Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κέρδη ρεκόρ από το δολάριο-Φθηνά ψώνια με σύμμαχο την ισοτιμία

Κέρδη ρεκόρ από το δολάριο-Φθηνά ψώνια με σύμμαχο την ισοτιμία
Μεγάλα κέρδη, που φτάνουν τις αρκετές εκατοντάδες ευρώ, μπορούν να αποκομίσουν όσοι κάνουν ψώνια σε δολάρια, καθώς η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έφτασε ξανά το 1,40, «σκαρφαλώνοντας» σε υψηλά οκταμήνου.
Είτε σκοπεύετε να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο επόμενο διάστημα, είτε προτιμάτε να κάνετε τις αγορές σας ηλεκτρονικά, το άλμα των τελευταίων εβδομάδων που έχει κάνει το ευρώ έναντι του δολαρίου αντιστοιχεί σε κέρδος που φτάνει ακόμα και το 50%.
Τις τελευταίες εβδομάδες ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει πάρει ξανά την ανηφόρα έναντι του δολαρίου, ενώ λίγους μήνες πριν η ισοτιμία είχε «γυρίσει» υπέρ του αμερικανικού νομίσματος. Σήμερα, η ισοτιμία «φλερτάρει» με τα υψηλά έτους, λίγο πιο πάνω από το 1,40, δημιουργώντας «ευρω-ευκαιρίες» για όσους έχουν τα διαθέσιμα μετρητά.
Όπως εξηγούν οι διεθνείς αναλυτές, η οικονομική ανάκαμψη των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τα μεικτά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία δίνουν «τροφή» στην άνοδο του ενιαίου νομίσματος, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η πορεία αυτό μπορεί να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, έως και το τέλος του έτους.
Πέρα από το μακροοικονομικό περιβάλλον, για το «πορτοφόλι» των καταναλωτών, η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται με τις ήδη χαμηλότερες τιμές σε μια σειρά από προϊόντα που πωλούνται στις ΗΠΑ και δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες τόσο για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, όσο και- κυρίως- για όσους επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα μεγαλύτερα υπερατλαντικά κέρδη προκύπτουν από τις αγορές ηλεκτρονικών και ειδών ένδυσης, που είναι εξάλλου και τα πιο δημοφιλή στους ταξιδιώτες. Σημαντικές ευκαιρίες μπορεί κανείς να βρει σε καλλυντικά και κοσμήματα συγκεκριμένων εταιρειών ενώ τα κέρδη αυξάνονται σε περίοδο εκπτώσεων (ενδεικτικά μετά τα Χριστούγεννα στις Ηνωμένες Πολιτείες) ή σε ειδικά εκπτωτικά καταστήματα (outlets), όπου και το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών μπορεί να ξεπερνά και το 70% σε σχέση με τα όσα ισχύουν στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, το iPad Wifi στα 32GB κοστίζει 729 δολάρια ή περίπου 530 ευρώ στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη (δεν διατίθεται στην Ελλάδα) η τιμή του είναι 699 ευρώ. Δηλαδή προκύπτει κέρδος σχεδόν 170 ευρώ για αγορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αντίστοιχα, ένας φορητός υπολογιστής Vaio P της Sony κοστίζει 900 δολάρια ή 655 ευρώ στις ΗΠΑ ενώ στη Ελλάδα το κόστος είναι 1.000 ευρώ. Το κέρδος που προκύπτει είναι 350 ευρώ. Ακόμα όμως και σε μικρότερης αξίας αντικείμενα υπάρχουν σημαντικά οφέλη. Το κλασικό παντελόνι τζιν Levi’s 501 κοστίζει 50 δολάρια ή 35 ευρώ στις ΗΠΑ ενώ στην Ελλάδα πωλείται έναντι 80 ευρώ. Δηλαδή από ένα μόνο παντελόνι όποιος το αγοράσει στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζει 45 ευρώ, ή παραπάνω από 50% της αξίας του!
Συνολικά, το κέρδος από τη διαφορά της ισοτιμίας και τις χαμηλότερες τιμές φτάνει σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε, στην περίπτωση που κάποιος είναι διατεθειμένος να βάλει «βαθιά» το χέρι στην τσέπη, δίνοντας από 2.000 ευρώ και πάνω για αγορές, ουσιαστικά κερδίζει τόσα χρήματα ώστε η μετάβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η διαμονή να είναι δωρεάν. Εξάλλου, αρκετά συχνά στο παρελθόν (προ κρίσης βέβαια) αρκετοί ήταν εκείνοι που ταξίδευαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με βασικό σκοπό να ψωνίσουν.
Ακόμα μεγαλύτερα κέρδη μπορούν να εξασφαλίσουν εκείνοι που θα πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές αγορές σε δολάρια, μια και δεν επιβαρύνονται με το κόστος του ταξιδιού ή και της διαμονής.
Στον αντίποδα όμως, θα πρέπει να υπολογίσουν το κόστος των μεταφορικών, τα οποία μπορεί να είναι σημαντικά σε ογκώδη αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα ρούχα. Και επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιβολής τελωνειακών δασμών. Σε αυτή την περίπτωση οι e-αγορές σε δολάρια είναι «δώρο-άδωρο» μια και οι δασμοί ισοφαρίζουν ή και ξεπερνούν το κέρδος από την ισοτιμία.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης