Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Θα κοπούν 1 εκατ πιστωτικές κάρτες - Τι πρέπει να γνωρίζετε

tags :
Θα κοπούν 1 εκατ πιστωτικές κάρτες - Τι πρέπει να γνωρίζετε
«Ψαλίδι» που φτάνει ακόμα και το 50% στις πιστωτικές κάρτες είναι η απάντηση των τραπεζών στην εκτίναξη των επισφαλειών στο πλαστικό χρήμα, οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 20%.
Την ίδια στιγμή όμως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να διατηρούν υψηλά τα επιτόκια –τα οποία σε πραγματικούς όρους φτάνουν ακόμη και το 20%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Και επιπλέον, «κόβουν» την άτοκη περίοδο χάριτος για μεταφορά οφειλών, η οποία αποτελούσε «ανάσα» για εκείνους που είχαν μεγάλες οφειλές και αναζητούσαν τρόπους να αποφύγουν τους υπέρογκους τόκους.
Με αυτά τα δεδομένα, και τα ίδια τα νοικοκυριά «γυρίζουν την πλάτη» στις πιστωτικές κάρτες. καθώς τα χρέη τους σε πλαστικό χρήμα μειώνονται σταθερά- μήνα με τον μήνα - και πλέον διαμορφώνονται κοντά στα 8,5 δις ευρώ από 10 δις. ευρώ λίγους μήνες νωρίτερα. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, πλέον ο τζίρος από συναλλαγές που γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών έχει μειωθεί έως και 30%, ενώ μέσα στο επόμενο 12μηνο, εκτιμάται ότι θα «κοπούν» περίπου 1 εκατομμύριο πιστωτικές φέρνοντας τον αριθμό τους στη χώρα μας στα 5,5 εκατομμύρια από 6,5 εκατομμύρια σήμερα. Και συνεχίζουν, εξηγώντας ότι  το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τις πιστωτικές τους κάρτες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι λόγοι, σύμφωνα με τους τραπεζίτες είναι δύο: ο πρώτος έχει να κάνει με τη γενικότερη μείωση του τζίρου στην αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι λογικό δηλαδή –όπως εξηγούν- όσο μειώνονται τα χρήματα που δίνουν τα νοικοκυριά για κάθε είδους αγορές, τόσο να πέφτει το ποσοστό των συναλλαγών που αναλογικά πραγματοποιούνται με πιστωτικές κάρτες. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα επεκταθεί τους επόμενους μήνες, όσο η ύφεση θα χτυπά το λιανεμπόριο.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές έχουν πλέον φτάσει τις κάρτες τους στο όριο και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν νέες συναλλαγές. Ουσιαστικά δηλαδή, περιορίζονται στο να αποπληρώνουν την ελάχιστη καταβολή (ή ούτε καν αυτή) και δεν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες και προϊόντα με πίστωση.
Παράλληλα, οι ίδιες οι τράπεζες βάζουν πλέον μαζικό φρένο στις νέες αιτήσεις. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη η εποχή που έδιναν δάνεια «και στα δέντρα» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα τηλεφωνήματα και οι επιστολές με προεγκεκριμένες κάρτες ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Αντίθετα, σήμερα οι περισσότερες τράπεζες «κόβουν» περισσότερο από το 60% των αιτήσεων για έκδοση νέων καρτών.
Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που δώσουν τελικά το πράσινο φως στους ενδιαφερομένους, τα πιστωτικά όρια που εγκρίνουν είναι σαφώς χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν πριν από μία διετία. Σήμερα, η πλειονότητα των νέων πιστωτικών εκδίδεται με αρχικό όριο της τάξεως των 1.000 με 2.000 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα και τις υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις του δανειολήπτη.
Μάλιστα, πλέον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προστρέχουν στο «Λευκό Τειρεσία» προκειμένου να ελέγξουν, όχι μόνο τα χρέη των υποψηφίων πελατών τους αλλά και το γενικότερο πιστωτικό τους όριο (σε κάρτες άλλων τραπεζών) προκειμένου να καθορίσουν το ύψος της πίστωσης που θα τους δώσουν
Το «ψαλίδι» των τραπεζών μεταφέρεται όμως ακόμα όμως και στους υπάρχοντες πελάτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκετά συχνά οι τράπεζες ενημερώνουν τους κατόχους των τραπεζών ότι το πιστωτικό τους όριο μειώνεται, ακόμη και στο μισό, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση προς τους πελάτες τους. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι μειώσεις αυτές αφορούν κατόχους καρτών με υπόλοιπα άνω των 5.000 ευρώ, ανεξάρτητα αν αυτοί είναι συνεπείς ή όχι στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Μάλιστα, ειδικά σε περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων –τα εισοδήματα των οποίων μειώνεται άμεσα- είναι πολύ πιο πιθανό οι τράπεζες να προχωρήσουν μαζικά σε μειώσεις πιστωτικών ορίων.
Παράλληλα, έχουν «ψαλιδίσει» και μια σειρά από προσφορές και προνόμια, με τα οποία επιδίωκαν να  προσελκύσουν πελάτες στα προϊόντα τους. Έτσι, έβαλαν τέλος στην άτοκη περίοδο χάριτος –που έφτανε τους 12 μήνες- αντικαθιστώντας την με «προνομιακό» επιτόκιο που συχνά ξεπερνά το 7% ή και το 8%.
Τέλος, έχουν μειώσει σημαντικά τα οφέλη στα προγράμματα επιβράβευσης, καθώς το μέγιστο ποσό που επιστρέφουν στους πελάτες τους είναι το 3% των αγορών έναντι 5% στο παρελθόν, ενώ η εξαργύρωση των χρημάτων γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες, συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης