Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ο χρυσός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ενώ το δολάριο κατρακυλάει...

tags :
Ο χρυσός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ενώ το δολάριο κατρακυλάει...
(upd 4) Μετά τα 1.380 δολάρια, ξεπέρασε και τα 1.390 δολάρια ανά ουγγιά η τιμή του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει το ράλι που αναμενόταν ως το τέλος του έτους. Ο χρυσός αυξάνει την αξία του πάνω στην πλάτη του δολαρίου, το οποίο έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα.
Η παρέμβαση της Νομισματικής Επιτροπής της Σιγκαπούρης που αποφάσισε να ανατιμήσει το δικό της νόμισμα (δολάριο Σιγκαπούρης) έφερε κλίμα ευφορίας στην ασιατική αγορά και ενίσχυσε τις πιέσεις στο αμερικανικό δολάριο. Ολόκληρη η ασιατική αγορά έχει επηρεαστεί θετικά και εν πολλοίς αυτή η ενέργεια του οικονομικού επιτελείου της Σιγκαπούρης άνοιξε ουσιαστικά τον ασκό του Αιόλου για τη νέα διολίσθηση του δολαρίου, που βρίσκεται με την... πλάτη στον τοίχο σε ό,τι αφορά τις ασιατικές αγορές. Αν, πάντως, οι Κινέζοι που ακόμη στυλώνουν τα πόδια μπροστά στο ενδεχόμενο ανατίμησης του γουάν, εκτιμούν ότι η υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με τα νομίσματα των ασιατικών χωρών είναι νίκη που πρέπει να τους πιστωθεί, μάλλον δεν έχουν υπολογίσει ότι θέλοντας και μη το νόμισμά τους αποδεικνύεται ολοένα και πιο ακριβότερο σε σύγκριση με το δολάριο, βάσει των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται.
Στην πραγματικότητα, το ράλι του χρυσού έχει μικρότερη αξία από αυτή που του αποδίδεται καθώς με τη διολίσθηση του νομίσματος αναφοράς του, του δολαρίου δηλαδή, η άνοδός του εν μέρει εξανεμίζεται.
Κίνα και Ινδία πρωτοστατούν από πλευράς Ασίας στις αγορές συμβολαίων χρυσού, δίνοντας επιπλέον ώθηση στην τιμή του. Η αίσθηση που επικρατεί στις αγορές είναι ότι η αξία της ουγγιάς θα ανεβεί κι άλλο.
Το γιεν βρέθηκε το πρωί σε υψηλό δεκαπενταετίας σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, στα 81 γιεν ανά δολάριο. Το ελβετικό φράγκο παρουσιάζει ιστορικό υψηλό έναντι του δολαρίου, ενώ και το ευρώ κινείται περί των 1,41 δολαρίων. Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της κλιμακούμενης αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος. Στο φαινόμενο αυτό στηρίζεται εν μέρει και η ραγδαία άνοδος της τιμής του χρυσού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης