Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Νέες ρυθμίσεις για τους εποχικούς εργάτες με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Νέες ρυθμίσεις για τους εποχικούς εργάτες με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
Έρχεται να καλύψει τα νομικά κενά που επιτρέπουν την εκμετάλλευση των εποχικών εργατών
Νέες ρυθμίσεις σχετικά με τους εποχικούς εργάτες προωθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί στο προσεχές μέλλον στη Βουλή.
Αρχικά, σημειώνεται πως με το νέο νόμο ορίζεται πως ο εποχικός εργάτης θα δικαιολογείται, όταν «το αναγκαίο επίπεδο εργατικού δυναμικού είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που απαιτείται για τις συνήθεις δραστηριότητες», ενώ με «υπουργική απόφαση θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων εργασίας ανά χώρα προέλευσης».
Επιπλέον, προσδιορίζεται ότι μια αίτηση για την χορήγηση άδειας εποχικού εργάτη θα «θεωρείται απαράδεκτη εάν εφαρμόζονται όγκοι εισδοχής και έχει συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος ανώτατος αριθμός θέσεων εργασίας».
Με τον νέο νόμο, ο εργοδότης οφείλει πέρα από τη λεπτομερή καταγραφή του χρόνου, του τόπου και του αντικειμένου απασχόλησης του εποχικά εργαζόμενου, να αποδεικνύει στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι παρέχει στον εργαζόμενο κατάλληλο κατάλυμα με προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας.
Το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ο εργοδότης, ο οποίος θα παραβεί τις νόμιμες υποχρεώσεις του ή δεν ενημερώσει κατάλληλα την αρμόδια γ.γ. ορίζεται στα 500 ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για αποκλεισμό από τη δυνατότητα μετάκλησης εργατών για τα 5 έτη που θα ακολουθήσουν την παράβαση.
Ωστόσο, υπάρχει και μια δικλείδα ασφαλείας για τους εργοδότες, η οποία τους προστατεύει σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ο εποχικά εργαζόμενος δεν έρθει για εργασία.
Εν τοιαύτη περιπτώσει, ο εργοδότης θα λαμβάνει επιστροφή του συνολικού ύψους της ασφαλιστικής εισφοράς που έχει προκαταβάλει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης