Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Πώς θα κερδίσετε από τις πιστωτικές κάρτες - Δώρα ρεκόρ από τράπεζες και επιχειρήσεις

  Πώς θα κερδίσετε από τις πιστωτικές κάρτες  - Δώρα ρεκόρ από τράπεζες και επιχειρήσεις
«Ανάσα» στο τζίρο μέσω «πλαστικού χρήματος»,  ο οποίος έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30% τους τελευταίους μήνες επιδιώκουν να δώσουν τράπεζες αλλά και λιανεμπορικές επιχειρήσεις μέσω των ειδικών, co-branded πιστωτικών καρτών....
Πρόκειται για πιστωτικές κάρτες, προϊόν συνεργασίας της τράπεζας με συγκεκριμένη επιχείρηση, αλυσίδα επιχειρήσεων, ακόμη και… ποδοσφαιρική ομάδα, μέσω των οποίων, όσοι τις χρησιμοποιούν απολαμβάνουν ειδικά προνόμια στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Επιπλέον εκπτώσεις, ειδικές προσφορές, επιστροφή χρημάτων, άτοκες δόσεις και μια σειρά από άλλα προνόμια συγκαταλέγονται στα δέλεαρ που προσφέρουν οι εταιρείες, προκειμένου οι πελάτες των τραπεζών να κάνουν εκεί τις συναλλαγές τους. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, καθώς ο τζίρος πέφτει, οι εταιρείες κάνουν ακόμα μεγαλύτερες προσφορές. Ενδεικτικό παράδειγμα της τάσης αυτής είναι η κίνηση των καταστημάτων Attica που σε συνεργασία με τη Eurobank διαθέτουν την ειδική κάρτα Attica Visa. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, πέρα από την επιστροφή 10% στις αγορές που πραγματοποιούνται εντός των καταστημάτων, για όσους ξοδέψουν περισσότερα από 200 ευρώ σε μία συναλλαγή, προσφέρεται επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή, ουσιαστικά όσοι κάνουν μεγάλες αγορές από το Attica γλιτώνουν συνολικά το 25% των χρημάτων που δαπανούν.
Η κίνηση αυτή είναι μία από τις πολλές προωθητικές ενέργειες που κάνουν οι μεγάλες τράπεζες. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί η co-branded κάρτα της Εθνικής Τράπεζας με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης συλλέγει πόντους από κάθε αγορά που πραγματοποιεί στα σούπερ μάρκετ ΑΒ, σε άλλες επιχειρήσεις, αλλά και για μεταφορά οφειλών από άλλες τράπεζες. Στο τέλος κάθε μήνα, για κάθε 200 πόντους που έχει συλλέξει, παίρνει μια δωροεπιταγή 6 ευρώ στο μηνιαίο λογαριασμό του.
Αντίστοιχα, η Alpha Bank μεταξύ άλλων διαθέτει ειδική co-branded κάρτα με την εταιρεία Notos Com, η οποία προσφέρει 10% επιστροφή για αγορές στα καταστήματα notosgalleries και notoshome αλλά και δωρεάν πάρκιν με κάθε αγορά, καθώς και έως 36 άτοκες δόσεις.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς, πέρα των άλλων καρτών συνεργάζεται και με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, επιβραβεύοντας όσους αγοράσουν εισιτήρια διαρκείας, κάνουν συναλλαγές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή μεταφέρουν χρήματα με δώρα που περιλαμβάνουν επισκέψεις στον αγωνιστικό χώρο ή ακόμα και ταξίδι στο εξωτερικό για να παρακολουθήσουν κάποιο αγώνα της ομάδας.
Η Marfin Egntia Bank διαθέτει από την πλευρά της E-shop.gr Visa η οποία προσφέρει  6 άτοκες δόσεις ή έκπτωση 2% σε όλες τις αγορές που πραγματοποιεί ο κάτοχος της στο E-shop.gr και επιστροφή 1% για συναλλαγές σε άλλες επιχειρήσεις.
Ειδική co-branded κάρτα American Express σε συνεργασία με τον όμιλο της Alpha Bank διαθέτουν τα καταστήματα Καλογήρου, μέσω της οποίας όσοι κάνουν αγορές πολλών ευρώ μπορούν να αποκτήσουν ακόμη και δωρεάν… παπούτσια, ενώ οι περισσότερες άλλες τράπεζες συνεργάζονται με τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις της χώρας για το σκοπό αυτό.

Προσοχή στις παγίδες
Μπορεί τα δώρα από της co-branded κάρτες να είναι μεγάλης αξίας, δεν σημαίνει όμως ότι λείπουν οι κλασικές «παγίδες» του πλαστικού χρήματος. Αν κάποιος δηλαδή δεν είναι αρκετά προσεκτικός στη χρήση της κάρτας, κινδυνεύει να πληρώνει στην τράπεζα κάθε μήνα πολλά περισσότερα χρήματα από την αξία των όποιων δώρων παίρνει. Και αυτό γιατί τα επιτόκια (όπως εξάλλου ισχύει σχεδόν σε όλες τις πιστωτικές κάρτες) είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά, ξεπερνώντας σε πραγματικούς όρους το 16% ή και το 18% κατά περίπτωση. Επιπλέον, στην περίπτωση μεταφοράς υπολοίπου από άλλες κάρτες, συχνά δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, γεγονός που σημαίνει ότι αν ο πελάτης δεν αποπληρώσει άμεσα το χρέος, επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια για όλα τα χρήματα που οφείλει.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης