Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Με ποια διαδικασία η Εθνική θα διαθέσει το 20% της Finansbank στην Τουρκία στους επενδυτές;

Με ποια διαδικασία η Εθνική θα διαθέσει το 20% της Finansbank στην Τουρκία στους επενδυτές;
Με αναδόχους την Goldman Sachs, Deutsche Bank, Credit Suisse, Citigroup και Morgan Stanley η Εθνική τράπεζα προχωράει τον Νοέμβριο στις διαδικασίες για την διάθεση έως και του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank με στόχο να αντλήσει 1 δις ευρώ.

H διαδικασία θα ολοκληρωθεί Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2011.
Η διαδικασία ακόμη δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί πως θα υλοποιηθεί αν δηλαδή θα είναι αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση του παλαιού μετόχου και πώληση των δικαιωμάτων ή απευθείας πώληση του 20% σε θεσμικούς επενδυτές.
Ωστόσο στόχος της κίνησης της Εθνικής είναι κατά βάση θεσμικοί επενδυτές να αποκτήσουν έως και το 20% της Finansbank.
Προφανώς θα υπάρξει και τουρκικό ενδιαφέρον ωστόσο ο στόχος είναι να μοιραστεί το 20% σε διεθνή χαρτοφυλάκια όχι όμως στην λογική να πάρει κάποιος επενδυτής το 10% αλλά να υπάρχει ευρύτατη διασπορά.
Μάλιστα στόχος είναι να μην υπάρξει επενδυτής με ποσοστό πάνω από 1% που αυτό σημαίνει ότι διεθνή χαρτοφυλάκια που θα ήθελαν να επενδύουν στην Τουρκία και στην Finansbank να τοποθετηθούν στην μετοχή.
Ωστόσο ενώ η Finansbank είναι από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες και κερδοφόρες τράπεζες στην Τουρκία και αποτελεί μια από τις πλέον επιτυχημένες εξαγορές στην Τουρκία, το θέμα της θυγατρικής τράπεζας της Εθνικής είναι το περιορισμένο free float. Η Εθνική θα είναι καταστατικός μέτοχος πλειοψηφίας και μόνο ένα μικρό ποσοστό θα διατεθεί στο επενδυτικό κοινό.
Το ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης ξένων μετόχων – επενδυτών είναι η υψηλή κερδοφορία της Finansbank.
Η Εθνική δεν αναζητά στρατηγικούς συμμάχους αλλά να διαθέσει μετοχές της Finansbank σε ομάδα θεσμικών επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης