Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα «κλείνουν το μάτι» στους καταθέτες - Οι νέες επιλογές των αποταμιευτών

tags :
Τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα «κλείνουν το μάτι» στους καταθέτες - Οι νέες επιλογές των αποταμιευτών
Οι Έλληνες καταθέτες ψάχνουν για αποδόσεις
Στα στοιχεία που ανακοίνωσε η τράπεζα της Ελλάδος, την Τετάρτη το μεσοσταθμικό επιτόκιο καταθέσεων αγγίζει μόλις το 0,31%.
Με τα επιτόκια καταθέσεων πλέον να είναι μηδενικά στις ελληνικές τράπεζες οι καταθέτες -αποταμιευτές που έχουν ήδη τα χρήματα τους  στα ελληνικα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν στραφεί σε άλλου είδους επενδύσεις.
Μιλάμε για χρήματα που υπόκεινται στους κεφαλαιακούς περιορισμούς και κατά το παρελθόν οι καταθέτες συνήθιζαν  να τα τοποθετούν σε προθεσμιακές καταθέσεις με σκοπό να έχουν καλύτερη απόδοση.
Έτσι μια νέα αγορά έχει αναπτυχθεί αυτή  των ελληνικών ομολόγων τόσο των κρατικών όσο και το εταιρικών (κάτω από το Ελληνικό Δίκαιο)τα οποία μάλιστα προσφέρουν αρκετά ελκυστική απόδοση σε σχέση με τις συνήθεις προθεσμιακές καταθέσεις.
Ενδεικτικά το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έχει κουπόνι 3% και απόδοση στην λήξη του 5,52%  και το πενταετές με κουπόνι 4,37%.
Για κάποιους βέβαια που οι επενδύσεις τους δεν θέλουν να είναι τόσο μακροπρόθεσμες, επιλέγουν τα έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου τα οποία είναι τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας λήξης.
Στην χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,35%.
Με την ίδια λογική επενδύουν και σε εταιρικά ελληνικά ομόλογα τα οποία παρουσιάζουν επίσης αρκετά υψηλά κουπόνια.
Όπως αυτό της Housemarket (Ομιλος Φουρλής) με κουπόνι 5% και απόδοση στη λήξη 4,42%.
´Αλλες εταιρείες οι οποίες έχουν εκδώσει ομόλογα είναι η Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η Systems Sunlight ABEE (Γερμανός) και η Τέρνα Ενεργειακή με κουπόνι 3,85% και απόδοση στη λήξη 3,8%.
Ελάχιστο ποσό συμμετοχής για τα ομόλογα είναι το ποσό των 1000 ευρώ.
Αποτέλεσμα ακόμη και πιο μικροί  αποταμιευτές να έχουν επιδοθεί στο κυνήγι των καλύτερων αποδόσεων.
Επιπλέον πλεονέκτημα έχουν οι επενδυτές των ελληνικών κρατικών ομολόγων αφού το κουπόνι είναι αφορολόγητο και για τα έντοκα γραμμάτια επίσης έως το ποσό των 15.000€.
Η στροφή αυτή πάντως των καταθετών στα ελληνικά ομόλογα και συγκεκριμενα στα εταιρικά έχει άλλο ένα θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, ενισχύει την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Οι επιχειρήσεις μπορούν με αυτό τον τρόπο (την έκδοση ομολόγων) να εξασφαλίζουν την αναγκαία ρευστότητα που χρειάζονται.
Ρευστοτητα στην ουσία που οι εταιρείες  δεν μπορούν να διασφαλίσουν μέσω του ελληνικου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αθανασία Ακρίβου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης