Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Έλλειμμα 14,5 εκατ ευρω το 2014 για τον ΕΔΟΕΑΠ - Απόδοση αγγελιόσημου απο τα ΜΜΕ του διαδυκτίου πρότεινε το ΔΣ

tags :
Έλλειμμα 14,5 εκατ ευρω το 2014  για τον ΕΔΟΕΑΠ - Απόδοση αγγελιόσημου απο τα ΜΜΕ του διαδυκτίου πρότεινε το ΔΣ
Το ταμείο των δημοσιογράφων ελπίζει στο διαδίκτυο
Σήμα κινδύνου έστειλε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ στην έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΠ κ. Πάνος Σόμπολος με το δικό του προσωπικό στυλ αναφέρθηκε στις κακές πρακτικές που ακολουθούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις του Ταμείου, ενω αρκετές φορές οι αποφάσεις των Δ.Σ  λειτούργησαν με γνώμονα τις προσωπικές εξυπηρετήσεις διαμορφώνοντας περιβάλλον κακοδιοίκησης.
Είπε χαρακτηριστικα ότι προστάτευαν τον γκόμενο και την γκόμενα, χωρίς ωστόσο να αποδίδει προσωπικες ευθύνες σε κάποιον.
Το μέλος του ΔΣ.του ΕΔΟΕΑΠ κ. Πόπη Χριστοδουλίδου έριξε τις ευθύνες για την τρέχουσα κατάσταση του Ταμείου στο σύνολο των μελών των διοικητικών συμβουλίων του παρελθόντoς.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι εργόδοτες δεν καταβάλλουν εισφορές και ο κοινωνικός πόρος,που ειναι το αγγελιόσημο στην ούσια, δεν αποδίδεται διότι οι εκδότες με τεχνάσματα αποφεύγουν τις νόμιμες καταβολές.
Το τέχνασμα που χρησιμοποιούν είναι ότι η διαφήμιση πηγαίνει στα μέσα του διαδικτύου, τα οποία δεν υποχρεούνται να αποδίδουν αγγελιόσημο στον ΕΔΟΕΑΠ.
Ο πρόεδρος κ. Πάνος Σόμπολος είπε ότι η διαφημιστική δαπάνη κατανέμεται σε ποσοστό 80% στα μέσα ενημέρωσης του διαδυκτίου και μόλις το 20% πηγαίνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που υποχρεούνται να αποδίδουν αγγελιόσημο στον ΕΔΟΕΑΠ.
Οι πρακτικες αυτές διαμορφώνουν χαμηλότερα έσοδα, ενώ κρατούν τα έξοδα στα ύψη.
Με έλλειμα 14,5 εκατομμυρίων ευρώ εκλεισε το 2014, αφου τα έσοδα έφθασαν μόλις τα 26,5 εκατ ευρώ, ενώ τα έξοδα στα 41,7 εκατ ευρω.
Το 2010 τα έξοδα ήταν στα 75 εκατ.ευρώ και τα έσοδα στα 45 εκατ ευρώ.
Η σημερινή  οικονομικη κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ δείχνει ότι τελειώνει ο χρόνος του ταμείου αν δεν αυξηθούν άμεσα οι οικονομικοί του πόροι.
Το Φεβρουάριο του 2015 εμφάνισε περιουσιακά στοιχεία ύψους 32,1 εκατ ευρω.
Σε αυτά περιλαμβάνονται ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις. 
Τον Μάρτιο του 2013 η περιουσιακη κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ ήταν 61,7 εκατ  ευρώ.  
Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Πάνος Σόμπολος, όπως και τα μέλη του ΔΣ, διατύπωσαν την άποψη ότι πρέπει να συνεισφέρουν στα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ και τα μεσα ενημέρωσης του διαδυκτίου.
Το παράδοξο στην περίπτωση αυτή ειναι ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ενημερωτικά σάιτ δεν γίνονται αποδεκτοί με βάση το καταστατiκό της ΕΣΗΕΑ, (το οποιο δεν ήταν δυνατο να προβλέπει το ιντερνετ πριν από 50 χρόνια) έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνουν μέλη του ΕΔΟΕΑΠ.
Η οικονομική καταστροφή του Ταμείου έγινε με το κούρεμα των ομλόγων απο το PSI  με αποτέλεσμα να χαθουν περίπου 100 εκατ  ευρώ.
Η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με πρόεδρο την κα Σπανοπούλου είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την δικαίωση του Ταμείου.
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 27 Μαίου με την προυπόθεση όμως οτι ο ΕΔΟΕΑΠ θα  καταβάλλει το ποσό των 903.000 ευρω για τη νόμιμη έκδοση του παράβολου. Αποφάσεις που κοστίζουν και δεν φέρνουν αποτέλεσμα, διότι όπως ισχυρίζονται γνώστες του θέματος, δεν υπάρχει περίπτωση δικαίωσης απο τη Δικαιοσύνη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν ήταν υποχρεωμένος με βαση τη νομοθεσία  να είχε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος .
Όσοι διατυπώνουν το επιχείρημα αυτό μιλούν για εκληματικό λάθος απο την πλευρά της τότε διοίκησης.
Σήμερα το διοικητικο συμβούλιο τρέφει ελπίδες για τη σωτηρία του Ταμείου στην νεά κυβέρνηση, κάνοντας συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
Το ερώτημα των απλών μελών ήταν ποια πολιτική ειναι σε θέση να φέρει χρήματα στον ΕΔΟΕΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί η κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών στα έντυπα στέρησε περίπου 10 εκατομμυρια ευρώ ως έσοδα από το Ταμείο.
Επίσης, η υψηλη ανεργία που χτύπησε τον κλάδο ειναι ενα επιπλέον πρόβλημα.
Συνολικά 1718 δημοσιογράφοι ειναι καταγεγραμενοι ως άνεργοι με βάση τα στοιχεία του ΕΔΟΕΑΠ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η σημερινη διοίκηση ανέλαβε πριν απο δύο χρόνια και στο δευτερο δεκαήμερο του Μαρτίου θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικου συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης