγείς κλείνουν συμφωνίες στο άψε -σβήσε χάρη στο ευρώ το οποίο παραμένει ένα ισχυρό νόμισμα .
Η Αλβανία ήταν η βασική χώρα προέλευσης ξύλων το 2012. Οι συνολικές ποσότητες έφθαναν τους 41,5 εκατομμύρια τόνους.
Τα Σκόπια ήταν η δεύτερη χώρα αφού οι εισαγωγές ανήλθαν σε 15,2 εκατ. τόνους. Οι χώρες όπως το Μαυροβούνιο η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία η Τουρκία και η Λευκορωσία εμφανίζονται στις λίστες εισαγωγών με μικρότερες ποσότητες.
Το 2013 η Αλβανία παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης με 33.631.308 όπως και τη νέα σεζόν που μόλις άρχισε.
Οι εισαγωγείς κινούνται με βάση το χαμηλό κόστος αγοράς έτσι ώστε η τελική διαμορφούμενη τιμή να είναι προσιτή στον καταναλωτή.
Στα 110 ευρώ το κυβικό εκτιμάται να διαμορφωθεί η πώληση καυσοξύλων.
Το ένα κυβικό ξύλο το οποίο να σημειωθεί είσαι στεγνό υπολογίζεται στα 500 κιλά όταν όμως είναι χλωρό ισοδυναμεί με 700 κιλά.
Οι εισαγωγείς καυσοξυλων λένε ότι ζήτηση θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης παρά τη μικρή μείωση του φόρου η τελική του τιμή παραμένει υψηλή.
Μόνο όταν η τελική του τιμή υποχωρήσει στα 0,70 λεπτά του ευρώ μπορεί να περιορίσει τις άλλες μορφές θέρμανσης.
Η γραφειοκρατία παρούσα και στα καυσόξυλα.
Οι εισαγωγείς μιλούν για ένα ακόμη παράδοξο της γραφειοκρατίας. Το υπουργείο Ανάπτυξης τους υποχρεώνει η πώληση να γίνεται με βάση το κυβικό ενώ το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από τους λογιστές των εταιρειών να δηλώνουν τη πώληση ξύλων σε τόνους.

Εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ έμειναν στο ταμείο
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών έχει αδιάθετα κεφάλαια καθώς τα κριτήρια που έχει βάλει στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης κάλυψε μικρές κοινωνικές ομάδες.
Τα αυστηρά κριτήρια επιλογής επιδόματος είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών 70 εκατ. ευρώ. Η αρχική πίστωση έφθανε τα 190 εκατ. ευρώ και διανεμήθηκε το ποσό των 120 εκατ. ευρώ το διάστημα Οκτώβριος 2013-2014.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες για το φετινό χειμώνα (2014-2015)η συνολική πίστωση θα ανέλθει στα 210 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν επιβεβλημένη τη βελτίωση κριτηρίων χορήγησης έτσι ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων.
Κατά την πρώτη εφαρμογή χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης το Νοέμβριο του 2012 ,η υπουργική απόφαση προέβλεπε ότι θα δίνονταν 80 εκατ. ευρώ ,το 2013 το ποσό των 270 εκατ. ευρώ και στα 300 εκατ. ευρώ το 2014.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης