Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Οι τραπεζίτες προειδοποιούν όσους «σηκώνουν» χρήματα: Προσέχτε τους ληστές, μην αφήνετε μετρητά στο σπίτι και τους συμβουλεύουν να τα ξαναφέρουν πίσω στις τράπεζες

Οι τραπεζίτες προειδοποιούν όσους «σηκώνουν» χρήματα: Προσέχτε τους ληστές, μην αφήνετε μετρητά στο σπίτι και τους συμβουλεύουν να τα ξαναφέρουν πίσω στις τράπεζες
Ηχηρό καμπανάκι στους πελάτες τους, που τις τελευταίες ημέρες έχουν επιλέξει να «σηκώσουν» μετρητά χτυπούν οι τραπεζίτες. Όχι μόνο γιατί οι μαζικές αναλήψεις προκαλούν πιέσεις στο σύστημα αλλά, κυρίως, γιατί ο κίνδυνος ληστειών –και πολύ συχνά ένοπλων- έχει πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.
Καθώς οι ληστές γνωρίζουν ότι ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά έχουν «κομπόδεμα» στα σπίτια τους, γίνονται ολοένα και πιο θρασείς, «χτυπώντας» ακόμα και μέρα – μεσημέρι.
Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και η φημολογία για σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή οδηγούν μαζικά τους καταθέτες στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών. Ολόκληρη την εβδομάδα, με αποκορύφωμα όμως τη Δευτέρα και την Τρίτη, ήταν αρκετά συχνό το φαινόμενο καταθέτες -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- να «σηκώνουν» ποσά έως 10.000 ευρώ, με σκοπό να τα κρύψουν σε ασφαλές μέρος.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη συχνά οι πελάτες ζητούσαν μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα -200 ή και 500 ευρώ- προκειμένου να τα κρύβουν πιο εύκολα.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η τάση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και αυτό γιατί δεν αποκλείουν να υπάρξει κύμα ληστειών, με δεδομένο ότι οι εγκληματίες γνωρίζουν πλέον ότι σε πολλά σπίτια υπάρχουν μεγάλα ποσά σε μετρητά.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχο σκηνικό είχε συμβεί και πέρυσι την ίδια εποχή, όταν ήταν ιδιαίτερα έντονη η φημολογία περί επιστροφής στη δραχμή.
Οι τραπεζίτες προσθέτουν επίσης ότι η ανησυχία από την πλευρά των καταθετών θυμίζει τα σκηνικά του Απριλίου και του Μαΐου του 2010, πριν «κλειδώσει» η βοήθεια από την τρόικα. Τότε, πραγματοποιήθηκαν μαζικές εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Με τη διαφορά όμως ότι πέρυσι τις εκροές έκαναν κυρίως μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στην Κύπρο, την Ελβετία και σε άλλες χώρες, Τώρα όμως, το κύμα των αναλήψεων αφορά κυρίως μικροκαταθέτες, οι οποίοι «σηκώνουν» τις οικονομίες τους, προκειμένου να φυλάξουν τα χρήματα σπίτι τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.
Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ληστών, οι οποίοι χτυπούν σπίτια, αποθήκες, ακόμη και εξοχικές κατοικίες, οπουδήποτε δηλαδή υπάρχει η υπόνοια ότι κρύβονται χρήματα. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις αναλήψεων από ΑΤΜ ή από το κατάστημα, οι ληστές καραδοκούν. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, αλλά και πηγές από την αστυνομία, τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα ληστειών αυτού του τύπου, καθώς οι σπείρες παρακολουθούν όσους κάνουν ανάληψη (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) και «χτυπούν», γνωρίζοντας ότι η λεία τους μόνο ευκαταφρόνητη δεν θα είναι.

Δημήτρης Πεφάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης