Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αύξηση του ορίου κατανάλωσης του Κοινωνικού Τιμολογίου ζητούν οι δικαιούχοι

tags :
Αύξηση του ορίου κατανάλωσης του Κοινωνικού Τιμολογίου ζητούν οι δικαιούχοι
Υποστηρίζουν πως μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει συνήθως περισσότερες κιλοβατώρες το τετράμηνο, με αποτέλεσμα να χάνει τα πλεονεκτήματα του ΚΟΤ
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες μιας τετραμελής οικογένειας, καθώς αυτή καταναλώνει συνήθως ρεύμα πάνω από το όριο των 1.500 Kwh το τετράμηνο που προβλέπει η συγκεκριμένη πρόνοια.  
Ως βασικό κριτήριο για ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο – ΚΟΤ είναι το ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου να μη ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
Ωστόσο το ΚΟΤ με βάση τις καταναλώσεις που δίνει σε πολύ χαμηλές τιμές δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δικαιούχων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται συνολικά στα 3 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που στο ΚΟΤ δεν έχει ενταχθεί το σύνολο των δικαιούχων, αλλά μόλις περί τις 700.000 από αυτούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ένας δικαιούχος ξεπερνά το όριο της κατανάλωσης στο τετράμηνο, μπορεί να τιμολογηθεί με το χαμηλό τιμολόγιο το επόμενο τετράμηνο.
Με κατανάλωση 800 Kwh το κόστος ανά Kwh διαμορφώνεται στα 0,03941 ευρώ και από τις 800 έως τις 1.500 Kwh το κόστος ανέρχεται σε 0,04922 ευρώ.
Στην περίπτωση όμως που ο καταναλωτής «ξεφύγει» από το όριο της κατανάλωσης το κόστος διαμορφώνεται στα 0,09460 μέχρι τις 2.000 Kwh και όταν ο καταναλωτής υπερβεί και το όριο των 2.000 Kwh θα τιμολογηθεί με 0,10252 ανά Kwh.
Το World Energy News έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από αρκετούς καταναλωτές σχετικά με τα όρια κατανάλωσης του ΚΟΤ, υποστηρίζοντας πως συνήθως μια τετραμελή οικογένεια ξεπερνά τις καθορισμένες καταναλώσεις ρεύματος με αποτέλεσμα να χάνει το πλεονέκτημα του χαμηλού τιμολογίου.

Ζητούν επέκταση των ορίων κατανάλωσης, σκέφτονται μεταφορά της παροχής σε ιδιώτη προμηθευτή  

Αρκετοί θεωρούν ότι το τιμολόγιο του ΚΟΤ είναι «δώρον άδωρον» και γι’ αυτό υποστηρίζουν πως θα πρέπει να επεκταθούν τα όρια των καταναλώσεων.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τουλάχιστον ανέφεραν οι ίδιοι, είναι προτιμότερο να μεταφερθούν σε έναν ιδιώτη προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος που προσφέρει χαμηλότερα τιμολόγια.
Η είσοδος των ΕΛΤΑ στην αγορά ενέργειας, δίνει καλύτερα τιμολόγια από τη ΔΕΗ με την τιμή της Kwh και με κατανάλωση μικρότερη των 2.000 Kwh να τιμολογείται στα 0,08600 ευρώ και εφόσον ο καταναλωτής είναι συνεπής του δίνει επιπλέον έκπτωση 10%, με αποτέλεσμα η τιμή της Kwh να διαμορφώνεται στα 0,07740 ευρώ.
Στην περίπτωση που η κατανάλωση ξεπερνά τις 2.000 Kwh το αρχικό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 0,08400 και με την έκπτωση του 10% διαμορφώνεται στο 0,07560 ευρώ.
Η αλλαγή των ορίων κατανάλωσης των τιμολογίων των ΚΟΤ χρειάζεται απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη.
Τα τιμολόγια ΚΟΤ χρηματοδοτούνται από τα έσοδα των ΥΚΩ, που υπάρχει ως ρυθμιζόμενη χρέωση σε όλα τα τιμολόγια ρεύματος.
Μέρος των χρημάτων αυτών καλύπτει το οικονομικό έλλειμμα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης